[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Merv - Viquipèdia

Merv

De Viquipèdia

Merv o Merw (en persa: مرو transliterat Marw o Mary; en xinès: 木鹿, Mulu), antigament centre de la satrapia de Margiana, i posteriorment Alexandria i Antioquia Margiana) fou una antiga ciutat situada a l'actual Turkmenistan, situada en un important oasis a l'Àsia Central, a la històrica ruta de la seda, prop de l'actual Mary. Forma part del patrimoni de la Humanitat a la llista de la UNESCO.

De la metròpoli que va ser en queda una vasta superfície de terra ondulada de la qual sobresurten les restes de les muralles, un parell de mausoleus i la ciutadella del castell del soldà. Els terratrèmols i els vents han destruït el poc que els mongols van deixar dempeus. De totes maneres, es creu que la major part de les restes de Merv continuen enterrades.

[edita] Història

Unes quantes ciutats han existit en aquest lloc pel seu valor estratègic en l'intercanvi de cultures. Durant cinc segles va ser la segona capital de l'Islam, només superada per Bagdad.

Les excavacions arqueològiques de l'era soviètica revelen que la ciutat podria haver estat fundada pel rei selèucida Antíoc, entre els anys 280 i 261 aC, amb el nom de Margiana. Però a un centenar de quilòmetres d'han trobar restes molt anteriors, del segle XV aC. Després del selèucides vam venir els partians, i a aquests els van seguir els sassànides, amb els quals es va convertir en un regne tolerant que va permetre la convivència entre budistes, zoroastrians i cristians nestorians.

Al segle VII, els àrabs la van colonitzar i la van portar a un nivell de prosperitat que mai havia conegut. La ciutat ocupava una superfície de 130 km², un 30 % més que l'actual Barcelona, i la seva població va arribar a superar el milió d'habitants, moment en que Barcelona en tenia 30.000.

Però la decadència arribà al segle XIII amb l'arribada del mongols, a cavall i ben armats. El gener de 1221, el fill de Genguis Khan va ordenar arrasar Merv. Durant una setmana va preparar les seves tropes i el setè dia, quan va tenir les catapultes a punt, va entrar dins del recinte emmurallat. Centenars de milers de persones van morir i la majoria d'edifics foren derruïts. A la ciutadella que domina les runes del jaciment encara es poden veure els impactes dels projectils de les catapultes mongoles.

La ciutat fou reconstruïda pels seljúcides, els seguidors de Tamerlà, els perses i els turcmans, però Merv mai més recuperaria la glòria perduda.