[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Roda - Viquipèdia

Roda

De Viquipèdia

Per a altres significats, vegeu «Roda (desambiguació)».

Una roda és un dispositiu en forma disc o torus. La seua operació fonamental és transmetre el moviment lineal en moviment angular. És una de les primeres i més simples màquines. El nombre de rodes sovint classifica el vehicle que les usa en una categoria o una altra

Taula de continguts

[edita] Mecànica

Les rodes poden ser suportades amb un eix, que quan és fixat a un tercer objecte, com el cos d'un vehicle, es transmet l'energia lineal a aquest cos de manera molt eficient. La roda té l'avantatge respecte altres mecanismes, com les fulles d'un trineu o altres mecanismes semblants, de tenir un moment compacte, minimitzant la fricció amb la superfície. Això permet als vehicles en rodes poder avançar més amb menys força.

[edita] Història

La roda és considerada com un dels invents claus de la història de la humanitat, juntament amb el foc. Va ser inventada de manera independent per diverses cultures. Molts autors situen la primera aparició vers el 4000 a.C. en les antigues cultures de Mesopotàmia (Sumeris). Altres aparicions independents es situen en la Xina, pel 2800 a.C.; i en les cultures asteca i inca en el 1500 a.C., encara que aquestes últimes, per falta d'animals de càrrega, mai es va usar més que com una joguina. Aparentment la roda ha estat desconeguda per altres cultures, com els pobles sub-saharians i en Austràlia, fins als relativament recents contactes amb els euroasiàtics.

Altres fonts afirmen que va néixer a Eslovènia, on al 2003 es va trobar una roda que té entre 5100 i 5350 anys.

És impossible saber en base a quina idea va sorgir el primer desenvolupament de la roda, encara que és plausible teoritzar que va sorgir de l'observació directa i mimetisme de la natura. Per exemple al veure com una pedra plana es desplaça de mode dificultós amb comparació amb una pedra més proporcionada en les seues tres dimensions costera avall, o per exemple en las boles de neu, i fins i tot en els troncs de llenya...

La roda va ser patentada en 2001 per l'advocat australià John Keogh, amb el nom de "dispositiu d'ajuda pel transport circular". L'objectiu d'aquesta patent no era altre que demostrar les imprecisions i ineficàcies del sistema de patents modern.

[edita] Alternatives a la roda

Les rodes no van bé per a tots els terrenys. Els trineus poden ser una bona alternativa en terres plenes de neu o gel, ja que llisquen per la seva superfície. Es poden arrossegar mitjançant animals, a mà o si és un pendent, deixant-se caure pel pes.

Mètodes moderns com el magnetisme o la pressió estan substituint la roda en els vehicles de transport col·lectiu.

[edita] Símbols de la roda

En el Budisme, la roda és una metàfora conceptual central. Segons aquesta religió, la vida és un cicle de naixements i reencarnacions, del qual sols es pot escapar assolint la il·luminació (o Bodhi). D'aquesta manera, la roda té podria ser l'equivalent a una creu per a un cristià o una lluna creixent per a un musulmà, encara que no és el símbol de la deïtat. La mandala és una representació comú d'aquest concepte, i està basada en la imatge d'una roda.

En les antigues religions solars, la roda convivia amb el carro per simbolitzar el cicle del sol, que surt i es pon com fent una roda al voltant de la terra.

La roda apareix a la bandera índia per simbolitzar la llei. En canvi a la bandera gitana fa referència al passat nòmada, sempre en moviment, d'aquest poble.

És un símbol del canvi a força cultures, d'aquí deriven imatges com la roda de la fortuna


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Roda