[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Marialluïsa - Viquipèdia

Marialluïsa

De Viquipèdia

Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiques
Com entendre les taules taxonòmiques
Maria Lluïsa

Classificació científica
Regne: Plantae
Divisió: Magnoliophyta
Classe: Magnoliopsida
Ordre: Lamiales
Família: Verbenaceae
Gènere: Aloysia
Espècie: A. citrodora
Nom binomial
Aloysia citrodora
Palau

La Maria Lluïsa (Aloysia citrodora) és una planta arbustiva de la família de les Verbenàcies amb origen a Amèrica del Sud (Argentina, Uruguai, Perú i Xile) però que podem trobar cultivada en jardins i horts. També es coneix amb els noms de marialluïsa, maria Lluïsa, herba Lluïsa, herba de la princesa, berbena de nucs florits o reina Lluïsa.

Taula de continguts

[edita] Etimologia

Aquesta planta va ser introduïda a Europa a través de la colonització espanyola, rebent així el nom Aloysia, i per extensió Maria Lluïsa, en honor a l’esposa del rei Carles IV d’Espanya, Maria Lluïsa de Parma (1754-1819). La denominació triphylla es refereix al nombre de fulles de cada verticil, que són tres. La denominació citrodora fa referència a l’aroma de llimona de les seves fulles.

[edita] Ecologia

És fitòfila i prefereix climes càlids constants, s’ha de protegir de les gelades i no tolera la boira. Exigeix sòls ben drenats, humits a l'estiu i bastant fèrtils. S’adapta bé a altituds que van des del nivell del mar fins als 800 metres. Floreixen a l'estiu.

[edita] Descripció

Macrofaneròfit en forma d'arbust caducifoli de fins a 2 m d'altura. Rel axonomorfa amb tiges erectes molt ramificades de consistència llenyosa per la part superior amb petites estries longitudinals que les fan anguloses. Les fulles són herbàcies i presenten un pecíol curt. La divisió del marge és simple entera o lleugerament dentada a la part superior. Tenen forma lanceolada, d’uns 7-10 cm de longitud i 2-2,5 cm d’amplada. Es troben reunides en verticils de 3, amb l’àpex acuminat. Són de color verd pàlid, tenen un tacte un xic aspre i estan penninervades amb nerviació principal a l’anvers, que està marcat per glàndules d’olis essencials ben visibles. Les inflorescències són panícules de nombroses flors de petit tamany en forma d'espiga de fins a 10 cm. Flors hermafrodites agrupades en raïms, acampanades, violades exteriorment i més blanquinoses per dintre. El calze és pelut, format per 4 sèpals fusionats amb una longitud d'uns 3 mm. La corol·la és acampanada, gamopètala, amb 4 pètals estrellats soldats per la base. L'androceu està format per 4 estams, un d'ells més gran que els altres. El gineceu està format per dos carpels units, és bicarpelar. El fruit és en drupa i es divideix en dues parts monoseminades. Freqüentment no arriba a madurar (només madura als països d'origen).

Les fulles d’aquesta planta s’utilitzen per les seves virtuts medicinals.


[edita] Composició química

Les fulles i la tija de la marialluïsa són riques en:

  • Oli essencial: el component principal del qual és el citral, responsable de la seva aroma. També conté limonè, linalol, cineol, terpineol, cariofilè, entre altres.
  • Furocumarines
  • Verbenona
  • Flavonoides

[edita] Usos

[edita] Ús intern

Carminatiu: Molt útil per a expulsar els gasos de l'aparell digestiu, evitant les flatulències i l'aerofàgia.

Estomacal: Per a facilitar la digestió o en estòmacs dèbils o nerviosos, exerceix una funció tonificant, digestiva i tranquil·litzant, evitant els espasmes i la dispèpsia (males digestions acompanyades de gasos, sensació de vòmits i ardor d'estómac). El borneol i el limonè són els responsables d'aquesta darrera propietat.

Antirreumàtica: Pel seu contingut en cineol, resulta adequada en el tractament de malalties reumàtiques.

Mal alè: Quan es té la tendència a tenir halitosi (mal alè) resulta molt útil realitzar rentades amb la infusió d'una cullerada de fulles i flors seques.

Aparell respiratori: La infusió d'una cullerada de fulles i flors seques resulta beneficiosa per a les afeccions de l'aparell respiratori, especialment per a expulsar les mucositats, per la qual cosa exerceix una funció expectorant. D'igual manera el mateix preparat resulta adequat per a combatre la tos.

Relaxant: Resulta molt adequada la infusió de herba marialluïsa per a relaxar i tonificar els nervis. Aquesta mateixa infusió es pot afegir a l'aigua del bany per a aconseguir l'efecte tranquil·litzant mencionat.

[edita] Altres usos:

Cuina: La Marialluïsa s'utilitza en la cuina com a planta aromàtica, per a donar sabor a molts plats: peixos, pollastre, amanides , pastissos, etc. També entra a formar part en la combinació de còctels, xarrupets, o begudes fredes perquè hi aporta un toc molt exòtic.

Indústria de la perfumeria: L'oli essencial molt ric en components aromàtics i amb propietats bactericides s'utilitza en la indústria de la perfumeria i entra a formar part de la fabricació de productes de neteja personal, com a sabons, xampús, dentifricis, locions capil·lars, etc.

[edita] Accions farmacològiques

[edita] Toxicitat

L’oli essencial en altes dosis es comporta com a neurotòxic. L’ús prolongat provoca irritació a la mucosa gàstrica.

[edita] Sinonímia

  • Aloysia triphylla Britt.
  • Lippia citriodora Kunth
  • Lippia triphylla (L'Hér.) Kuntze
  • Verbena citriodora Cav.
  • Verbena triphylla L'Hér.

[edita] Dites populars

An el que té mal de ventre
herba-lluïsa li dau,
cap pelat de n’Arnau
l’han fet jutge de pau
per fer sa mare contenta.

[edita] Referències

Juan Armada J, Barra A. 1992 On Aloysia Palau (Verbenaceae) Taxon, 41, No. 1, 88-90 doi:10.2307/1222497

Podeu veure l'entrada corresponent d'aquest ésser viu dins el projecte Wikispecies
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Marialluïsa