[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

UNESCO - Viquipèdia

UNESCO

De Viquipèdia

Bandera oficial de la UNESCO
Bandera oficial de la UNESCO

La Organització Educacional, Científica i Cultural de Nacions Unides (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, UNESCO), fou establerta per les Nacions Unides el 1946 per promoure la col·laboració internacional en educació, ciència, cultura i comunicació.

Avui en dia més de 180 estats pertanyen a la UNESCO, que té la seu a París (França), i té més de 60 oficines arreu del món. Els projectes patrocinats per la UNESCO inclouen projectes científics internacionals, programes d'alfabetització, d'ensenyament tècnic o de formació de mestres, projectes històrics i culturals regionals, foment de la cooperació internacional per preservar el patrimoni cultural i natural mundial, i promoció dels drets humans.

A través del Convenció sobre la Protecció del Patrimoni Mundial Cultural i Natural, la UNESCO va crear en l'any 1972 un pla de protecció dels bens culturals del món conegut com Patrimoni Comú de la Humanitat.

El paper de la UNESCO ha estat controvertit moltes vegades. Durant els anys 70 i 80, diversos països occidentals van criticar que la UNESCO s'utilitzava com a un fòrum de països comunistes i del Tercer Món en contra dels països occidentals. Especialment, es va criticar el pla Nou Ordre Internacional de la Informació, al·legant que anava en contra de la llibertat de premsa. Els Estats Units d'Amèrica van abandonar la UNESCO el 1984, i van retornar-hi el 2003. El Regne Unit va retirar-se'n el 1984, i va reingressar-hi el 1997. També s'ha criticat la UNESCO pel seu excés de burocràcia.

Una de les issions de la UNESCO és la de mantenir una relació de llocs que són considerats Patrimoni de la Humanitat. Aquests llocs són emplaçaments històrics o naturals la preservació i adequació dels quals són considerats importants per a la comunitat internacional. La UNESCO, però, no s'involucra directament en el manteniment d'aquests. L'organització també posa al dia la llista d' Obres Mestres del Patrimoni Oral i Intangible de la Humanitat i des del 1997, el Registre Internacional de la Memòria del Món.

La UNESCO també va ser la responsable de la fundació de l'OANA, la Organització d'Agències de Notícies de l'Àsia i el Pacífic. Aquesta divisió abasteix el Consell Internacional de Ciència. La UNESCO hi és representada pels Ambaixadors de Bona Voluntat de la UNESCO

La UNESCO és l'encarregada de coordinar les activitats de la Dècada Internacional per la Promoció d'una Cultura de Pau i de No-Violència per als Infants del Món (2001-2010), tal i com va ser nombrada per l'Organització de les Nacions Unides l'any 1998.

Cada any, la UNESCO promou els drets de la llibertat d'expressió i la llibertat de premsa com a drets humans bàsics, amb la creació de la jornada internacional anomenada Dia Mundial de la Llibertat de Premsa el dia 3 de maig. L'event és commemorat per recordar, celebrar i emfatitzar la importància de la llibertat de premsa com a element crucial de qualsevol societat íntegra, democràtica i lliure.

El 1998 la UNESCO va començar a donar suport al programari lliure (programari o software que dóna llibertat als usuaris de poder modificar-lo i redistribuïr-lo). Fou un fet notable el finançament parcial que va oferir la UNESCO a la creació del Directori de Programari Lliure. La resta va ser finançada per la Fundació del Programari Lliure (Free Software Foundation).

[edita] Directors Generals de la UNESCO

  1. Julian Huxley, Regne Unit (19461948)
  2. Jaime Torres Bodet, Mèxic (19481952)
  3. John Wilkinson Taylor, Estats Units 19521953)
  4. Luther Evans, Estats Units (19531958)
  5. Vittorino Veronese, Itàlia (19581961)
  6. René Maheu, França (19611974 1962)
  7. Amadou-Mahtar M'Bow, Senegal (19741987)
  8. Federico Mayor, Espanya (19871999)
  9. Koïchiro Matsuura, Japó (1999–present)
Directors Generals de la UNESCO
Julian Huxley · Jaime Torres Bodet · John Wilkinson Taylor · Luther Evans · Vittorino Veronese · René Maheu · Amadou-Mahtar M'Bow · Federico Mayor Zaragoza · Koïchiro Matsuura

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
UNESCO

Coordenades: 48° 50′ 59″ N 2° 18′ 22″ E