Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Josep Puig i Cadafalch - Viquip??dia

Josep Puig i Cadafalch

De Viquip??dia

Josep Puig i Cadafalch

Informaci?? Personal
Nom Josep Puig i Cadafalch
Nascut el 17 d'octubre de 1867
Nascut a Matar??
Mort el 23 de desembre de 1956
Mort a Barcelona
Obra
Principals edificis Casa Amatller
Casa Terrades
F??brica Casaramona
Premis i reconeixements Premi Martorell atorgat per l'Ajuntament de Barcelona a l'obra Arquitectura rom??nica a Catalunya.


Josep Puig i Cadafalch (Matar?? (Maresme), 17 d'octubre de 1867 - Barcelona, 23 de desembre de 1956). Fou un arquitecte modernista, historiador de l'art i pol??tic catal??. Va ser president de la Mancomunitat de Catalunya (1917-1925)

Entre les seves obres m??s conegudes figuren la Casa Amatller (1898-1900) i la Casa de les Punxes (1903-1905). Especialista en art rom??nic de fama internacional i promotor de les excavacions d'Emp??ries a partir del 1908.

Taula de continguts

[edita] Biografia

Quan era estudiant va entrar al Centre Escolar Catalanista (1887). All?? va comen??ar a formar part del grup la Renaixen??a, treballant a Matar??, la seva ciutat natal. Es doctor?? en Ci??ncies F??siques i Matem??tiques el 1889, i el 1891 va acabar els seus estudis d'arquitectura a Barcelona.

Es va casar en 1910 amb ??ngels Maci?? i Monserd??, filla de l'escriptora feminista Dolors Monserd?? de Maci??.

Va morir a Barcelona el 23 de desembre de 1956).

[edita] Activitat docent

Va ser nomenat professor de l'Escola d'Arquitectura de Barcelona (1901-1902), on va desenvolupar les seves qualitats com a arquitecte i on va tenir com a alumne a Joaquim Raspall. Tamb?? va impartir classes a l'universitat de la Sorbona (1925), Harvard i Cornell (1926) i a l'Institut d'Art et Arch??ologie de Par??s (1930).

Present?? comunicacions al Congr??s Arqueol??gic de Fran??a a Carcassona-Perpiny?? (1906), als internacionals d'hist??ria de l'art de Par??s (1921) i Roma (1922) i als d'estudis bizantins de Bucarest (1924) i Belgrad (1927).

Va estar nomenat Doctor honoris causa per les universitats de Friburg (1923), Par??s (1930) i Toulouse (1949).

[edita] Traject??ria pol??tica

Particip?? en la I Assemblea de la Uni?? Catalanista de Manresa (1892), pertangu?? a la Lliga de Catalunya i col??labor?? a "La Renaixen??a" i al setmanari "La Veu de Catalunya", i fou un dels fundadors del diari del mateix nom, al qual contribu??, els primers anys, amb articles molt contundents. Cofundador de la Lliga Regionalista (1901), fou membre del seu Comit?? d'Acci?? Pol??tica.

En 1905 publica un article a la Veu de Catalunya que sota el t??tol "A votar! Per l???Exposici?? Universal", no nom??s demanava el vot per al seu partit, sin?? que proposava la realitzaci?? d'una exposici?? com la de Barcelona de 1888. Aquesta idea, basada en la modernitat que aportava la implantaci?? de l'electricitat, ??s va materialitzar en l'Exposici?? Internacional de 1929 a Barcelona.

??s elegit regidor a l'Ajuntament de Barcelona per la Lliga Regionalista (1901-1906). Posteriorment ??s elegit diputat a les Corts per Solidaritat catalana (1907-1909) i al 1913 diputat provincial al Congr??s de Diputats.

El 1917 fou nomenat president de la Mancomunitat de Catalunya en substituci?? del finat Enric Prat de la Riba, creant escoles i institucions culturals, afavorint una millora de la infraestructura i de l'explotaci?? agr??ria a Catalunya. Va ocupar el c??rrec fins que el general Primo de Rivera, durant la dictadura militar, dissolgu?? la Mancomunitat (20 de mar?? de 1925) i intent?? desfer-ne l'obra pol??tica i cultural.

Puig i Cadafalch conscient de les possibles repres??lies pol??tiques de la dictadura, va amagar tot el seu arxiu personal amb documents de la Mancomunitat, de Prat de la Riba i del seu treball com a arquitecte en una doble paret a casa seva. En 2003, 80 anys m??s tard, varen ser descoberts per la fam??lia i, despr??s d'una llarga negociaci??, venuts a la Generalitat de Catalunya.[1]

Va estar exil??liat a Fran??a entre 1936 i 1942, i al seu retorn no va poder exercir d'arquitecte[2].

[edita] Activitat com arquitecte

La casa Amatller.
La casa Amatller.
La casa Pere Company.
La casa Pere Company.

[edita] Urbanista

Entre els anys 1892 i 1896 va ser arquitecte municipal de Matar??, desenvolupant la xarxa de clavegueram, la restauraci?? de la creu de terme i treballant en l'edifici del Rengle (el mercat cobert).

A Barcelona, com a urbanista dirigeix la segona fase de les obres d'apertura de la Via Laietana entre la pla??a de l'??ngel i el carrer de Sant Pere M??s Baix, al sector de la capella de Santa ??gata (1914) i l'agen??ament de la Pla??a de Catalunya (1923), que dugu?? a terme l'ajuntament de l'??poca de Primo de Rivera amb alteracions importants.

Restaur?? les esgl??sies de Sant Mart?? Sarroca (1906) i de Sant Joan de les Abadesses.

Deixeble de Dom??nech i Montaner, va viure el final del modernisme i el principi del Noucentisme. T?? diverses etapes diferenciades:

[edita] Modernisme

La primera etapa com arquitecte propi, l'??poca rosa (Modernisme) agafa com a s??mbol la casa pairal aristocr??tica catalana i busca la seva inspiraci?? amb models n??rdics. Treballa a Matar?? i Argentona, la vila on estiuejava.

L'obra vista combinada amb rajola i forja defineixen el seu estil arquitect??nic.

En aquesta etapa destaquen la Casa Mart?? (1896), la casa Amatller (1898-1900) la Casa de les Punxes (1905)).

Tamb?? destaca en aquesta ??poca l'arquitectura industrial: primera f??brica Casaramona (Barcelona), granja Terrades (Seva) o la f??brica Carbonell Sussagna (Canet de Mar).

[edita] Racionalisme

La segona etapa de la seva arquitectura es coneix com l'??poca blanca (Racionalisme) que correspon als gustos de la nova ??lit burgesa, pr??ctica i ordenada. Hi pertany la Casa Trinxet, la Casa Muntades i la Casa Pere Company.

[edita] Neoclassicisme

La tercera etapa ??s l'??poca groga (Monumentalisme). Es desenvolupa durant el per??ode de l'Exposici?? Universal de 1929 a Barcelona, on va ser el primer arquitecte. Aquesta ??poca est?? caracteritzada pel monumentalisme i el neocl??ssic, el color groc de les fa??anes i la imitaci?? de l'arquitectura romana que es barreja amb el tipisme valenci?? i andal??s. Va projectar la Casa Pich i Pon inspirant-se en l'arquitecte americ?? Louis Sullivan.

[edita] Historiador

Va ser membre de la Reial Acad??mia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi i el 1942 va ser nomenat president de l'Institut d'Estudis Catalans, presid??ncia que va ocupar fins a la seva mort el 1956.

Va desenvolupar una enorme activitat com a historiador de l'art, especialment de l'art rom??nic, publicant:

  • L???arquitectura rom??nica a Catalunya (1909-18), junt amb Antoni Falguera i Josep Goday i Casals que els proporcion?? un gran prestigi internacional.
  • La geografia i els or??gens del primer art rom??nic (1930)
  • L???arquitectura romana a Catalunya (1934)
  • L???architecture gothique civil en Catalogne (1935)
  • L???escultura rom??nica a Catalunya (1949-52)

Imatges obres desaparegudes

[edita] Principals obres

[edita] Andorra

Any Nom Ubicaci?? Descripci?? Estat Foto
1940 Esgl??sia de Sant Esteve Andorra la Vella Reconstrucci?? del pis superior del campanar i l'antiga porta lateral de l'esgl??sia rom??nica. Correcte

[edita] Argentona

Any Nom Ubicaci?? Descripci?? Estat Foto
1897-1905 Casa Puig i Cadafalch P??a de Vendre s/n Casa d'estiueg de l'arquitecte feta a partir de la transformaci?? de tres edificis. Amb un interior laber??ntic i un estil d'influ??ncia medieval, presenta unes fa??anes amb elements arquitect??nics modernistes. Regular
1897 Capella del Sagrament P??a de l'Esgl??sia Ampliaci?? de la capella del Sagrament de l'esgl??sia de Sant Julia d'Argentona. L'exterior de la capella est?? decorat amb un r??fec amb g??rgoles i rajoles modernistes. Molt b??
1898 Can Calopa C/ Riudemeia, 8 Reformes en un casal pre-existent. La tanca de forja i rajola, la portalada feta de ma?? i una sala amb decoraci?? modernista s??n els elements intervinguts per Puig i Cadafalch. Correcte
1898 Casa Gar?? Cam?? de Sant Miquel del Cros, 9 Casa pairal convertida per Puig i Cadafalch en un aunt??ntic palau nobiliari, sintetizant tots els corrents est??tics de l'avantguarda del moment. Molt b??

[edita] Barcelona

Any Nom Ubicaci?? Descripci?? Estat Foto
1893 Joieria Maci?? C/ Ferran 18 Realitz?? la decoraci?? de la joieria. Desapareguda
1896 Casa Mart?? C/ Montsi??, 3 bis A la planta baixa es troba el local Els Quatre Gats, seu de reuni?? dels art??stes modernistes. Molt be
1898-1900 Casa Amatller Passeig de Gr??cia, 41 L???industrial xocolater Antoni Amatller i Costa, va transformar un edifici del 1875, que havia comprat per traslladar-s'hi, i va encarregar les obres a Puig i Cadafalch, que va apostar per donar-li l'aparen??a de palau g??tic urb??. Molt be
1900 Casa-estudi dels fot??grafs Napoleon la Rambla, 18 Edifici entre mitgeres, de planta baixa, principal i tres plantes projectat anteriorment per Francesc Rogent. En 1900 s'encarreguen unes reformes a Puig i Cadafalch. Totalment transformada per a ubicar el Front?? Colom en 1941.
1901 Casa Macaya Passeig de Sant Joan, 108 Resid??ncia urbana amb fa??ana blanca i esgrafiats amb unes obertures amb decoraci?? escult??rica amb capitells d???Eusebi Arnau amb temes molt contemporanis. Molt be
1901 Casa Muntadas Av.Tibidabo 48 Recrea la fa??ana d'una t??pica masia catalana, decorada amb estucats florals que enmarquen les portes i finestres. Molt be.
1902 Caf?? Torino ? Destruit
1902 Hotel Terminus Arag?? 282 Hotel ubicat a l'estaci?? de tren d'Arag??-Passeig de Gr??cia. Desaparegut als anys 60.
1903 Casa Serra Rbla. de Catalunya, 126 La fa??ana construida en pedra i magn??ficament decorada, s'asimila a l'estil plateresc, i ??s obra d'Eusebi Arnau. Molt be
1903 Casa-taller Merc?? Pastor Tibidabo Sense documentaci?? ?
1904 Casa Polo Sense documentaci??
1904 Casa Trinxet C/ C??rcega, 268 Destruida en 1966
1904 Pante?? Terrades Sense documentaci?? ?
1904-1906 Palau del Bar?? de Quadras Av.Diagonal 373 El Bar?? de Quadras va encarregar a Puig i Cadafalch l'any 1900 la construcci?? de la seva nova casa de Barcelona despr??s d???haver acabat el seu palau a Massanes. L???edifici es actualment la seu de la Casa ??sia. Molt be
1905 Casa Terrades
Casa de les Punxes
Av. Diagonal, 416-420 Edifici d'habitatges d'apariencia "medieval", ??s una de les seves obres mes espectaculars. Molt be
1905 Farm??cia Sastre i Marqu??s C/ Hospital, 109 La finca va ser enderrocada a l'obrir la rambla del Raval. Desapareguda
1905 Casa Sastre i Marqu??s C/Cardenal Vives i Tut??, 29-35 Habitatge unifamiliar que s'emmarca a l'??poca blanca. L'arquitecte va combinar el ma?? amb els esgrafiats i rajola de cer??mica vidriada. Cal destacar una glorieta a l'angle del jard?? Restaurada recentment.
1908 Torre Pastor de Cruilles Ctra. Vallvidrera al Tibidabo, 102 - 104 Habitatge unifamiliar i estudi, encarregat per Mercedes Pastor, a l'estil de les cases senyorials catalanes del segle XV. T?? un cos mass??s a quatre aig??es, amb gran r??fec i una torre angular. Entre els elements arquitect??nics destaca la disposici?? dels carreus en opus spicatum. Regular
1909 Casa Llorach C/Muntaner, 265 Enc??rrec de Concepci?? Dolsa, v??dua de Llorach. Destruida
1910 Casa ??ngels Maci?? i Monserd?? C/Angl?? ?
1911 Casa Pere Company C/ Buenos Aires, 56-58 Correspon a l'??poca blanca i t?? un aire n??rdic. Comprada als anys 40 pel Dr. Melcior Colet, va ser restaurada al 1986 per Joan Bassegoda i Nonell per a acollir el museu de l'esport de Catalunya. Molt be
1911 F??brica Casaramona Av.Marqu??s de Comillas,6-8 La F??brica Casaramona es un projecte del arquitecte Puig i Cadafalch encarregat per Casimir Casaramona i Puigcerc??s, propietari de negocis t??xtils, d'edificar una nova f??brica al peu de Montju??c, per substituir-ne una d'anterior destru??da per un incendi. Actualment allotja el CaixaF??rum Molt be
1913 Casa Joaquim Carreras "Santa Margarita" Sarri?? ?
1914 Palau de la Generalitat de Catalunya P??a. Sant Jaume, 4 La instauraci?? de la Mancomunitat supos?? la recuperaci?? del Palau de la Generalitat com a s??mbol del catalanisme. Enric Prat de la Riba encarreg?? a Puig i Cadafalch la rehabilitaci?? i eliminaci?? dels signes deixats durant dos segles d'ocupaci?? borb??nica. Correcte
1914 Casa Muley Afid Psg. Bonanova, 55 Construida per enc??rrec d'un solt?? marroqu?? exiliat a Barcelona, ??s un edifici, de cert aroma oriental. Actualmente acull el consulat de M??xic i est?? totalment restaurat. Molt be
1917 Casa Puig i Cadafalch Proven??a 231 ?
1918 Restaurant de la Font del Gat Parc de Montju??c Va refer les obres d'urbanitzaci?? de la zona de la font del Gat dissenyades per Jean Claude Nicolas Forestier dins del pla d'urbanitzaci?? de la muntanya de Montju??c i va incorporar el restaurant. Regular
1920 Casa Carreras C/ Montsi??, 5 No pot descartar-se que es tracti nom??s de la reforma d???un edifici existent. A la fa??ana del passatge hi ha dos plafons de rajoles pintades. Un amb sant Joaquim, sobre el portal del n??mero 4 i, m??s a la vora de Montsi??, un altre amb sant Eloi, d???excel??lent dibuix modernista sota forn??cula de pedra molt ornamentada. Molt be
1919 Quatre Columnes P??a. Cascades, s/n Les quatre columnes j??niques eren un monument a la catalanitat, lligada a la idea del progr??s que representava la fira. Foren enderrocades per la dictadura de Primo de Rivera. Enderrocades
1920 Palaus d'Alfons XIII i de Vict??ria Eug??nia
Fira de Barcelona
P??a. Cascades, s/n S??n els dos ??nics palaus de Puig al complex constru??t per l'exposici?? Internacional de 1929. Entre els dos, a la part frontal de l'avinguda i conformant la pla??a, es trovaben les Quatre Columnes. Correcte
1921 Casa Pich i Pon P??a. Catalunya, 9 Es tracta d'una reforma d'un edifici original de Josep Vilaseca i Casanovas dedicat a oficines, llevat del pis superior que va ser l'habitatge del propiet??ri. Correcte
1922 Casa Luis Guarro Via Laietana, 37 Edifici d'oficines entre mitgeres d'estil noucentista. Regular
1924 Casa Casaramona Psg. de Gracia, 48-52 . Regular
1928 Casa Rosa Alemany Av. Rep??blica Argentina, 6 Atribuida tamb?? a Llu??s Planas, ??s un edifici d'habitatges, de planta baixa i sis plantes pis d'estil noucentista. La composici?? de la fa??ana juga al voltant de l'ubicaci?? de les tribune si balcons que s??n diferents a cada pis. A sobre del portal hi ha una est??tua de Diana ca??adora. Correcte

[edita] Canet de Mar

Any Nom Ubicaci?? Descripci?? Estat Foto
1898 Restaurant de l'ermita de la Miseric??rdia ? ? Correcte
1903 F??brica Carbonell Sussagna ? ? ?

[edita] Esplugues de Llobregat

Any Nom Ubicaci?? Descripci?? Estat Foto
1904 Pante?? Gar?? Sense documentaci?? ?

[edita] la Garriga

Any Nom Ubicaci?? Descripci?? Estat Foto
1902 Casa Furriols C/ Carrerada, 1 Casa unifamiliar de dos plantes i golfes amb coberta a dos aig??es. D'estructura molt sencilla, destaquen els delicats esgrafiats de la fa??ana principal. La tanca del carrer est?? decorada amb les mateixes rajoles que faria servir a la casa Carreras. Correcte

[edita] Lloret de Mar

Any Nom Ubicaci?? Descripci?? Estat Foto
1902 Pante?? Costa i Maci?? Cementiri de Lloret de Mar Pante?? amb cobert a dues vessants, obert en tres dels seus costats amb buits amb arc de mig punt i pilars acabats amb capitells, tancats amb un treball de forja molt elaborat d'Eduard Ballarin. Les escultures s??n d'Eusebi Arnau i els mosaics de Llu??s Br?? i Salelles. Correcte
1903 Creu de Terme, oratori i reformes Sant Pere del Bosc L'indi?? Nicolau Font i Maig, comte de Jaruco, va encarregar a Puig la direcci?? de la reforma del santuari de Sant Pere del Bosc, en el que participaren Enric Monserd?? i Vidal amb les pintures de l'esgl??sia i Eusebi Arnau amb les escultures. Puig disseny?? per al cam?? d'acc??s, un oratori a la Mare de Deu de Gr??cia i una creu de terme, amb un Sant Jordi obra d'Arnau, i al que moss??n Cinto Verdaguer li dedic?? unes estrofes al seu c??ntic "La Creu". Correcte



[edita] Massanes

Any Nom Ubicaci?? Descripci?? Estat Foto
1900 Palau del Bar?? de Quadras Mas Quadres Gran casal, d'estil neog??tic constru??t per l???industrial Manuel Quadres i Feliu, primer Bar?? de Quadras. Amb disseny de planta quadrada amb tres pisos i dues torres amb merlets a cada costat. T?? un portal adovellat amb l???escut familiar. Correcte

[edita] Matar??

Any Nom Ubicaci?? Descripci?? Estat Foto
1891 Casa Sisternes C/ Sant Sim??, 18 Est?? considerada la primera obra de l'arquitecte. Destaquen les l??nies decoratives de la fa??ana d'obra vista combinada amb rajola i forja, que defineixen el seu estil. Regular
1893 Edif.del Rengle P??a. Gran s/n Edifici per a les parades del mercat construit per Emili Caba??es el 1891. Dos anys m??s tard, en Puig i Cadafalch el reform?? afegint cer??mique al sostre i forja ornamental Correcte
1893 Reforma sal?? de sessions de l'Ajuntament La Riera, 48 Destaca el treball d'enteixinat Correcte
1894 Botiga "la Confianza" C/ Sant Crist??for, 10 Responsable de la decoraci??n interior i el mobiliari. Elements neog??tics i ornamentaci?? floral. S'inaugur?? el 1896. Restaurada el 2001.
1894 Casa Parera C/ Nou, 20 Remodelaci?? d'una antiga casa amb elements neog??tics, estucat i forja. Esgrafiats florals i vegetals. Les escultures de la fa??ana s'atribueixen a Eusebi Arnau. Correcte
1894 La Benefici??ncia C/ Sant Josep, 9 Casa de Caritat per acollir orfes i dones desafavorides. Decoraci?? sobria amb algun escut her??ldic i escultures d'Eusebi Arnau als capitells. Correcte
1897 Casa Coll i Reg??s C/ Argentona,35 Casa particular encarregada per Joaquim Coll i Reg??s que combina l'escultura d'Eusebi Arnau amb esgrafiats, rajoles, vidrieres emplomades Correcte

[edita] Monistrol de Montserrat

Any Nom Ubicaci?? Descripci?? Estat Foto
1925-1928 Monestir de Montserrat Construcci?? del claustre neorom??nic i de la pla??a de Santa Maria; reform?? el refectori del segle XVII, l'escolania i la infermeria; ampliaci?? de la biblioteca. Correcte.

[edita] el Prat de Llobregat

Any Nom Ubicaci?? Descripci?? Estat Foto
1911 La Telegrafia ? Edifici encarregat per allotjar la companyia anglesa Marconi Wireless Telegraph dedicada a l'explotaci?? del tel??graf. Actualment est?? declarada b?? cultural d'inter??s local. Correcte.

[edita] Sant Fruit??s de Bages

Any Nom Ubicaci?? Descripci?? Estat Foto
1907 Monestir de
Sant Benet de Bages
Restauraci?? del monestir per enc??rrec de Ramon Casas, propietari i amic de l'arquitecte. Restaurat en 2007.

[edita] Sant Sadurn?? d'Anoia

Any Nom Ubicaci?? Descripci?? Estat Foto
1895-1920 Caves Codorniu Can Codorniu Obra d'arquitectura industrial impulsada per Manuel Ravent??s i Dom??nech. Consta de diversos edificis i espais a on Puig i Cadafalch va trobar solucions innovadores per cadascun d'ells d'acord a la seva funcionalitat. Molt be.
1904 Torre Codorniu Can Codorniu L'edifici principal o "casa gran" de la instituci??, es un edifici de planta quadrada amb tres torres que, pel seu perfil, s'asimiles a les de la Casa de les Punxes. Molt be.

[edita] Seva

Any Nom Ubicaci?? Descripci?? Estat Foto
1904 Granja Terrades Casa modernista construida al costat del Mas Sobrevia (Segle XII), nom amb que es coneix actualment al haver abandonat les funcions de granja. ?

[edita] Viladrau

Any Nom Ubicaci?? Descripci?? Estat Foto
1898 Casa Eusebi Bofill ? ? ?
1903 Casa Riera i Puig Passeig de la Sanitat,1 Vivenda unifamiliar Molt bo

[edita] Refer??ncies externes

  1. ??? Acord de compra de la documentaci?? per part de la Generalitat de Catalunya
  2. ??? Joaquim Gratac??s Josep Puig i Cadafalch, arquitecte modernista i noucentista

[edita] Bibliografia

[edita] Enlla??os externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multim??dia relatiu a:
Josep Puig i Cadafalch