[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Llet - Viquipèdia

Llet

De Viquipèdia

Un got de llet de vaca
Un got de llet de vaca

La llet és la secreció de les glàndules mamàries de les femelles dels mamífers. Té un color que va del blanc al grogós.

Està especialment adaptada a les necessitats alimentàries dels nounats, i normalment n'és l'aliment únic. Segons l'espècie la lactància materna pot durar des de setmanes fins a anys.

Els éssers humans som els únics mamífers que bevem la llet d'altres espècies (ovella, vaca, cabra, etc), excepte alguns animals domèstics (ca, moix) que n'han anat adquirint els mateixos hàbits.

Els humans també som els únics que en consumim en l'edat adulta. Aquest fet és una adaptació genètica relativament moderna provocada pel descobriment de la ramaderia, i hi ha diversos grups humans (així com persones individuals) que encara no han sofert aquesta adaptació i presenten intolerància a la lactosa.

La llet és una matèria primera amb què es poden elaborar molts d'altres productes alimentaris, com mantega, formatge, iogurt, nata, quefir, dolç de llet, quallada, ayran, etc.


Aquest article sobre gastronomia és un esborrany i possiblement li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.


Aquest article sobre mamífers és un esborrany i possiblement li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres Viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.