[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Viquiprojecte:Plantes medicinals - Viquipèdia

Viquiprojecte:Plantes medicinals

De Viquipèdia

Benvinguts i benvingudes al Viquiprojecte Enciclopèdia de plantes medicinals, un espai de col·laboració dedicat a millorar els continguts de la Viquipèdia pel que fa a les Plantes Medicinals.

Objectius
Temàtica
  • Aspectes botànics relacionats amb les plantes medicinals. Podeu consultar la Llista de plantes medicinals (en vermell les que encara no tenen cap mena d'informació).

Taula de continguts

[edita] Crear un compte de nou usuari

Per formar part d'aquest Viquiprojecte és del tot recomanable ser usuari registrat per tal de poder fer el seguiment de les pàgines que s'editen. Per crear el compte consulta Ajuda:Registrar-se o bé fes clic directament a l'enllaç «Registre/Entrada» ubicat a la cantonada superior dreta de la pàgina. No sol ser habitual utilitzar el teu nom real i sovint s'utilitzen pseudònims. Tingues en compte que el sistema no permet la creació d'un compte amb un nom d'usuari que actualment estigui en ús; si és el cas tria'n un altre. En la teva pàgina d'usuari fes clic a la pestanya EDITA i escriu el que desitgis del teu perfil o afegueix alguna de les etiquetes que millor et defineixin d'aquesta llista. Només cal copiar i enganxar a la vostre pàgina tot allò que va entre {{ }}. Posa en qualsevol cas les etiquetes {{Estudiant de Farmàcia}} i {{Estudiant UB}} (sexe masculí) o {{Estudiant de Farmàcia|a}} i {{Estudiant UB|a}} (si ets del sexe femení) que ens permetran saber fàcilment quines són les vostres aportacions. No posis fotos teves i, si tens dubtes, consulta Què es pot i que no es pot posar en una pàgina d'usuari.

[edita] Recomanacions de “com iniciar un article”

[edita] Abans de començar

  1. Cerca i decideix el nom correcte de l’article. Si existeix EN CATALÀ, aquest predomina sobre el nom científic. En cas de dubte, pots consultar el TERMCAT fent la cerca pel nom científic. Si el nom no surt al DIEC o el Termcat, poseu la referència de l'obra d'on l'heu tret. No us inventeu noms comuns per les plantes (i menys fent traduccions textuals dels noms en d'altres idiomes) i, en cas de dubte, tituleu l'article amb el nom científic.
  2. Assegura't bé que l'article no existeixi encara, buscant-lo pel nom comú i pels diferents noms científics que hagi pogut tenir al llarg del temps. Si existeix, treballa ampliant-lo mirant de respectar la feina dels que hi han col·laborat abans. Si has de fer canvis radicals que suposin eliminar text (per exemple, perquè el que s'hi diu és incorrecte) explica-ho a la pàgina de discussió de l'article.
Consell: Si trobeu un article existent amb un dels noms comuns de la vostra planta, llegiu-lo atentament per confirmar que tracta de la mateixa planta, perquè és possible (però no freqüent) que hi hagi un article sobre una altra planta amb el mateix nom comú o que l'article parli del gènere sencer i no d'una espècie. En aquests casos, o sigui, si no hi ha un article sobre la vostra planta però el nom ja està ocupat, podeu fer l'article amb el nom científic i posar una nota de desambiguació a l'article que en dugui el nom comú.

[edita] Començant

  1. Escriu el nom (en singular) en aquesta pàgina i veuràs que et sortirà una pàgina amb una caixa de text buida.
  2. NO DEIXIS l’ARTICLE BUIT i escriu unes quantes ratlles (o copia alguna cosa del que ja tinguis) per centrar l’article.
  3. Reviseu i tafanegeu altres plantes medicinals ja començades. Veureu que l’article comença amb el nom (en negreta) si existeix en català, seguit de l’espècie (en cursiva) i de la família botànica.
  4. És habitual continuar amb:
    1. ...la seva distribució geogràfica genèrica o, si existeix, al Principat, o, encara millor, a l'àmbit catalanoparlant
    2. ...la seva etimologia (si és extensa potser mereix un capítol apart)
    3. ...altres noms vulgars (només en català!).
  5. Durant tot el procés, pots revisar quan vulguis com queda, clicant al botó previsualització.
  6. Pots tornar a entrar a l’article amb la pestanya “editar” i anar afegint tota la resta d’apartats que tinguis disponibles. Ves amb compte de no esborrar els interviquis i les categories que hi hagi al final de l'article.
  7. Les paraules significatives d'un article han d'estar enllaçades als articles corresponents. Pots fer això posant dues claus abans i després del concepte, així: [[Concepte]]. També ho pots fer seleccionant el concepte a enllaçar i prement el botó Imatge:Button_link.png.

[edita] En construcció

Els articles que no tenen una qualitat mínima (formal i de contingut) poden ser esborrats, retallats o arreglats per d'altres viquipedistes. Si el vostre article té temporalment un aspecte impresentable, convé que aviseu que aquest estat és provisional i que hi esteu treballant. Poseu les etiquetes per tal que altres viquipedistes sàpiguen que esteu començant:

Si ets estudiant de Farmàcia UB, fes servir... {{Projecte GIBAF}} i ho veureu així:
Si l'article està en procés de redacció, feu servir:
  • {{inacabat}} si no voleu que d'altres usuaris editin gaire l'article mentre hi treballeu.
  • {{millorant}} per indicar que encara que l'article no estigui correcte esteu treballant per arreglar-lo. Si poseu la plantilla inacabat no cal que hi poseu també la millorant.
Es visualitzen així:
Engranatges
Article inacabat!
Un (o més d'un) viquipedista treballa en l'edició de la present entrada, per la qual cosa és possible que trobeu defectes de contingut o de forma: a fi de coordinar la redacció, contacteu amb els col·laboradors més recents amb un missatge a la pàgina de discussió de l'article en qüestió abans de realitzar modificacions o substitucions importants.

El seu ús és temporal mentre l'usuari estigui editant l'article. No us oblideu de treure l'avís un cop estigui acabat, o bé es podrà treure després d'uns dies d'inactivitat.

Engranatges
Article en procés de redacció o millora.

És possible, per tant, que aquest article tingui defectes de contingut o de forma. Els viquipedistes que hi estan treballant us agraeixen la col·laboració i us preguen paciència mentre es resolen aquests defectes i s'adecua l'article a les normes de la Viquipèdia.
Si l'article està en fase esborrany, useu {{Esborrany de flora}} al final de l'article:


Aquest article sobre flora és un esborrany i possiblement li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres Viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.


[edita] Taula taxonòmica, categories i interviquis

  1. Copieu d'un altre lloc la taula sistemàtica (taxobox) del costat dret. No li canvieu el color, que depèn del regne. Els llocs més adients per copiar la taula són:
    1. L'article sobre la mateixa planta en una altra wikipedia. Per compatibilitat, és molt recomanable l’anglesa. Modifica tot allò que calgui traduir, però recorda que els noms dels camps no cal traduir-los, sinó només el contingut (normalment només caldrà traduir el peu de la foto); normalment els noms dels tàxons es posen en català al text i al títol dels articles, però es deixen en llatí a la taula taxobox, cosa que facil·lita l'adaptació de les taules de la viquipèdia anglesa que solen estar així (però no sempre). Degut a les diferències de codi entre les plantilles {{taxobox}} de les diferents viquipèdies pot ser que l'espècie i el nom binomial apareguin entre cometes; per resoldre-ho només cal treure dues cometes de cada banda del text d'aquests camps (exemple).
    2. L'article d'una altra planta a la viquipèdia en català, canviant el que calgui. Com més propera sigui a la teva (taxonòmicament), menys coses hauràs de canviar. Recorda de canviar la imatge o, si no n'hi ha cap de disponible, esborrar la que hi ha i deixar en blanc el camp image.
  2. Si l'article existeix en altres llengües (gairebé segur!), afegiu-hi els interwikis. Una bona estratègia és copiar-los de la wiki en anglès (són força complerts) però no us descuideu d’afegir-hi altre cop l’interwiki corresponent a l’anglès. Poseu també en una altra viquipèdia l'interwiki corresponent al vostre article, escrivint-hi [[ca:nom de l'article en català]]. Amb això els bots tindran prou informació per anar actualitzant els interwikis a totes les viquipèdies.
    1. Truc: Per trobar els articles en les altres llengües, busqueu el nom científic al Google afegint-hi el paràmetre site:wikipedia.org
  3. Posa al final de tot com a mínim l’etiqueta de la categoria [[Categoria:Plantes medicinals]]. S'hi hauria de posar també la categoria taxonòmica més concreta possible de les que existeixin a la Viquipèdia. Per trobar la més concreta pots:
    1. Buscar l'article d'una altra planta (com més semblant a la teva millor), obrir la categoria que tingui i moure't per l'arbre de categories fins a trobar el lloc que correspon a la teva planta.
    2. Si no saps per quina planta propera començar, comença per la categoria:Traqueobionts i ves baixant a categories cada cop més concretes fins a trobar la de la teva planta.
  4. Recorda que per guardar-ho tot caldrà fer clic al botó “desa la pàgina” un cop hagis escrit el que hagis fet per tal que la resta d’usuaris n’estiguin assabentats.

[edita] Estructura de continguts recomanada

  1. NOMENCLATURA
    1. Nom científic complet
    2. Família
    3. Sinonímia taxonòmics o nomenclaturals
    4. Altres noms populars (català)
    5. Etimologia
  2. ECOLOGIA
    1. Distribució mundial
    2. Distribució al Principat
    3. Hàbitat
  3. DESCRIPCIÓ (cal seguir obligatòriament el lèxic utilitzat en la pràctica 4 del Quadern de Pràctiques)
    1. Cicle vital
    2. Port i dimensions
    3. Òrgans vegetatius
    4. Forma i tipus de la rel
    5. Morfologia, tipus i consistència de la tija
    6. Morfologia (forma, divisió marge), textura i disposició de les fulles
    7. Tipus de pilositat (si n’hi ha)
    8. Òrgans reproductors
    9. Repartició de sexes
    10. Inflorescència
    11. Morfologia i color del periant
    12. Androceu
    13. Gineceu
    14. Fruit
  4. FARMACOLOGIA
    1. Part utilitzada (droga)
    2. Composició química
    3. Usos medicinals
    4. Accions farmacològiques / propietats
    5. Toxicitat
  5. OBSERVACIONS (Cultiu, comerç, conservació, legislació, història, altres usos, etc.)


[edita] Completar l'article

0.- Abans de completar l'article assegureu-vos que partiu d'un article acceptable fent les següents comprovacions:

  1. El nom de l'article està en un dels següents casos:
    1. És el nom de la planta segons el Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans (si no ho heu comprovat, busqueu-lo aquí per la primera paraula del nom comú).
    2. És un dels noms en català recollits al Termcat per aquesta espècie (si no ho heu comprovat encara, busqueu-lo aquí pel nom científic o pel nom comú).
    3. L'heu tret d'una font rigorosa que no és cap de les dues anteriors, i heu citat la font a l'article (vegeu Ajuda:cites i notes sobre com posar la cita).
    4. Si no hi ha cap nom en català al DIEC ni al Termcat i no heu optat per cap altre nom en català amb referències, l'article es titula amb el nom científic.
  2. El nom de l'espècie és al principi de l'article en negreta i els noms en llatí són tots en cursiva.
  3. L'article té taula taxonòmica, categories (la categoria:plantes medicinals i la categoria taxonòmica més concreta de les existents) i interviquis.
  4. Els conceptes importants estan enllaçats cap als seus articles corresponents el primer cop que surten.
  5. Heu corregit les faltes d'ortografia. Truc: Si feu servir el navegador Mozilla Firefox, hi podeu instal·lar el corrector ortogràfic en català.
  6. Si d'altres usuaris us han posat etiquetes de {{millorar}} o semblants a l'article o us han deixat recordatoris a la vostra pàgina de discussió o us han assenyalat d'una altra manera mancances greus de l'article, aquestes mancances han estat resoltes, o bé, si no esteu d'acord amb el que us han assenyalat, ho heu comentat a la pàgina de discussió de la plantilla o a la de l'usuari que us ha fet l'avís. Si el problema està resolt, podeu treure vosaltres mateixos l'etiqueta.

1.- Utilitza la bibliografia recomanada per tal de fer el més complet possible l'article. En cap cas la quantitat i la qualitat de la informació botànica i farmacèutica pot ser inferior a la que hi ha en les diferents viquipèdies per a la mateixa planta.

  • BOLÒS, O. et al. Flora manual dels Països Catalans Barcelona 1990 (2a ed., 1993) Ed. Pòrtic. ISBN 84-7306-400-3
  • AGUILELLA, A. & PUCHE, F. (2004). Diccionari de botànica. Universitat de València. València. ISBN 84-370-5915-1

2.- Afegeix les imatges que creguis faciliten la lectura seguint aquestes instruccions. Pots navegar per d'altres viquipèdies i copiar-ne les imatges que et semblin més adients, o bé anar a commons i buscar quines imatges hi ha de la planta (busqueu pel nom científic). Procureu que les imatges que poseu il·lustrin els aspectes rellevants de la descripció de la planta, i recordeu que podeu servir el peu de foto per complementar-la.

Truc: Per agafar una imatge d'una altra viquipèdia, normalment només cal prémer la pestanya "edita" a l'article corresponent (encara que no entengueu llengua, sempre és la tercera pestanya) i copiar el codi que introdueix la imatge, substituint la paraula "imatge" en la llengua original (Imagen, Bild, Imachen, Irudi, etc.) per Imatge o Image. Recordeu de no guardar l'edició en l'altra viquipèdia.

3.- Per una xuleta senzilla d'ajuda ràpida de l'estil que han de tenir els articles a la Viquipèdia, pots veure Viquipèdia:Apunts d'ajuda. També cal que us ajusteu als consells i recomanacions del Llibre d'estil. Sobretot, cal fer els enllaços interns adients a aquells conceptes que siguin més remarcables en tots i cadascun dels apartats de l'article.

4.- Afegueix al final la taula a Commons i Wikispecies tal i com teniu en aquest exemple: {{Projectes germans| Commons=Laurus nobilis |Viquiespècies=Laurus nobilis}} per a Laurus nobilis i ho veureu així:

Podeu trobar més informació en
els projectes germans de Wikimedia:
Commons
Commons.
Commons
[{{localurl:Commons:Category:{{{Commonscat}}}|uselang=ca}} Commons].
Viccionari
[[wikt:{{{Viccionari}}}|Viccionari]].
Viquidites
[[q:{{{Viquidites}}}|Viquidites]].
Viquiespècies
Viquiespècies.
Viquillibres
[[b:{{{Viquillibres}}}|Viquillibres]].
[[n:{{{Viquinotícies}}}|Viquinotícies]].
Viquitexts
[[s:{{{Viquitexts}}}|Viquitexts]].
Viquiversitat
[[:en:v:{{{Viquiversitat}}}|Viquiversitat]].

Sobretot recorda canviar el nom de Laurus nobilis pel de la teva espècie! Un cop posada la plantilla comprova que els enllaços funcionin, o sigui, que existeixin els articles corresponents a commons i viquiespècies (per les plantes medicinals és gairebé segur que existiran, igual que per la majoria d'espècies animals i vegetals més o menys "populars").

Truc: En el cas que a commons no hi hagi un article sobre la planta sinó una categoria, feu servir el paràmetre commonscat en comptes de commons, o sigui: {{Projectes germans| Commonscat=Laurus nobilis |Viquiespècies=Laurus nobilis}}

5.- Revisa altres treball de plantes medicinals de diferents wikipedies (per exemple en:Category:Medicinal_plants l'anglesa) per tal d'agafar criteri sobre els que són de qualitat i poder-ne aprofitar idees.

Truc: Feu servir els interviquis de la categoria:Plantes medicinals per anar a les categories de plantes medicinals en d'altres viquipèdies.
Truc: Es pot traduir o copiar text d'altres viquipèdies (no d'un llibre o una web, que tenen drets d'autor que ho impedeixen) però si traduïu text d'altres viquipèdies recordeu de posar a la pàgina de discussió del vostre article la plantilla {{traduït de}} per reconèixer-ne l'autoria (seguiu l'enllaç per veure'n les instruccions).

[edita] Finalitzar l'article

1.- Abans de fer res més, cal revisar a conciència tots i cadascun dels apartats anteriors.

2.- Cal afegir la bibliografia utilitzada (llibres) i també els recursos d'internet que s'han fet servir seguint l'exemple de la planta model de la boixerola. Les normes per citar bé la bibliografia la podeu trobar en aquest dos documents (documents electrònics) / (documents impresos).

3.- Qualsevol apartat, però en especial la part farmacològica, caldria que estigués referenciat correctament amb articles científics que sustentin una determinada informació. Podeu utilitzar, per exemple, el PubMed o qualsevol altre base de dades biomèdica a que tingueu accés. Per a fer les notes i cites en el vostre article heu de seguir aquestes instruccions. Mireu els exemples en la planta model boixerola dins l'apartat "Toxicitat"

Per posar una imatge a la dreta (posició recomanada) feu servir [[Imatge:nom del fitxer|thumb|Text del peu]]
Per posar una imatge a la dreta (posició recomanada) feu servir [[Imatge:nom del fitxer|thumb|Text del peu]]

4.- Si hi ha força imatges disponibles a commons:pàgina principal commons, podeu posar al final del article (o al final de l'apartat de descripció) un recull dels òrgans de la planta més significatius (aspecte, fulles, flors, fruits, etc.) fent servir el recurs Galeria d'imatges que té aquestes instruccions:

<gallery>
Imatge:xxxx|Peu de foto
Imatge:xxxxx|Peu de foto
Imatge:xxxxxx|Peu de foto
 ......
</gallery>

A Ajuda:ús d'imatges teniu d'altres maneres de posar les imatges.

5.- Reviseu els enllaços tot recordant que sempre han d'estar en la forma singular per a quedar enllaçades (en blau) correctament. Teniu les instruccions i podeu mirar els exemples en la planta model boixerola. Podeu fer tants esborranys com desitgeu d'aquells conceptes que encara no tenen cap article (marcats en vermell). Finalment poseu l'etiqueta {{avís mèdic}} en l'apartat farmacològic.

Recordeu que una definició d'una sola línia no fa un esborrany acceptable a la Viquipèdia (al Viccionari sí), i recordeu que un article curt ha de complir amb les mateixos requisits que un de llarg: negreta, enllaços, categoria, interviquis... Poseu la plantilla {{esborrany}} que correspongui, com ara {{esborrany de ciències de la salut}} o {{esborrany de biologia}}.

[edita] Plantes medicinals

Llista provisional




Llista de plantes medicinals en que s'ha treballat (2007)
Nom científic Nom popular Classificació clàssica Classificació filogenètica
Aconitum napellus acònit blau, tora blava Ranunculaceae Ranunculaceae
Acorus calamus càlam Acoraceae Acoraceae
Allium sativum All Liliaceae Alliaceae
Aloe ferox àloe del Cap Aloeaceae Asphodelaceae
Aloe vera àloe Aloeaceae Asphodelaceae
Ananas comosus pinya tropical Bromeliaceae Bromeliaceae
Arctostaphylos uva-ursi boixerola Ericaceae Ericaceae
Arnica montana àrnica Asteraceae Asteraceae
Atropa belladonna belladona Solanaceae Solanaceae
Avena sativa civada Poaceae Poaceae
Betula pendula bedoll comú Betulaceae Betulaceae
Calendula officinalis boixac de jardí Asteraceae Asteraceae
Camamilla recutita camamilla Asteraceae Asteraceae
Citrullus colocynthis coloquinta Cucurbitaceae Cucurbitaceae
Citrus aurantium subsp. amara taronger agre Rutaceae Rutaceae
Citrus x limon llimona Rutaceae Rutaceae
Cola nitida cola Sterculiaceae Malvaceae
Crataegus monogyna arç blanc Rosaceae Rosaceae
Digitalis purpurea digital Scrophulariaceae Plantaginaceae
Echinacea angustifolia equinàcia Asteraceae Asteraceae
Eschscholzia californica rosella de Califòrnia Papaveraceae Papaveraceae
Eucalyptus globulus eucaliptus Myrtaceae Myrtaceae
Fumaria officinalis fumària oficinal Ranunculaceae Ranunculaceae
Gelsemium sempervirens gelsemi Loganiaceae Gelsemiaceae
Ginkgo biloba ginkgo Ginkgoaceae Ginkgoaceae
Glycyrrhiza glabra regalèssia Fabaceae Fabaceae
Guaiacum officinale guaiac Zygophyllaceae Zygophyllaceae
Helianthus annuus gira-sol Asteraceae Asteraceae
Hydrocotile asiatica hidrocotilè Apiaceae Apiaceae
Hyoscyamus niger jusquíam Solanaceae Solanaceae
Hypericum perforatum pericó Clusiaceae Hypericaceae
Ilex aquifolium grèvol Aquifoliaceae Aquifoliaceae
Juglans regia noguer Juglandaceae Juglandaceae
Laurus nobilis llorer Lauraceae Lauraceae
Lavandula latifolia barballó Lamiaceae Lamiaceae
Lippia citriodora marialluïsa Verbenaceae Verbenaceae
Lotus corniculatus corona de rei Fabaceae Fabaceae
Melaleuca alternifolia arbre del te Myrtaceae Myrtaceae
Melissa officinalis melissa Lamiaceae Lamiaceae
Mentha × piperita menta pebrera Lamiaceae Lamiaceae
Mentha pulegium poliol Lamiaceae Lamiaceae
Ocimum basilicum alfàbrega Lamiaceae Lamiaceae
Olea europaea olivera Oleaceae Oleaceae
Papaver rhoeas rosella Papaveraceae Papaveraceae
Parietaria officinalis morella roquera Urticaceae Urticaceae
Passiflora incarnata passionera Passifloraceae Passifloraceae
Petasites hybridus petasita Asteraceae Asteraceae
Plantago lanceolata plantatge de fulla estreta Plantaginaceae Plantaginaceae
Populus alba àlber Salicaceae Salicaceae
Potentilla erecta potentilla erecta Rosaceae Rosaceae
Pulmonaria officinalis pulmonària Boraginaceae Boraginaceae
Ricinus communis ricí Euphorbiaceae Euphorbiaceae
Rosa canina roser_silvestre Rosaceae Rosaceae
Rosmarinus officinalis romaní Lamiaceae Lamiaceae
Salix alba salze blanc Salicaceae Salicaceae
Salvia officinalis sàlvia Lamiaceae Lamiaceae
Silybum_marianum card marià Asteraceae Asteraceae
Syzygium aromaticum clavell d'espècia Myrtaceae Myrtaceae
Tabebuia impetiginosa clavell d'espècia Bignoniaceae Bignoniaceae
Taxus baccata teix Taxaceae Taxaceae
Theobroma cacao cacau Sterculiaceae Malvaceae
Thymus vulgaris farigola, timó Lamiaceae Lamiaceae
Tilia platyphyllos tell de fulla gran Tiliaceae Malvaceae
Urtica dioica ortiga gran Urticaceae Urticaceae
Valeriana officinalis valeriana Valerianaceae Valerianaceae
Viola tricolor viola tricolor Violaceae Violaceae
Viscum album vesc Loranthaceae Santalaceae


Llista de plantes medicinals en que es treballarà (2008)
Nom científic Nom popular Classificació clàssica Classificació filogenètica

[edita] Recursos recomanables a revisar

  • IOPI (International Organization for Plant Information)
  • ITIS (Integrated Taxonomic Information System)
  • Species 2000 (Indexing the world's known species)
  • WCCM - (World Conservation Monitoring Centre)

[edita] Bibliografia recomanada

  • AGUILELLA, A. & PUCHE, F. (2004). Diccionari de botànica. Universitat de València. València. ISBN 84-370-5915-1