[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Bateria elèctrica - Viquipèdia

Bateria elèctrica

De Viquipèdia

Diferents tipus de piles
Diferents tipus de piles

Una bateria elèctrica o pila és un dispositiu que genera energia elèctrica mitjançant un procediment electroquímic, transforma l'energia d'una reacció química en energia elèctrica. Una bateria és formada per dues o més cel·les electroquímiques connectades en sèrie. Hi ha molts tipus de cel·les electroquímiques: galvàniques, electrolítiques, piles de combustible, voltaiques, ...

S'ha de distingir entre bateries recarregables (acumuladors) i bateries o piles d'un sol ús. La diferència fonamental entre ambdós tipus és que les bateries recarregables permeten revertir la reacció química en la qual està basat el seu funcionament, mentre que les d'un sol ús no, quan s'esgoten els reactius, s'esgota la pila.

[edita] Principi de funcionament

Dins d'una bateria elèctrica es produeix una reacció química entre dues substàncies, una que pot cedir fàcilment electrons (material reductor) i una altra que els absorbeix (material oxidant). Una reacció d'aquestes característiques rep el nom de reacció d'oxidació-reducció.

Cada element de la parella oxidant-reductor es relaciona amb un dels dos elèctrodes que en ser connectats a un consumidor d'electricitat provoquen la circulació d'un corrent elèctric, la reacció química que es desenvolupa provoca una circulació de càrregues (electrons, ions entre els elèctrodes a través del circuit extern connectat.

Una pila proporciona un corrent continu:

  • El born negatiu (-) d'una pila correspon a l'ànode i s'hi produeix una reacció d'oxidació que proveeix d'electrons.
  • El born positiu (+) d'una pila correspon al càtode i s'hi produeix una reacció de reducció que consumeix electrons.

Aquest sistema s'utilitza a les piles i a les bateries recarregables amb diversos tipus de parelles de reactius electroquímics. La connexió en sèrie de diverses cel·les permet augmentar la tensió elèctrica disponible als extrems o borns de la pila.

[edita] Relació amb el medi ambient

Les bateries estan fetes de metalls i composts químics, molts dels quals són perjudicials per al medi ambient. Per tal de no contaminar és important no llençar-les a les escombraries (en alguns països està prohibit) i portar-les a un centre de reciclatge. Actualment, la majoria dels proveïdors i botigues especialitzades (fins i tot alguns supermercats) també es fan càrrec de les bateries esgotades.

Dues piles AA
Dues piles AA

[edita] Vegeu també

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Bateria elèctrica