[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

La Massana - Viquipèdia

La Massana

De Viquipèdia

La Massana
Escut de La Massana
(En detall)
Localització
Localització de La Massana
Estat
• Parròquia
Andorra
La Massana
Gentilici massanenc
massanenca
Superfície 61 km²
Altitud 1,230 m
Població (2007)
  • Densitat
9.276 hab.
152,07 hab/km²
Coordenades 42° 32′ 30″ N 01° 31′ 00″ ECoordenades: 42° 32′ 30″ N 01° 31′ 00″ E
Dirigents:
• Cònsol major:
• Cònsol menor:

Josep Mª Camp Areny
Josep Mª Garrallà Coma
Codi postal AD400
Web

La Massana és una parròquia del Principat d'Andorra, situada al nord-oest del país. Està conformada per set quarts: Pal, Arinsal, Erts, Sispony, Anyós, l'Aldosa, i la Massana, capital de la parròquia. També inclou sis nuclis urbans més; el Puiol del Pui, Escàs, els Plans , el Mas de Ribafeta, Xixerella i el Pui. El nom de la Massana, o també escrit com la Maçana, prové del llatí mattianam, una varietat de pomes agres o mançanes.

Els principals rius que la travessen són el Valira del Nord, el riu de Pal i el riu Montaner. Dins els límits de la parròquia també hi ha quatre llacs: el llac de les Truites, el llac dels Forcats, el llac Montmantell i el llac Negre. De la vegetació de la Massana en destaquen els boscos de pins, avets, bedolls, i roures. Aquesta parròquia compta amb algunes de les muntanyes més altes d'Andorra: el Comapedrosa (la gran muntanya, 2.942 m), el Medecorba, el Racofred, el pic del Pla de l'Estany i el de Sanfons, entre d'altres.

La seva economia fins a mitjans del segle XX se centrava, com generalment passava a tot el país, en la ramaderia i l'agricultura, en aquest cas, específicament dedicada al cultiu de la patata i del tabac. Actualment queden pocs vestigis d'aquest passat. Avui en dia, la base econòmica de la parròquia és el turisme (sobretot hivernal), el comerç i el sector immobiliari. La Massana disposa de tots els serveis pròpis d'un centre turístic i un servei d'autobús que la comunica amb les parròquies veïnes.

Entitat de població Hab. (2007)
Aldosa 663
Anyós 618
Arinsal 1.555
Erts 396
Escàs 236
Massana, la 4.618
Pal 226
Sispony 964

[edita] Enllaços

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
La Massana


Parròquies d'Andorra
Andorra la Vella | Canillo | Encamp | Escaldes-Engordany | La Massana | Ordino | Sant Julià de Lòria


Escut d'Andorra Aquest article sobre Andorra és un esborrany i possiblement li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres Viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.