[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Eufemisme - Viquipèdia

Eufemisme

De Viquipèdia

Un eufemisme (del grec "eu" bo i "feme" parlar) és una paraula o expressió que s'usa en comptes d'una altra considerada tabú, malsonant o amb una connotació no adequada al context (disfemisme).

Els camps del lèxic que acumulen més eufemismes són els referits al sexe, la mort, determinades funcions corporals, la religió o qüestions ideològicament compromeses. El llenguatge ple d'eufemismes s'anomena políticament correcte i busca no ofendre cap col·lectiu designant aspectes culturals de la manera més neutra possible.

Un eufemisme pot ser un sinònim o perífrasi del terme a evitar, una pronunciació alterada o un manlleu. Pot ser signe d'educació o afectació depenent de qui ho jutgi. Un eufemisme pot evolucionar i ser substituït per un altre si ha assolit socialment les connotacions negatives de la paraula d'origen.


[edita] Exemples

Del llenguatge corrent: traspàs (mort), descansar en pau (haver mort), invident (cec), donar a llum (parir), fúmer (fotre), òndia (hòstia), etc.

Del llenguatge políticament correcte: centre penitenciari (presó), tercera edat (vellesa), discapacitat (minusvàlid), magribí (moro), etc.