Muixeranga
De Viquip??dia
La muixeranga s??n un conjunt de danses i castells humans originaris del Pa??s Valenci?? i que principalment es preserven a Algemes?? (Ribera Alta), per?? tamb?? existeixen colles i grups a altres diversos indrets de les comarques valencianes.
M??s que una dansa pr??piament dita, ??s un conjunt de quadres pl??stics amb intencionalitat representativa, que participa en les processons de la Mare de D??u de la Salut, la Festa Major d'Algemes?? (7 i 8 de setembre).
La muixeranga ??s el nom que rep a Algemes??, i que es diferencia dels moderns castellers en el sentit que en la muixeranga, l'objectiu ??s m??s religi??s i es fa una dansa, sense que l'al????ria de les torres humanes siga crucial. Per b?? que la teoria ens diu que els castells i la muixeranga tenen un origen com?? (les moixigangues), els primers s'haurien especialitzat en les torres humanes pr??piament dites i les segones s'haurien preservat fidels al sentit religi??s i el quadre pl??stic.
Taula de continguts |
[edita] Origen
La primera q??esti?? a mencionar vindria constitu??da per les opinions que hi ha respecte al nom. Per una part, hi ha opinions documentades que en 1947 defensaven la proced??ncia del nom del mot ??rab 'mochain, amb el significat d'emmascarat o encapirotat. Per altra, hi ha qui pensa que rep el nom gen??ric per ser la primera dansa que apareix obrint marxa, en record de les antigues desfilades i processons o festes p??bliques ???moixigangues???, amb comparses i gent disfressada, que se celebraven per causa d'algun esdeveniment remarcat. La veritat ??s que avui, a causa de la manca d'investigacions, no es pot prendre part per cap hip??tesi.
Les m??s antigues cr??niques escrites que la vinculen a Algemes?? daten del primer ter?? del segle XVIII, per?? de la seua constant i ferma pres??ncia ben b?? pot pensar-se en un origen molt m??s antic. Segons les refer??ncies de cr??niques, la data de 1724, celebraci?? de les primeres festes solemnes en honor de la Mare de D??u de la Salut, podria ser la m??s antiga que la vincula a la Festa; per?? si es t?? en compte la constataci?? documental dels Llibres de Comptes de la Vila, des de 1733 i des d'aleshores, ja amb cad??ncia anual en liquidar el sou als dol??ainers que tocaven a la Festa, ??s la m??s exacta fita cronol??gica.
[edita] Difusi??, evoluci?? i extensi?? geogr??fica
Arrelada en temps pret??rits a la comarca de la Ribera del X??quer, Algemes?? t?? l'honor d'haver-la conservada, i rep l'homenatge de reconeixement constant per part dels components de les colles castelleres d'algunes comarques del Principat. Hi ha estudiosos que creuen en la possibilitat que s'estenguera per alguns punts concrets de les comarques del sud amb el nom antic de Ball de Valencians, que est?? registrat que es feia servir.
Sobre la pres??ncia de muixerangues a altres pobles del Pa??s Valenci??, cal citar Pen??scola (Baix Maestrat), Titaig??es (Serrans) i, segons el m??s recent descobriment dels estudiosos locals, tamb?? l'Olleria, freq??entment amb el nom de moixiganges. Tamb?? existeixen grups a la comarca de la Safor, i a localitats com l'Alc??dia (Ribera Alta), el Forcall (Ports) o Xiva (Foia de Bunyol).
Les principals muixerangues actuals s??n:
- Muixeranga d'Algemes?? (1973)
- Nova Muixeranga d'Algemes?? (1997)
- El ball dels locos de l'Olleria (La Vall d'Albaida) (1996)
- Els Negrets de l'Alc??dia
- Muixeranga de Sueca
- Muixeranga de Val??ncia
- Muixeranga de l'Horta Sud (Silla)
- La Construcci?? de la Safor
De fet, els castells humans tamb?? es realitzen al Baix Arag??, i ??s possible que els d'aquestes terres, la muixeranga i els castellers catalans donen suport a la teoria d'un origen com?? a les moixigangues.
[edita] Caracter??stiques de la Muixeranga d'Algemes??
Es tracta de 4 melodies que acompanyen l'execuci?? de les "figures" pl??stiques i torres humanes o "pujades": El Florete o ball (per "El Ball"), l'Enterro (per a la figura de "L'Enterro"), la Dansa pl??stica (pujades i figures) m??s coneguda com "La Muixeranga", per antonom??sia, i una ??ltima recuperada al 2005 en col??laboraci?? de Xavier Richart i la Nova Muixeranga anomenada L'Aranya (juntament recuperada amb la figura "L'Aranya", sembla que aquesta melodia seria usada per a les figures amb moviment).
Els membres s??n una colla d'homes, de tota mena de professions, de nombre irregular ???en l'actualitat ixen uns dos-cents per?? en temps d'abans nom??s uns trenta???, dirigits per un mestre, que s'encarrega amb autoritat incontestable de la coordinaci?? dels muntatges del ball, torres i figures, dels assajos previs i d'admetre el personal que s'hi incorpora. Homes de for??a i habilitat, en temps passats carregadors i obrers de vila de professi??, ens adonen d'un cert car??cter gremial com a aglutinant del grup. La mem??ria col??lectiva t?? per m??tic els temps en qu?? Enric Cabrera fou mestre all?? pels anys vint. Igualment ??s recordat Llorca "el barbero", entre els anys quaranta i els setanta. Avui, el ventall professional dels seus components ??s ampli, en correspond??ncia amb una societat diversificada.
La indument??ria consisteix en una brusa cenyida i recta, botonada per davant, pantalons llargs, bonet orellut i espardenyes de sola prima. La tela ??s basta i forta a tires verticals vermelles i blaves sobre fons de ratlles blanques amb disposici?? arlequinada, tret del vestit del mestre, que porta cada pe??a d'un sol color. La tela sovint ??s anomenada "de matal??s", at??s que abans era de tires vermelles irregulars sobre fons blanc, sense gaire acoloriment. Sovint es considera com a extravagant, de primer pensament, aquesta vestimenta tradicional des d'antuvi, per?? sembla m??s aviat que el seu origen ??s a causa de la disponibilitat dels antics prove??dors del vestuari.
[edita] M??sica i Simbologia
La Muixeranga (info) | |
Interpretada per Xavier Richart. | |
Vegeu l'ajuda sobre fitxers multim??dia si teniu algun problema en escoltar-lo. |
La dansa s'acompanya amb una m??sica de tabalet i dol??aina, amb una tonada molt caracter??stica, d'autor desconegut. Alguns sectors del nacionalisme valenci?? (Joan Fuster entre d'altres) han volgut reivindicar la m??sica de la Muixeranga com a himne del Pa??s Valenci?? i, fins i tot, com a himne dels Pa??sos Catalans.
[edita] Vegeu tamb??
[edita] Enlla??os
- Web oficial dels Amics de la Muixeranga
- Web oficial de la Nova Muixeranga
- Web no oficial de la Muixeranga (d'ac?? s'ha extret la major part de la informaci?? d'aquest article que, a la mateixa volta, prov?? del llibre "La Muixeranga d'Algemes??", Josep Antoni Domingo, amb perm??s)
- Muixeranga "La Construcci??" a la comarca de la Safor.
[edita] Refer??ncies
- Bertran, Jordi: El Ball de Valencians. De la dansa a les torres, Quaderns de la Festa Major, 12, Ajuntament de Tarragona, 1997.