Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Subconjunt - Viquip??dia

Subconjunt

De Viquip??dia

Exemple gr??fic, A???B.
Exemple gr??fic, A???B.

Un subconjunt ??s un conjunt format per elements d'una altre conjunt. Es diu que el primer conjunt ??s subconjunt del segon conjunt.

Per exemple:
A={1,2,3} i B={1,2,3,4,7}. Podem dir que A ??s un subconjunt de B perqu?? tots els elements de A tamb?? pertanyen a B.

La relaci?? entre un subconjunt i un conjunt s'anomena inclusi?? i es representa pel s??mbol ??? (\subset) o en l'ordre invers ??? (\supset).

Per exemple, en el cas anterior podem escriure A \subset B o B ??? A.

Tot conjunt A ??s subconjunt d'ell mateix. Aix??, tot aquell subconjunt d' A que no sigui igual a A s'anomena subconjunt propi d'A.

Taula de continguts

[edita] Diferents notacions

Actualment s'utilitzen fonamentalment dos sistemes diferents de notaci?? pels subconjunts. El sistema cl??ssic utilitza "???" per a qualsevol subconjunt i "???" (\subsetneq) per a subconjunts propis. Per altra banda, el sistema modern vol equiparar els s??mbols als de les desigualtats i utilitza "???" per a qualsevol subconjunt i "???" per als subconjunts propis. Finalment, hi ha una tercera corrent de matem??tics que utilitzen "???" per a subconjunts qualsevol i "???" per als propis per eliminar qualsevol tipus d'ambig??itat.

[edita] Nombre de subconjunts que pot tenir un conjunt

Un subconjunt pot tenir nom??s una part dels elements de l'altre conjunt, tenir-los tots, o no tenir-ne cap (en aquest cas seria un conjunt buit). Per saber quants subconjunts podem tenir a partir d'un conjunt, s'utilitza l'expressi??: 2n, on n ??s el nombre d'elements del conjunt.

Donat A={1,2,3,4}, tenim els subconjunts:
{1,2,3,4}
{1,2,3} {1,2,4} {1,3,4} {2,3,4}
{1,2} {1,3} {1,4} {2,3} {2,4} {3,4}
{1} {2} {3} {4}
???
En total, 24=16 subconjunts.

Donat un conjunt A, el conjunt que t?? per elements tots els subconjunts d' A s'anomena conjunt de les parts d'A i es representa per \mathcal{P} (A).

Per exemple:
Si A={1,2}, llavors \mathcal{P} (A) = \{\varnothing,\{1\},\{2\},\{1,2\}\}.
\mathcal{P} (A) t??, en efecte, 22 = 4 elements.

[edita] Subconjunts disjunts

Dos subconjunts d'un mateix conjunt que no tenen cap element en com?? s'anomenen subconjunts disjunts.

Per exemple:
Si A={q,w,e,r,t,p,o,i,u,y}, B={q,w,e,r} i C={p,o,i,u}, podem dir que B i C s??n dos subconjunts disjunts de A.

[edita] Conjunts complementaris

Quan la uni?? de dos subconjunts disjunts cont?? tots els elements del conjunt, es diu que s??n dos conjunts complementaris. Es pot expressar escrivint una C com a super??ndex del conjunt.

Per exemple:
Si A={q,w,e,r,t,p,o,i,u,y}, B={q,w,e,r,t} i C={p,o,i,u,y}, llavors ??s clar que B i C s??n disjunts i que la seva uni?? ??s exactament A; per tant, podem dir que C ??s el complementari de B (respecte del conjunt A): C=BC.