[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Quefir de llet - Viquipèdia

Quefir de llet

De Viquipèdia

Grans de kèfir
Grans de kèfir
Grans de kèfir d'aigua
Grans de kèfir d'aigua

El quefir (que a vegades es pot trobar escrit com a kèfir) és un producte làctic fermentat original de la regió del Caucas. També reben aquest nom els grànuls utilitzats per a la seva producció.

El quefir te un aspecte similar a la coliflor però es més tou, és una combinació de bacteris probiòtics i llevats en una matriu de proteïnes, lípids i sucres. Lactobacillus acidophilus és el bacteri i Saccharomyces kefir el llevat (fong unicel·lular) més habituals en el quefir, malgrat que varien segons les regions i cultures.

Taula de continguts

[edita] Preparació

Hi ha diferents tipus de quefir, però el més conegut és el quefir de llet. La producció no suporta els processos industrials i és simple, cal:

  • Un pot de vidre o plàstic.
  • 3/4 de litre o un litre de llet.
  • Dues o tres cullerades de quefir.
  • Un colador de plàstic.

S'introdueixen la llet i el quefir al pot i es deixen a temperatura ambient durant 24-36 hores. Millor si no rep llum de cap tipus i pot transpirar; s'aconsella tapar amb un drap de cotó. Un cop ha passat el temps es cola el líquid que en resulta i es repeteix el procés.

El líquid obtingut és una beguda alcohòlica de baixa graduació (menys de l'1%), carbonatada, de consistència similar al iogurt, encara que menys suau i consistent, amb un gust àcid; es pot barrejar amb sucre o mel, per millorar-ne el gust.

  • El quefir ha d'estar sempre en llet (vegeu Com es conserva?).
  • El quefir no ha de tocar objectes de metall.
  • Millor no tapar els envasos on es fa fermentar la llet donat que s'allibera diòxid durant el procés de fermentació i que pot arribar a fer esclatar el recipient si s'ha tancat hermèticament.

La salut del quefir es mesura segons la seva blancor. Si comença a engroguir millor llençar-lo i començar amb un nou cep sa.

[edita] Conservació

Donat que el quefir ha d'estar sempre en llet, i aquesta ha de ser renovada cada dia (dos dies com a molt, si no s'ha de consumir llet quefirada durant algun temps hi ha diversos mètodes de conservació.

[edita] Nevera

Es pot conservar en aigua sense clor, a la nevera unes setmanes.

[edita] Congelat

Es neteja bé i s'eixuga, s'introdueix en una bossa de plàstic i es congela. Així aguanta molt de temps.

Per a descongelar-lo es treu del congelador i es prepara una llet quefirada durant tres dies. Aquesta llet no s'ha de beure.

[edita] Deshidratat

Es posa el quefir sobre paper de cuina en un lloc airejat, es mou cada cert temps fins que deixi d'estar enganxifós. Es pot guardar en un sobre de paper i fins i to ser enviat per correus.

Per a rehidratar-lo s'introdueix en llet durant dues setmanes, renovant-la cada dos dies. Aquesta llet no es beu.

[edita] Obtenció

Tradicionalment el quefir ha passat d'unes mans a d'altres de forma gratuïta.

A Internet hi ha moltes llistes de distribució.

[edita] Propietats

Les propietats de la llet quefirada són diverses; regenera la flora intestinal, facilita la digestió, elimina problemes d'estrenyimient o diarrees, fins i tot poden prendre'n algunes persones amb intolerància a la lactosa (amb compte, no està demostrat, cal provar-ho poc a poc).

[edita] Vegeu també

  • kumis
  • iogurt
  • productes làctics

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Kefir