Roda
De Viquip??dia
Per a altres significats, vegeu ??Roda (desambiguaci??)??. |
Una roda ??s un dispositiu en forma disc o torus. La seua operaci?? fonamental ??s transmetre el moviment lineal en moviment angular. ??s una de les primeres i m??s simples m??quines. El nombre de rodes sovint classifica el vehicle que les usa en una categoria o una altra
Taula de continguts |
[edita] Mec??nica
Les rodes poden ser suportades amb un eix, que quan ??s fixat a un tercer objecte, com el cos d'un vehicle, es transmet l'energia lineal a aquest cos de manera molt eficient. La roda t?? l'avantatge respecte altres mecanismes, com les fulles d'un trineu o altres mecanismes semblants, de tenir un moment compacte, minimitzant la fricci?? amb la superf??cie. Aix?? permet als vehicles en rodes poder avan??ar m??s amb menys for??a.
[edita] Hist??ria
La roda ??s considerada com un dels invents claus de la hist??ria de la humanitat, juntament amb el foc. Va ser inventada de manera independent per diverses cultures. Molts autors situen la primera aparici?? vers el 4000 a.C. en les antigues cultures de Mesopot??mia (Sumeris). Altres aparicions independents es situen en la Xina, pel 2800 a.C.; i en les cultures asteca i inca en el 1500 a.C., encara que aquestes ??ltimes, per falta d'animals de c??rrega, mai es va usar m??s que com una joguina. Aparentment la roda ha estat desconeguda per altres cultures, com els pobles sub-saharians i en Austr??lia, fins als relativament recents contactes amb els euroasi??tics.
Altres fonts afirmen que va n??ixer a Eslov??nia, on al 2003 es va trobar una roda que t?? entre 5100 i 5350 anys.
??s impossible saber en base a quina idea va sorgir el primer desenvolupament de la roda, encara que ??s plausible teoritzar que va sorgir de l'observaci?? directa i mimetisme de la natura. Per exemple al veure com una pedra plana es despla??a de mode dificult??s amb comparaci?? amb una pedra m??s proporcionada en les seues tres dimensions costera avall, o per exemple en las boles de neu, i fins i tot en els troncs de llenya...
La roda va ser patentada en 2001 per l'advocat australi?? John Keogh, amb el nom de "dispositiu d'ajuda pel transport circular". L'objectiu d'aquesta patent no era altre que demostrar les imprecisions i inefic??cies del sistema de patents modern.
[edita] Alternatives a la roda
Les rodes no van b?? per a tots els terrenys. Els trineus poden ser una bona alternativa en terres plenes de neu o gel, ja que llisquen per la seva superf??cie. Es poden arrossegar mitjan??ant animals, a m?? o si ??s un pendent, deixant-se caure pel pes.
M??todes moderns com el magnetisme o la pressi?? estan substituint la roda en els vehicles de transport col??lectiu.
[edita] S??mbols de la roda
En el Budisme, la roda ??s una met??fora conceptual central. Segons aquesta religi??, la vida ??s un cicle de naixements i reencarnacions, del qual sols es pot escapar assolint la il??luminaci?? (o Bodhi). D'aquesta manera, la roda t?? podria ser l'equivalent a una creu per a un cristi?? o una lluna creixent per a un musulm??, encara que no ??s el s??mbol de la de??tat. La mandala ??s una representaci?? com?? d'aquest concepte, i est?? basada en la imatge d'una roda.
En les antigues religions solars, la roda convivia amb el carro per simbolitzar el cicle del sol, que surt i es pon com fent una roda al voltant de la terra.
La roda apareix a la bandera ??ndia per simbolitzar la llei. En canvi a la bandera gitana fa refer??ncia al passat n??mada, sempre en moviment, d'aquest poble.
??s un s??mbol del canvi a for??a cultures, d'aqu?? deriven imatges com la roda de la fortuna