Subespècie
De Viquipèdia

Pica p. pica, P. p. asirensis, P. p. bactriana, P. p. bottanensis, P. p. fennorum, P. p. galliae, P. p. germanica, P. p. hemileucoptera, P. p. hudsonia, P. p. jankowskii, P. p. japonica, P. p. kamtschatica, P. p. leucoptera, P. p. mauritanica, P. p. melanotos, P. p. nuttalli, P. p. sericea
Una subespècie és una categoria taxonòmica immediatament per sota de la d'espècie. La subespècie s'utilitza per classificar poblacions d'individus d'una mateixa espècie que, malgrat tenir la capacitat de produir descendència fèrtil, l'aïllament i la manca de flux genètic els ha pogut donar un seguit de característiques distintives, ja sigui morfològiques, ecològiques, etològiques o de qualsevol altra mena. Les subespècies habiten una àrea geogràfica concreta, diferent d'altres subespècies de la mateixa espècie, de manera que les subespècies es poden definir també com a poblacions al·lopàtriques d'una mateixa espècie que es diferencien entre si per un o més caràcters diferencials. Malgrat això, sovint les àrees de distribució de dos o més subespècies es toquen o es superposen i, en aquests llocs es produeix una certa hibridació, amb producció de descendents més o menys fèrtils.
[edita] Nomenclatura
La subespècie s'anomena amb un nom trinomial, a diferència de l'espècie, que rep un nom binomial. Un nom trinomial està format per tres mots, el binomi específic seguit de l'epítet subespecífic. Per exemple, l'espècie Homo sapiens té actualment dues subespècies que s'anomenen afegint una paraula a continuació del binomi:
- Homo sapiens idaltu, és a dir, Homo sapiens subespècie idaltu
- Homo sapiens sapiens, és a dir, Homo sapiens subespècie sapiens
Segons el Codi Internacional de Nomenclatura Zoològica, la subespècie és la categoria taxonòmica de rang més inferior, i no s'admet cap de més baix, com ara [[Categoria subespecífica|varietat], raça, etc.