[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Santíssima Trinitat - Viquipèdia

Santíssima Trinitat

De Viquipèdia

desambiguació «Santíssima Trinitat» redirecciona aquí. Per a d'altres significats, vegeu «Trinitat».
De la sèrie d'articles sobre
Cristianisme

Història del cristianisme
Apòstols
Concilis ecumènics
Gran Cisma d'Orient
Reforma Protestant

Teologia Cristiana
Trinitat
Messies
Jesucrist
Eucaristia
El Decàleg
Les Benaurances

Les Escriptures
La Bíblia
Antic Testament
Nou Testament
Llibres apòcrifs
Els Evangelis

Esglésies Cristianes
Catolicisme
Cristianisme ortodox
Protestantisme
Restauracionisme

La Santíssima Trinitat és Déu, d'acord als ensenyaments de les esglésies cristianes, a excepció d'alguns moviments unitaristes i restauracionistes. Aquesta doctrina estableix que Déu és una sola entitat que existeix simultàniament en tres persones distintes: Déu Pare, el Fill (Jesucrist) i l'Esperit Sant. Encara que sovint s'utilitza com a sinònim del concepte de Trinitat, el terme "deïtat" és més ampli, i inclou altres idees sobre la manera en la qual el Pare, el Fill i l'Esperit Sant estan relacionats.

[edita] Història

Històricament, el dogma trinitari, ha estat afirmat com un article de la fe en el Credo de Nicea (acceptat per totes les branques del cristianisme excepte l'Unitarisme u el restauracionisme), i el Credo d'Atanasi, els quals volien estandarditzar les creences sobre aquest tema. Aquests credos van ser formulats i ratificats per l'Església del segle III i IV en oposició a les teologies heterodoxes de la naturalesa de la Trinitat.

El Credo de Nicea, el qual és una fórmula clàssica d'aquesta doctrina, utilitza el terme grec homoousia que significa "de la mateixa substància". L'ortografia d'aquesta paraula difereix per una lletra de homoiousia, que significa "de substància similar". Aquesta altra paraula va ser utilitzada pels seguidors de dogmes no-trinitaris abans del Concili de Nicea.

Més d'una doctrina en oposició va sorgir per qüestionar el dogma o per diferents versions sobre la relació i preeminència d'un dels tres elements. Avui dia, la majoria dels restauracionistes rebutgen el dogma de la Trinitat tal com ha estat formulat per la resta de les branques del cristianisme tradicional. Els testimonis de Jehovà el rebutgen completament, ja que creuen que Jesucrist és un ésser creat per Déu, i els mormons creuen en un concepte ampli de "deïtat" dins el qual Déu Pare i Jesucrist tenen cadascú un cos, i, amb l'Esperit Sant, formen una "deïtat" que només està unida en propòsit. Per la seva part, els unitaris rebutgen que Déu pugui estar dividit en persones, així com la naturalesa divina de Jesús, i defensen una visió racionalista de la religió.

Per als crítics del cristianisme, el dogma trinitari sembla ser d'origen neoplatònic, del culte a la lluna en les seves diferents fases, o que prové d'altres religions babilòniques o hindús (veure "Trimurti").

[edita] Possibles arrels mitològiques

Molts déus politeistes s'organitzaven en grups de tres, que si bé no eren equivalents a la complexa relació cristiana, podrien haver inspirat els primers pensadors sobre el concepte. Aquestes tríades són de diferents tipus:

  • tríades: 3 déus que apareixen junts a les històries per representar conceptes relacionats, com la vida, la mort i la reencarnació o els membres bàsics d'una família celestial
  • triuns: 3 aspectes del mateix déu (la Trinitat n'és l'exemple més reeixit
  • tripartits: un déu amb tres parts que es poden manifestar separadament, per exemple monstres amb tres caps cadascú amb la seva personalitat
  • triassociats: un déu envia els seus atributs de tres en tres, com per exemple tres senyals o tres ocells
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Santíssima Trinitat