[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Pius Font i Quer - Viquipèdia

Pius Font i Quer

De Viquipèdia

Pius Font i Quer (Lleida 1888 - Barcelona 1964) Botànic (taxonomista i fitogeògraf), farmacèutic i químic.

Passà la seva infantesa a Manresa (d'on és fill adoptiu i hi ha un institut d'ensenyament secundari -IES- que duu el seu nom). Es doctorà en farmàcia (1905) amb la tesi sobre la Flora del Bages. Entre altres càrrecs, va ser professor de farmàcia i botànica a la Universitat de Barcelona i professor a L'Escola d'agricultura.

Organitzà i dirigí l'Institut Botànic de Barcelona i fundà el Jardí Botànic d'aquesta ciutat. Soci Fundador del Centre Excursionista de la Comarca de Bages. El 1911 havia ingressat al cos de sanitat militar, dins el qual assolí el grau de tinent coronel farmacèutic. Durant l'aixecament militar de 1936 es trobava a Albarrasí amb els seus alumnes en una expedició botànica, per tornar a Barcelona van haver de travessar la línia del front i per això després de la guerra va ser reprès (sota l'acusació de rebel·lió militar) amb la pèrdua de tots els càrrecs, cosa que va dificultar la continuïtat de la seva tasca científica.

Fou president de la Institució Catalana d'Història Natural (1931-1934), va ser membre de l'Institut d'Estudis Catalans des de 1942 i de la Société Botanique de Ginebra, vicepresident d'honor dels Congressos Internacionals de Botànica de París (1954) i d'Edimburg (1964) i doctor honoris causa per la Universitat de Montpeller.

Pius Font i Quer va ser un gran formador (les seves obres també eren de divulgació) de la terminologia botànica popular i científica en llengua catalana i castellana. Les obres amb més ressò són: Diccionario de Botánica (1953) -sent obra de referència per a estudiants de Botànica-, Plantas medicinales (1961) i Botánica pintoresca (1958). Les seves recerques van abastar el conjunt dels Països Catalans i especialment el sud del País Valencià i les illes d'Eivissa i de Formentera.

Algunes espècies o subespècies s'anomenen en honor seu la llatinització dels seus cognoms: fontqueri. En botànica se'l cita com a autoritat taxonòmica amb l'abreviatura Font Quer.

Podeu veure l'entrada corresponent d'aquest ésser viu dins el projecte Wikispecies