[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Vida - Viquipèdia

Vida

De Viquipèdia

Viquipèdia:Els 100 articles fonamentals


Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiques
Com entendre les taules taxonòmiques
Vida
Vida colonitzant una roca
Vida colonitzant una roca
Classificació científica
Clade: Vitae
Dominis

El terme vida és usat de múltiples maneres, que generalment és troba definit com l'estat intermig entre el naixement i la mort, encara que no té una definició simple exacta, en part perquè el terme és sovint usat d'una manera molt oberta i amb ambigüetat, com en els conceptes vida eterna, vida artificial, vida extraterrestre, ... Aquest article es refereix al significat de la paraula en les ciències de la vida. Es considera el primer dret humà, al qual se supediten tots els altres.

La vida tal i com la coneixem va començar a la Terra entre 3.800 i 3.600 milions d'anys enrere i durant aquest temps no ha parat d'evolucionar.

Ha estat un procés llarg i complex. De cèl·lules procariotes a cèl·lules eucariotes i d'organismes unicel·lulars a organismes multicel·lulars. En aquests últims començà la diferenciació cel·lular i d'aquesta diferenciació cel·lular s'esdevé la gran aventura de l'evolució biològica: vegetals, invertebrats, peixos, amfibis, rèptils, mamífers, ocells. Milions d'espècies apareixeran. S'ordenen segons els principis generals de la taxonomia.

El naturalista Charles Darwin va ser el gran cronista dels mecanismes d'aquesta evolució.

Taula de continguts

[edita] Definicions de Vida

En un sentit ampli podem dir que la vida és una propietat de la matèria igual que la densitat, el punt d'ebullició, etc. No hi ha una definició de vida plenament satisfactòria.

[edita] Definició fisiològica

Un organisme viu és aquell capaç de dur a terme funcions com menjar, metabolitzar, excretar, respirar, moure's, créixer, reproduir-se i respondre a estímuls externs.

Però tals funcions no semblen ser del tot determinants. Un cotxe les realitza totes i, tanmateix, no és un ésser viu. Al contrari certs bacteris quimiosintètics anaerobis estrictes no realitzen la respiració. Aquesta definició com veiem no s'ajusta correctament, avui dia, i malgrat la seva popularitat inicial, ha estat ja rebutjada.

[edita] Definició metabòlica

Un sistema viu és un objecte amb una frontera definida que contínuament intercanvia substàncies amb el medi circumdant sense alterar-se.

També ha estat rebutjada perquè no es poden incloure objectes vius com ara les llavors, les espores, o bacteris encapsulats en estat de latència. I també perquè defineixin com a vius entitats com ara el foc.

[edita] Definició bioquímica

Tot organisme viu conté informació hereditària reproduïble codificada en els àcids nucleics els quals controlen el metabolisme cel·lular a través d'unes molècules (proteïnes) anomenades enzims que catalitzen o inhibeixen les diferents reaccions biològiques.

Malgrat ser més precisa i encertada, tampoc no la és considera una definició vàlida ja que exclou la vida fora de la química que coneixem i, per exemple, la impossibilita en el camp cibernètic alguna cosa, que fins ara, no s'ha demostrat.

[edita] Definició evolutiva

La vida és tot sistema capaç d'evolucionar per selecció natural.

Una vegada més, aquesta definició no és acceptada per gaires biòlegs ja que inclou els virus dins del grup dels éssers vius i podria introduir en un futur algun virus informàtic polimòrfic que inclogués algun tipus de rutina avançada d'evolució darwiniana. Sens dubte ningú no diria que tal programa d'ordinador fos un sistema viu.

[edita] Definició termodinàmica

Els sistemes vius són regions localitzades on es produeix un continu increment d'ordre.

Aquesta definició, potser la millor i més complerta, neix de la comprensió nova de l'Univers d'aquest últim segle. Es basa en el segon principi de la termodinàmica, el qual diu que la entropia o desordre, de l'univers sempre augmenta.

La vida sembla que va en contra d'aquesta poderosa llei de la física. És considerada per molts científics com un sistema fisicoquímic emergent extraordinàriament complex. L'augment d'ordre en un sistema viu no incompliria el principi citat termodinàmic en forma global, ja que això es fa sempre a compte d'un increment d'entropia en l'Univers. Així doncs, la vida formaria part també dels anomenats sistemes complexos (vegeu complexitat biològica).

[edita] Característiques generals dels éssers vius

Un ésser viu té aquestes característiques:

  • s'organitza a partir de la cèl·lula,
  • és capaç de dur a terme les funcions bàsiques de nutrició, relació amb l'entorn i reproducció,
  • pot evolucionar segons les exigències del medi,
  • usa energia per mantenir l'homeostasi.

Es calcula que la Terra conté 75.000 milions de biomassa, el conjunt d'organismes amb aquestes característiques. La vida s'oposa a la matèria inert. Aquesta distinció neix a la filosofia antiga (tot i que els monistes consideren que tot forma part d'una unitat superior, identificada amb el cosmos).

[edita] Vida i dret

L'article 3 de la Declaració Universal dels Drets Humans qualifica el dret a la vida com a fonamental. De fet, l'assassinat és un dels delictes més greus en la legislació de la majoria de països. Però sorgeixen nombroses discussions ètoques sobre aquest dret a la vida, com les que envolten l'avortament, l'eutanàsia o la pena de mort. Sovint el dret es veu reinterpretat en funció de la religió i la cultura de cada indret (sacrificis, crims d'honor, investigació amb embrions, contracepció...) de manera que s'han creat comitès de bioètica destinats a conciliar el dret i l'ètica en qüestions que afecten a la vida.

[edita] Vegeu també


Wikiquote A Viquidites hi ha frases fetes, frases cèlebres i proverbis relatius a Vida


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Vida