[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Yazdgard III - Viquipèdia

Yazdgard III

De Viquipèdia

Moneda de Yazdgerd III.
Moneda de Yazdgerd III.

Yazdgard III (en persa یزدگرد سوم "fet per Déu") fou el darrer rei de la dinastia sassànida. Era fill de Shahryar i nét de Cosroes II, el qual fou assassinat pel seu fill Kavadh II l'any 628. Yazdgard III pujà al tron el 16 de juny de l'any 632, després d'una sèrie de conflictes interns.

Yazdgard començà a governar des de molt jove i mai exercí la seva autoritat fermament. Durant el seu primer any de regnat començà la conquesta islàmica de Pèrsia, i el 636 la derrota persa a la batalla d'al-Qādisiyyah decidia el destí del seu imperi.

Els àrabs ocuparen i saquejaren Ctesifont, i el jove rei fugí cap a Mèdia. Yazdgard seguiria el seu rumb cap a l'est d'un districte a l'altre, sent rebut hostilment pels governants de les regions orientals, que no el consideraven com al seu legítim sobirà. Finalment, fou assassinat l'any 651 per un moliner de Merv que intentava robar-li. El seu fill, Peroz II fugí cap a Xina, on fou molt ben rebut. La resta de la noblesa que fugiren amb ell s'establiren a l'Àsia Central, on contribuïren enormement a l'expansió de la cultura i la llengua perses en aquelles regions.

El calendari zoroàstric, que s'utilitza encara avui dia, agafa el primer any del regnat de Yazdgard III com a any zero. La data s'acompanya pel sufix Y.Z., que indica el nombre d'anys passats des de la coronació de l'emperador, l'any 632.

Precedit per:
Cosroes V
Shahansha (rei de reis) de l'Imperi Sassànida
632651
Succeït per:
Califat Omeia