[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Medi ambient - Viquipèdia

Medi ambient

De Viquipèdia

Medi ambient natural
Medi ambient natural

S'entén per medi ambient l'entorn o suma total d'allò que ens envolta i que afecta i condiciona especialment les circumstàncies de vida de les persones o la societat en el seu conjunt.

Comprèn el conjunt de valors naturals, socials i culturals existents en un lloc i un moment determinat, que influeixen en la vida de l'home i en les generacions venidores. És a dir, no es tracta només de l'espai en què es desenvolupa la vida sinó que també comprèn éssers vius, objectes, aigua, sòl, aire i les relacions entre ells, així com elements tan intangibles com la cultura. Aquesta accepció és menys habitual, però de gran transcendència, ja que els materials reaccionen d'una manera o d'una altra, segons el medi en què es puguin trobar. A nivell global, l'oxidació (l'acció de l'oxigen) és la que s'aprecia com a quantitativament més important. Té també molt de ressò la combinació de determinats gasos (components del CFCs) amb l'oxigen, i n'ha propiciat el fenomen conegut com “el forat a la capa d'ozó”.

En la Teoria general de sistemes, un medi ambient és un complex de factors externs que actuen sobre un sistema i en determinen el seu curs i la seua forma d'existència. Un medi ambient podria considerar-se com un superconjunt, en el qual el sistema donat és un subconjunt. Un medi ambient pot tenir un o més paràmetres, físics o d'una altra naturalesa. El medi ambient d'un sistema donat deu interactuar necessàriament amb ell.

En epidemiologia:

El medi ambient és el conjunt de factors anomenats factors extrínsecs, que influeixen sobre l'existència, l'exposició i la susceptibilitat de l'agent a provocar una malaltia a l'hoste.

Aquests factors extrínsecs són:

  1. Població humana: Densitat de població.
  2. Flora: Font d'aliments, influeix sobre els vertebrats i artròpodes com a font d'agents.
  3. Fauna: Font d'aliments, hostes vertebrats, artròpodes vectors.
  4. Sòl.
  5. Aigua.
  • Ambient socioeconòmic:
  1. Ocupació laboral o treball: Exposició a agents químics, físics.
  2. Urbanització o entorn urbà i desenvolupament econòmic.
  3. Desastres: Guerres, inundacions.

[edita] Desenvolupament històric del concepte de medi ambient:

  1. Hipòcrates (460-375 anys abans de Crist), a la seua obra "aires, aigües i llocs", ressalta la importància del medi ambient com a causa de malaltia.
  2. Thomas Sydenham (1624-1689) i Giovanni Maria Lancisi (1654-1720), formulen la teoria miasmàtica, en la que el miasma és un conjunt d'emanacions fètides de sòls i aigües impures que són causa de malaltia.
  3. En el segle XIX amb Chadwick, William Farr (1807-1883) amb la mortalitat dels miners, John Snow (1813-1858) amb "Sobre el mode de transmissió del còlera", es consolida la importància del medi ambient en epidemiologia i la necessitat d'utilitzar mètodes numèrics.

En Ecologia: La defensa del medi ambient aquesta unida al desenvolupament sostenible.

[edita] Vegeu també

Viquinotícies A Viquinotícies hi ha notícies de contingut lliure relacionades amb Medi ambient: Categoria:Medi ambient

[edita] Enllaços externs