[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Edimburg - Viquipèdia

Edimburg

De Viquipèdia

Aquest article és sobre la capital escocesa, però Edinburgh (EUA) també és el nom d'una poblacio d'Indiana, als Estats Units d'Amèrica


Edinburgh
Edinburgh
Estadístiques
Població: 448,624 (2001)
Administració
Àrea de Consell: City of Edinburgh
Nació: Escòcia
Altres
Força policial: Lothian and Borders Police
Àrea de Lloctinença: Edinburgh
Comtat històric: Midlothian
Parlament Europeu: Escòcia
Escòcia
Escut de la ciutat d'Edimburg
Escut de la ciutat d'Edimburg
El Palau Reial de Holyroodhouse, residència oficial dels monarques britànics a Edimburg
El Palau Reial de Holyroodhouse, residència oficial dels monarques britànics a Edimburg
Vista des de Calton Hill
Vista des de Calton Hill

Edimburg (Edinburgh en anglès, Dùn Éideann en gaèlic), és la capital del Regne d'Escòcia, i la segona ciutat en població del país.

Edimburg és situada a l'Est d'Escòcia, a la ribera sud del Forth, al costat d'Arthur Seat, un antic volcà. Ha estat la capital d'Escòcia des de 1492, i la seu del parlament d'Escòcia des de la devolució, el 1999. El 1996 tenia una població de cap a 447.500 habitants .


El castell d'Edimburg és situat sobre una roca que domina la ciutat, essent una de les vistes mes característiques de la ciutat. La Royal Mile és el carrer que baixa des del castell fins al Palau Reial de Holyroodhouse, la residència de la Reina a Edimburg. Prop del palau, hi ha l'actual seu del Parlament d'Escòcia, edifici polèmic dissenyat pel català Enric Miralles.


Entre el castell i Princes Street (la principal avinguda comercial), hi ha una gran zona ajardinada (Prince's Street Gardens), ocupant el lloc d'un antic llac que es va dessecar. Més al Nord, hi ha la New Town, o ciutat nova, que es va desenvolupar a finals del segle XVIII. Calton Hill i Arthur's Seat permeten de gaudir de vistes excel·lents de la ciutat.

A Edimburg també podem trobar la National Gallery of Scotland la principal galeria d'art d'escola i inclou les obres mestres dels segles XV al XVII, en ells hi han les obres de Botticelli, Velazquez, Rafael, Rembrant, Rubens i Tiziano.

Edinburgh també és coneguda pel festival de teatre que té lloc cada agost, i pel Hogmanay, una de les celebracions de cap d'any mes importants del món.

Vista des de l'Arthur's Seat
Vista des de l'Arthur's Seat


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Edimburg