[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Fons Monetari Internacional - Viquipèdia

Fons Monetari Internacional

De Viquipèdia

Coordenades: 38° 53, 56° N

Seu del FMI
Seu del FMI

El Fons Monetari Internacional (FMI) és l'organització internacional encarregada de vigilar el sistema financer global, d'observar les taxes de canvi de monedes i la balança de pagaments, i d'oferir assistència tècnica i financera quan es requereixi.

Taula de continguts

[edita] Organització i propòsit

El FMI es descriu com "una organització de 184 països que treballen per a promoure la cooperació monetària global, assegurar l'estabilitat financera, promoure l'ocupació i el creixement econòmic sostenible, i reduir la pobresa". De tots els membres de l'ONU només Corea del Nord, Cuba, Liechtenstein, Andorra, Tuvalu i Nauru han escollit no pertànyer-hi, o estan integrats i representats per altres països.

Part de la seva missió ha estat donar suport als països que experimenten dificultats econòmiques. Els estats membres amb problemes en la balança de pagaments poden sol·licitar ajuda en forma de préstecs i/o administració de l'economia. Els països que són ajudats han de realitzar certes reformes econòmiques imposades pel FMI, "per evitar que es repeteixi la situació", cosa que sovint ha estat fortament criticada, especialment pels moviments antiglobalització.

El FMI té com unitat monetària de càlcul el Dret Especial de Gir. El DEG és un actiu de reserva internacional creat al 1969 pel FMI per complementar els actius de reserva existents dels països membres. Els DEG són assignats als països membres en relació a les seves quotes al FMI. Igualment, el DEG s’usa en molts altres organismes internacionals, particularment en les institucions de Bretton Woods o en els préstecs que aquestes atorguen a països tercers. El seu càlcul es basa en una cistella de monedes fonamentals del món. Inicialment, el valor del DEG, es defineix com el valor equivalent a 0,888671 grams d’or fi, que era l'equivalent d’un dòlar americà, moneda de referència del sistema de canvis internacional. Quan el sistema de Bretton Woods cau, al 1973, el DEG adopta la seva forma moderna, pel càlcul de la qual s’usen les monedes més presents en el mercat de canvis internacional: el dòlar USA, l'euro, la lliura esterlina i el ien japonès. El valor del DEG en dòlars USA es publica diàriament a la pàgina web de l'organisme, en funció dels tipus de canvi (cotitzacions) de les diverses monedes en dòlars al migdia a la borsa de Londres.

[edita] Història

El FMI es va crear per mitjà de les Nacions Unides. L'idea es va originar després d'una conferència de Finances a Bretton Woods, Nova Hampshire, Estats Units, el 22 de juliol, 1944, si bé el seu funcionament fou esbossat anteriorment en el Pla White. Els articles de l'acord van entrar en vigor el 27 de desembre, 1945, i l'organització es va fer realitat en maig, 1946, com a part d'un pla de reconstrucció posterior a la Segona Guerra Mundial, i va començar a realitzar operacions financeres l'1 de març, 1947.

Originalment, el FMI es va crear com un fons a curt termini per a l'estabilització de les taxes de canvi durant 1945-1971. Després de la fi dels sistemes de canvi fixos en els anys setanta, la seva funció va canviar. Amb l'arribada del neo-liberalisme a les polítiques econòmiques dels Estats Units i Europa Occidental, el FMI ara assisteix a les nacions deutores amb problemes per complir amb els dèficits de les balances de pagaments sota la condició de que aquests països han de realitzar reformes congruents amb el neo-liberalisme i l'economia clàssica. Hi ha hagut moltes crítiques sobre les reformes, i certs economistes creuen, per exemple, que la crisi argentina del 2001 es va provocar per aquestes.

[edita] Diferències entre el FMI i el Banc Mundial

Hi ha molta confusió sobre la diferència entre el FMI i el Banc Mundial, la seva organització germana. El FMI està encarregat dels balanços comercials dels estats membres com auditor independent, a més de les funcions esmentades anteriorment. El Banc Mundial, d'altra banda, dóna préstecs a llarg termini per a certs propòsits generals. Com banc d'inversió és un intermediari entre els creditors (governs o països) i els prestadors (corporacions o individus). El FMI només dóna préstecs quan els seus països membres necessiten estabilitzar les seves economies o les taxes de canvi ràpidament, i aquests préstecs han de ser pagats en un lapse de 5 anys.

[edita] Directors Administratius

No és una regla oficial, però els directors administratius del FMI han de ser europeus, i el president del Banc Mundial, nord-americà.

  • Maig 1946 - Maig 1951, Camille Gutt, Bèlgica
  • Agost1951 - Octubre 1956, Ivar Rooth, Suècia
  • Desembre1956 - Maig 1963, Per Jacobsson, Suècia
  • Setembre 1963 - Setembre 1973, Pierre-Paul Schweitzer, França
  • Setembre 1973 - Juny 1978, Johannes Witteveen, Països Baixos
  • Juny 1978 - Gener 1987, Jacques de Larosière, França
  • Gener 1987 - Febrer 2000, Michel Camdessus, França
  • Maig 2000 - Març, 2004, Horst Köhler, Alemanya
  • Març 2004 - Maig 2004, Anne Krueger, Estats Units (no va ser titular)
  • Maig 2004 - Novembre 2007, Rodrigo Rato, Espanya
  • Novembre 2007 - Avui, Dominique Strauss-Kahn, França

[edita] Enllaços externs