[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Andorra la Vella - Viquipèdia

Andorra la Vella

De Viquipèdia

Andorra la Vella
Escut de Andorra la Vella Bandera de Andorra la Vella
(En detall) (En detall)
Localització
Localització de Andorra la Vella
Panoràmica d'Andorra la Vella
Panoràmica d'Andorra la Vella
Estat
• Parròquia
Andorra
Andorra la Vella
Gentilici andorrà
andorrana
Superfície 30 km²
Altitud 1 013 m
Població (2005)
  • Densitat
23.587 hab.
786,23 hab/km²
Coordenades 42° 30′ 30″ N 01° 31′ 30″ ECoordenades: 42° 30′ 30″ N 01° 31′ 30″ E
Dirigents:
• Cònsol major:
• Cònsol menor:

Francesc Xavier Mora Baron
Manel Blasi Marsan
Codi postal AD500
Web
Casa de la Vall
Casa de la Vall

Andorra la Vella és la capital del Principat d'Andorra i forma una de les set parròquies o comuns en què es divideix el país (12 km² i 20 724 habitants el 2002), essent-ne la més petita i la més poblada alhora. Està situada a la confluència dels rius Valira d'Ordino i Valira d'Encamp, on formen la Valira, i es troba a 1 013 m d'altitud. Forma una aglomeració urbana d'uns 40.000 habitants amb les poblacions d'Escaldes-Engordany a l'est i Sant Julià de Lòria al sud, i s'estén en sentit longitudinal seguint el traçat de la carretera.

La indústria principal és el turisme, tot i que també hi destaquen el comerç i els rendiments que deixa el capital estranger que s'allotja a les seves oficines bancàries, ja que Andorra és un país on no es paguen impostos. S'hi produeixen mobles, tabac i conyac.

L'edifici més emblemàtic de la ciutat és la Casa de la Vall, casa forta del segle XVI que és la seu del Consell General (el Parlament andorrà) des de 1702. L'església parroquial està dedicada a Sant Esteve, i conserva l'absis i el campanar romànics del segle XI. Al sud de la ciutat hi ha la interessant església romànica de Santa Coloma, de campanar circular.

[edita] Història

Vegeu: Història d'Andorra

Ja es té constància de la presència d'algun tipus de poblament a Andorra la Vella des d'abans de l'era cristiana. La parròquia d'Andorra és esmentada per primer cop a l'acta de consagració de la catedral de la Seu d'Urgell, l'any 839. Ha estat la principal ciutat d'Andorra des del 1278, data de la signatura dels Pariatges, un acord segons el qual els bisbes d'Urgell i els comtes de Foix van decidir compartir-ne la sobirania. El sobrenom de "la Vella", derivat de "la Vila", es va afegir posteriorment per distinguir-la del Principat.

L'any 1978 se'n va escindir la parròquia d'Escaldes-Engordany.

El 1993, la primera constitució del país va establir una democràcia parlamentària amb els tres poders (executiu, legislatiu i judicial) localitzats a Andorra la Vella.

Andorra la Vella va optar a ser seu dels Jocs Olímpics d'Hivern del 2010, els vint-i-unens de la història olímpica moderna, que tindran lloc finalment a Vancouver (Canadà).

[edita] Atractius turístics

Malgrat que gran part del turisme que visita Andorra la Vella dedica gran part del seu temps a les compres i l'esquí, la capital del Principat disposa de altres atractius turístics.

  • Caldea: el centre termo-lúdic i balneari més gran del sud d'Europa.

[edita] Població

La ciutat d'Andorra la Vella forma una aglomeració urbana d'uns 40.000 habitants junt amb les parròquies d'Escaldes-Engordany a l'est i Sant Julià de Lòria al sud. Aquesta aglomeració s'extén en sentit longitudinal seguint el traçat de la carretera.

Andorra la Vella compta amb 24.211 habitants, segons el cens del 2006.

Entitat de població Hab. (2005)
Andorra la Vella 20.648
Santa Coloma 2.939
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Andorra la Vella


Parròquies d'Andorra
Andorra la Vella | Canillo | Encamp | Escaldes-Engordany | La Massana | Ordino | Sant Julià de Lòria