[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Tramvia - Viquipèdia

Tramvia

De Viquipèdia

Tramvia Mataró- Argentona
Tramvia Mataró- Argentona
Antic tramvia d'Istanbul, que funciona encara com atractiu turístic
Antic tramvia d'Istanbul, que funciona encara com atractiu turístic
Tramvia modern a Hèlsinki, Finlàndia
Tramvia modern a Hèlsinki, Finlàndia

Els tramvies són trens lleugers de superfície i propulsió elèctrica que circulen en àrees urbanes, en els propis carrers sense separació de la resta de la via o amb separacions de petita alçada.

En alguns països d'Europa Central i gran part d'Europa de l'Est han estat i són un mitjà de transport molt estès.

S'utilitzaren durant una part del segle XX en diverses ciutats dels Països Catalans com Barcelona o València, però foren abandonats durant un llarg període, i després tornaren a ser considerats i reintroduïts en algunes ciutats a finals del segle XX.

Taula de continguts

[edita] Infraestructura

En la majoria de casos, els tramvies utilitzen un carril especial que permet pavimentar ambdós costats, per fer possible la circulació dels cotxes. Altres cops van per una via separada del trànsit automòbil i poden utilitzar el mateix carril que els ferrocarrils (amb menor secció i pes per metre linial), amb travesses i balast. Les travesses poden ser de formigó, fusta i fins i tot metàl·liques.

L'energia elèctrica la prenen d'un fil conductor aeri, mitjançant un tròlei, que sovint és del tipus pantògraf, encara que n'existeixen alguns que la prenen d'un tercer carril.

[edita] Avantatges i inconvenients

Combino Supra Budapest NF12B and UV trams in Budapest
Combino Supra Budapest NF12B and UV trams in Budapest

El tramvia té com avantatges el fet de ser menys sorollós i menys consumidor d'energia per viatger transportat que un autobús i menys contaminant (al menys en el lloc per on circulen; la contaminació pot produir-se on es genera l'electricitat), que consumeix menys energia elèctrica que el ferrocarril metropolità subterrani (no necessita il·luminació als passadissos ni a les andanes) i la construcció de la seva infraestructura és molt més barata, cosa que fa que sigui més econòmic que el metro. En contra té la rigidesa dels seus recorreguts, que no els permet evitar un obstacle que poden trobar sobre la via, i que són de menor capacitat i velocitat que el metro.

[edita] El Tramvia a Barcelona

El tramvia va ser un mitjà de transport molt popular a Barcelona durant la primera meitat del segle XX. Cap als anys 60 la companyia Tramvies de Barcelona començar a suprimir-los amb el pretext que entorpien el trànsit automobilístic i que eren antiestètics per substituir-los per autobusos. La matinada del 18 al 19 de març de 1971 els tramvies de les dues últimes línies (la 49, Drassanes-Horta, i la 51, Drassanes-Via Júlia) van arribar a cotxeres per a no sortir mai més. L'única línia que es va mantenir va ser la del Tramvia Blau, al Tibidabo.

El nou tramvia de Barcelona, recuperat el 2004, s'anomena Tram. Hi ha cinc línies numerades de la T1 a la T5, dividides en dues xarxes independents. Sumen 28 km de vies.

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Tramvia