[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Arbre - Viquipèdia

Arbre

De Viquipèdia

Aquest article es refereix als organismes biològics. Per a altres significats de arbre, vegeu arbre (desambiguació).
Pineda: conjunt d'arbres (pinus pinaster)
Pineda: conjunt d'arbres (pinus pinaster)

Un arbre pot ser definit com una planta gran de tronc llenyós. Encara que no hi ha una definició d'altura es pot considerar un arbre a partir dels tres o quatre metres, encara que normalment són molt més alts. És comú definir els arbres en funció de la ramificació ja que a diferència dels arbusts, no ramifiquen a l'alçada de terra. A més, algunes espècies d'arbres, poden adoptar de vegades la forma arbustiva. Així, l'alzina, si s'estassa o es crema, pot rebrotar ramificada des de terra com un arbust. Per contra, algunes espècies habitualment considerades arbustives, com el garric, en condicions favorables poden créixer com un arbret. De fet, els botànics, que necessiten definicions precises, fan servir les formes vitals de Raunkjaer, i més que d'arbres i arbustos parlen de faneròfits, que són plantes amb les gemmes persistents situades per damunt de 40 cm d'alçària, i dintre dels faneròfits, anomenen macrofaneròfits als que les tenen per damunt dels 2 m i nanofaneròfits als que les tenen per sota.

La longevitat d'un arbre sol ésser superior a la de la majoria de les plantes no arbòries. Unes poques espècies d'arbres creixen per sobre dels 100 m. Aquestes, sovint, viuen més d'un mil·lenni. Els arbres són components molt importants en el paisatge natural i són un organisme essencial per a la vida humana i animal.

[edita] Simbologia de l'arbre

L'arbre té nombrosos sentits associats a la vida i el món. El símbol més antic iguala la figura de l'arbre a l'univers. Sembla ser propi dels indoeuropeus. Les arrels connectaven amb l'inframón i el tronc sostenia la copa celestial. Aquesta imatge va perdurar en la mitologia nòrdica. L'arbre de la vida del Paradís de la Bíblia i l'avet de Nadal semblen derivacions de l'antic mite. En l'art romànic és una imatge de Crist.

La tradició popular diu que tothom ha de plantar un arbre en la seva vida. En moltes cultures s'associa la vida d'un infant a un arbre, de manera que creixen alhora. És una forma d'evidenciar el lligam amb la natura. Moltes metàfores sobre l'educació dels infants tenen a veure amb un arbre (arbre tort, les pomes que dóna, l'ombra, el bosc...) També és un símbol de previsió, inversió i plans a llarg termini pel temps que triga a créixer.

Com que és un dels primers dibuixos que fan els nens (com la casa, el sol o la persona) és usat per determinats corrents psicològics com a test de personalitat.

[edita] Vegeu també

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Arbre