[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Elèctrode - Viquipèdia

Elèctrode

De Viquipèdia

Les piles comunes estan dotades de dos elèctrodes.
Les piles comunes estan dotades de dos elèctrodes.

Un elèctrode és un conductor elèctric que s'utilitza per tal d'establir un circuit tancat i fer possible el pas d'un corrent elèctric a través d'un medi (que en separa dos elèctrodes). Els elèctrodes són normalment metàl·lics o de grafit. En algunes reaccions químiques con l'electròlisi s'utilitzen elèctrodes separats per una solució iònica conductora que tanca el circuit elèctric.

La paraula va ser encunyada pel científic britànic Michael Faraday i procedeix de les veus gregues elektron, que significa ambre i de la qual prové la paraula electricitat i hodos, que significa camí.

Taula de continguts

[edita] Ànode i Càtode en Cel·les Electroquímiques

Esquema d'una cel·la galvànica
Esquema d'una cel·la galvànica

A una cel·la electroquímica el terme elèctrode es refereix tant a l'ànode com al càtode, mots també encunyats per Faraday. L'ànode es defineix com l'elèctrode pel qual els electrons abandonen la cel·la i com a conseqüència es produeix una oxidació, mentre el càtode és l'elèctrode pel qual n'arriben els electrons, produint-se una reducció. Cada elèctrode pot esdevenir l'ànode o el càtode en funció del voltatge que s'apliqui a la cel·la. Un elèctrode bipolar és un elèctrode que fa d'ànode a una cel·la i de càtode a una altra cel·la.

[edita] Cel·la Primària

Una cel·la primària és un tipus especial de cel·la electroquímica a la qual la reacció no és reversible, la cel·la pot ser descarregada però no carregada, i la identitat de l'ànode i el càtode és fixa, l'ànode és sempre l'elèctrode negatiu i el càtode el positiu.

[edita] Cel·la Secundària

Una cel·la secundària és un tipus de cel·la electrolítica a la qual la reacció electroquímica que genera energia és reversible, un exemple en seria una bateria recarregable. Quan la cel·la està essent descarregada es comporta com una cel·la voltaica (primària), amb l'ànode com a l'elèctrode negatiu i el càtode com el positiu.

[edita] Altres Ànodes i Càtodes

A una vàlvula de buit o a un semiconductor amb polaritat (díodes, condensadors electrolítics) l'ànode és l'elèctrode positiu (+) i el càtode el negatiu (-). Els electrons entren al dispositiu a través del càtode i el deixen a través de l'ànode.

A una cel·la de tres elèctrodes hi ha un tercer elèctrode que s'utilitza per fer la connexió amb l'electròlit i poder aplicar un corrent a l'elèctrode que treballa. Aquest tercer elèctrode acostuma a ser un material inert, com ara un metall noble o grafit per tal d'evitar la seva dissolució.

[edita] Elèctrodes de soldadura a l'arc

A la soldadura a l'arc s'utilitza un elèctrode per conduir el corrent elèctric fins al punt on es vol fer la soldadura. Segons el tipus de soldadura a l'arc, l'elèctrode pot ser consumit durant el procés, com en el cas de la soldadura MIG (Metal Inert gas que utilitza un gas inert amb un d’elèctrode de fil que es fon) o la soldadura amb elèctrode revestit (que utilitza un elèctrode metàl·lic amb revestiment que afavoreix el procés), o no ser-ho com en el cas de la soldadura TIG (Tungsten Inert Gas que utilitza elèctrodes de tungstè i una atmosfera inert). Als sistemes de soldadura que funcionen amb corrent continu l'elèctrode de soldadura, el que s'aplica sobre la peça a soldar, pot ser el càtode si l'espai entre les peces a soldar s'ha d'omplir de metall o l'ànode si es tracta d'un altre tipus de soldadura. Per a sistemes de soldadura a l'arc amb corrent altern no té sentit parlar d'ànode o càtode atès que la polaritat canvia al llarg del temps.

[edita] Elèctrodes de Corrent Altern

Per a sistemes elèctrics que usen corrent altern, els elèctrodes són connexions del circuit cap a l'objecte que actuarà sota el corrent elèctric, però no es designa ànode o càtode degut al fet que l'adreça del flux dels electrons canvia periòdicament, nombroses vegades per segon. Són una excepció a això, els sistemes en els quals el corrent altern que s'aplica és de baixa amplitud (per exemple 10 mV) de tal forma que no s'alterin les propietats com ànode o càtode, ja que el sistema es manté en un estat pseudo-estacionari.

[edita] Utilitzacions dels elèctrodes

  • Elèctrodes per a fins mèdiques, com electroencefalografia , electrocardiograma, teràpia electroconvulsiva (electroxoc), desfibrilador
  • Elèctrodes per a tècniques d'Electrofisiologia en investigació biomèdica
  • Elèctrodes per a execució a la cadira elèctrica
  • Elèctrodes per a galvanoplàstia
  • Elèctrodes per a soldadura a l'arc
  • Elèctrodes de protecció catòdica
  • Elèctrodes inerts per a electròlisi (fets de platí)

[edita] Vegeu també