Vida
De Viquip??dia
Vida |
||
---|---|---|
Vida colonitzant una roca
|
||
Classificaci?? cient??fica | ||
|
||
|
||
|
||
El terme vida ??s usat de m??ltiples maneres, que generalment ??s troba definit com l'estat intermig entre el naixement i la mort, encara que no t?? una definici?? simple exacta, en part perqu?? el terme ??s sovint usat d'una manera molt oberta i amb ambig??etat, com en els conceptes vida eterna, vida artificial, vida extraterrestre, ... Aquest article es refereix al significat de la paraula en les ci??ncies de la vida. Es considera el primer dret hum??, al qual se supediten tots els altres.
La vida tal i com la coneixem va comen??ar a la Terra entre 3.800 i 3.600 milions d'anys enrere i durant aquest temps no ha parat d'evolucionar.
Ha estat un proc??s llarg i complex. De c??l??lules procariotes a c??l??lules eucariotes i d'organismes unicel??lulars a organismes multicel??lulars. En aquests ??ltims comen???? la diferenciaci?? cel??lular i d'aquesta diferenciaci?? cel??lular s'esdev?? la gran aventura de l'evoluci?? biol??gica: vegetals, invertebrats, peixos, amfibis, r??ptils, mam??fers, ocells. Milions d'esp??cies apareixeran. S'ordenen segons els principis generals de la taxonomia.
El naturalista Charles Darwin va ser el gran cronista dels mecanismes d'aquesta evoluci??.
Taula de continguts |
[edita] Definicions de Vida
En un sentit ampli podem dir que la vida ??s una propietat de la mat??ria igual que la densitat, el punt d'ebullici??, etc. No hi ha una definici?? de vida plenament satisfact??ria.
[edita] Definici?? fisiol??gica
Un organisme viu ??s aquell capa?? de dur a terme funcions com menjar, metabolitzar, excretar, respirar, moure's, cr??ixer, reproduir-se i respondre a est??muls externs.
Per?? tals funcions no semblen ser del tot determinants. Un cotxe les realitza totes i, tanmateix, no ??s un ??sser viu. Al contrari certs bacteris quimiosint??tics anaerobis estrictes no realitzen la respiraci??. Aquesta definici?? com veiem no s'ajusta correctament, avui dia, i malgrat la seva popularitat inicial, ha estat ja rebutjada.
[edita] Definici?? metab??lica
Un sistema viu ??s un objecte amb una frontera definida que cont??nuament intercanvia subst??ncies amb el medi circumdant sense alterar-se.
Tamb?? ha estat rebutjada perqu?? no es poden incloure objectes vius com ara les llavors, les espores, o bacteris encapsulats en estat de lat??ncia. I tamb?? perqu?? defineixin com a vius entitats com ara el foc.
[edita] Definici?? bioqu??mica
Tot organisme viu cont?? informaci?? heredit??ria reprodu??ble codificada en els ??cids nucleics els quals controlen el metabolisme cel??lular a trav??s d'unes mol??cules (prote??nes) anomenades enzims que catalitzen o inhibeixen les diferents reaccions biol??giques.
Malgrat ser m??s precisa i encertada, tampoc no la ??s considera una definici?? v??lida ja que exclou la vida fora de la qu??mica que coneixem i, per exemple, la impossibilita en el camp cibern??tic alguna cosa, que fins ara, no s'ha demostrat.
[edita] Definici?? evolutiva
La vida ??s tot sistema capa?? d'evolucionar per selecci?? natural.
Una vegada m??s, aquesta definici?? no ??s acceptada per gaires bi??legs ja que inclou els virus dins del grup dels ??ssers vius i podria introduir en un futur algun virus inform??tic polim??rfic que inclogu??s algun tipus de rutina avan??ada d'evoluci?? darwiniana. Sens dubte ning?? no diria que tal programa d'ordinador fos un sistema viu.
[edita] Definici?? termodin??mica
Els sistemes vius s??n regions localitzades on es produeix un continu increment d'ordre.
Aquesta definici??, potser la millor i m??s complerta, neix de la comprensi?? nova de l'Univers d'aquest ??ltim segle. Es basa en el segon principi de la termodin??mica, el qual diu que la entropia o desordre, de l'univers sempre augmenta.
La vida sembla que va en contra d'aquesta poderosa llei de la f??sica. ??s considerada per molts cient??fics com un sistema fisicoqu??mic emergent extraordin??riament complex. L'augment d'ordre en un sistema viu no incompliria el principi citat termodin??mic en forma global, ja que aix?? es fa sempre a compte d'un increment d'entropia en l'Univers. Aix?? doncs, la vida formaria part tamb?? dels anomenats sistemes complexos (vegeu complexitat biol??gica).
[edita] Caracter??stiques generals dels ??ssers vius
Un ??sser viu t?? aquestes caracter??stiques:
- s'organitza a partir de la c??l??lula,
- ??s capa?? de dur a terme les funcions b??siques de nutrici??, relaci?? amb l'entorn i reproducci??,
- pot evolucionar segons les exig??ncies del medi,
- usa energia per mantenir l'homeostasi.
Es calcula que la Terra cont?? 75.000 milions de biomassa, el conjunt d'organismes amb aquestes caracter??stiques. La vida s'oposa a la mat??ria inert. Aquesta distinci?? neix a la filosofia antiga (tot i que els monistes consideren que tot forma part d'una unitat superior, identificada amb el cosmos).
[edita] Vida i dret
L'article 3 de la Declaraci?? Universal dels Drets Humans qualifica el dret a la vida com a fonamental. De fet, l'assassinat ??s un dels delictes m??s greus en la legislaci?? de la majoria de pa??sos. Per?? sorgeixen nombroses discussions ??toques sobre aquest dret a la vida, com les que envolten l'avortament, l'eutan??sia o la pena de mort. Sovint el dret es veu reinterpretat en funci?? de la religi?? i la cultura de cada indret (sacrificis, crims d'honor, investigaci?? amb embrions, contracepci??...) de manera que s'han creat comit??s de bio??tica destinats a conciliar el dret i l'??tica en q??estions que afecten a la vida.