[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Nacionalitat històrica - Viquipèdia

Nacionalitat històrica

De Viquipèdia

Nacionalitat històrica [1], realitat nacional [2], caràcter nacional [3] o, simplement, nacionalitat [4] són termes que s'han vingut emprant des de la reinstauració democràtica a Espanya com a eufemisme de nació i per a referir-se a aquelles comunitats autònomes que tenen un sentiment nacional, bé per història o bé per un sentiment generalitzat entre la ciutadania de la comunitat.

Els termes tenen una difícil interpretació legal i en la Constitució espanyola de 1978 s'utilitza l'expressió «les nacionalitats i regions que integren [...] la nació espanyola». El terme «nacionalitat» s'empra, segons alguns, per a no equiparar a les comunitats amb la «nació», terme que es reserva per a Espanya (segons alguns juristes exclusivament i segons altres no).

Actualment, les comunitats autònomes que tenen reconeguda la característica de «nacionalitat» són:

  • Andalusia: utilitza el terme «nacionalitat» al primer estatut de la restauració democràtica, però en la reforma en marxa en 2006, s'està considerant el terme realitat nacional.
  • Aragó: utilitza el terme «nacionalitat» a partir de les modificacions de 1996.
  • Illes Balears: usa el terme «nacionalitat històrica» al primer article de l'estatut d'autonomia del 1983[5]
  • Canàries.
  • Comunitat Autònoma de Catalunya: utilitza el terme «nacionalitat» al primer estatut de la restauració democràtica, encara que en la reforma de l'Estatut en marxa en 2006, al preàmbul apareix el terme nació.
  • Galícia: utilitza el terme «nacionalitat històrica» al primer estatut de la restauració democràtica, però en la reforma que es preveu posar en marxa el 2006, s'està considerant el terme caràcter nacional.[cal citació]
  • Comunitat Autònoma Basca: utilitza el terme «nacionalitat» al primer estatut de la restauració democràtica.
  • País Valencià: a partir de l'Estatut d'Autonomia de 2006.

[edita] Referències

  1. Estatut d'autonomia de Galícia de 1981 [1]
  2. Estatut d'autonomia de Catalunya de 2006 [2]
  3. "Acord sobre criteris per a un Estatut [d'autonomia de Galícia] de tots", signat pel Partit Socialista de Galícia i el Bloc Nacionalista Gallec [3]
  4. Estatut d'autonomia de Catalunya de 2006 [4]
  5. Estatut d'autonomia de les Illes Balears