[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Gos - Viquipèdia

Gos

De Viquipèdia

Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiques
Com entendre les taules taxonòmiques
Gos domèstic
Registre fòssil: Plistocè tardà – actualitat
Elkhound Noruec, una raça domesticada de gos
Elkhound Noruec, una raça domesticada de gos
Estat de conservació
Estat: Domesticat
Classificació científica
Regne: Animalia
Fílum: Chordata
Classe: Mammalia
Ordre: Carnivora
Família: Canidae
Gènere: ''Canis''
Espècie: ''lupus''
Subespècie: ''familiaris''
Nom binomial
Canis familiaris
Nom trinomial
Canis lupus familiaris

El gos (a les Balears i a una part de Catalunya Nord ca) és un mamífer que pertany a la família Canidae, igual que els llops, raboses i coiots. Generalment, el terme 'gos' és utilitzat per a referir-se a la raça domèstica (Canis familiaris), la qual es creu que descendeix d'un ancestre semblant al llop. Alguns científics sostenen, no obstant, que el gos és una subespècie de llop, Canis lupus familiaris.

La mitjana de vida és de 12 a 15 anys, segons la raça.

[edita] Importància dels sentits en el gos

Gust

Entre els sentits del gos, el del gust és el que menys s'ha investigat, fins ara se'l relaciona amb el sentit de l'olfacte. Les preferències del gos per un sabor o un altre, depenen de l'olor, és a dir si li agrada l'olor es menja allò que té al davant, si l'olor no li agrada ho rebutja. Prefereix els sabors dolços, salats o forts. És capaç de distingir els sabors bàsics (àcid, amarg, salat i dolç) de manera semblant a l'home. Una cosa curiosa que pot fer el gos i que per nosaltres resulta limitat és que, per exemple, quan mengem sopa, nosaltres podem percebre una olor i un sabor. El gos, al menjar sopa, sap distingir per l'olor i el sabor, cadascun dels ingredients amb el que s'ha fet la sopa. De tota manera, el gos confia més en l'olfacte que en el gust, per això és l'animal més fàcil d'enverinar.

Oïda

L'oïda dels gossos els permet de sentir freqüències d'entre 70 Hz i 100 KHz (l'home només pot percebre freqüències entre els 16 Hz i els 20 KHz, a més, disposen d'unes orelles amb una gran mobilitat, fet que els permet d'usar-les a mode de "radar".

Tacte

Els coixinets de les potes són extremadament sensibles i gràcies a ells poden percebre petites vibracions al terra. De cadells, en absència de visió i oïda, és el seu principal sentit.

Olfacte

Un gos disposa de 200 milions de cèl·lules olfactives (l'home només en disposa de 5 milions). Això el dota d'una gran capacitat olfactiva, obviament. En molts casos no li cal veure a algú per reconèixer-lo per l'olor.

Gos mestís
Gos mestís
Gos petaner
Gos petaner
Vista

A diferència del que molta gent creu, la vista no és ni molt menys el principal sentit d'un gos. De fet, l'existència de menys cèl·lules còniques que els homes al fons de la retina, fan que la seva visió sigui en colors propers al blau i al vermell. La seva vista a llarga distància és molt més bona que a curta distància. Al tenir els ulls més separats que l'home, li presta però un major angle de visió, que oscil·la entre els 250 i els 290 graus (l'home té un angle de visió proper als 210 graus). En la foscor, al poder dilatar més les pupil·les que l'home, pot captar més llum, i en resum, veure-hi millor.

[edita] Gossos cèlebres

  • Pluto i Goofy, dibuixos de Walt Disney
  • Laika, la gossa que va anar a l'espai
  • Snoopy, un dels membres del còmic Peanuts
  • Rin-tin-tin i Lassie, protagonistes de sèries televisives
  • Milú, el gos de Tintín
  • Gromit, dels dibuixos Wallace & Gromit
  • Scooby-Doo
  • Dartacán en la sèrie homònima
  • Idefix o Ideafix, gos d'Obèlix

[edita] Races

És un animal que destaca per la seva variabilitat fenotípica donant lloc a moltes races de gossos entre les quals hi ha: beagle, bichon maltès, bòxer, ca de bestiar, dingo, labrador retriever, landseer, lhasa apso, gos d'atura, gos d'atura aranès, mastí tibetà, newfoundland, pastor alemany, podenc eivissenc, rater mallorquí, teckel, West Highland White Terrier, Yorkshire terrier

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Gos
Podeu veure l'entrada corresponent d'aquest ésser viu dins el projecte Wikispecies