[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Viquipèdia:Bots - Viquipèdia

Viquipèdia:Bots

De Viquipèdia

Drecera:
VP:B
Arxius
2006 | 2007 | 2008





Els Bots són un tipus de programari que interactua amb la Viquipèdia a través de la Web. Sempre actuen programats per un viquipedista que els controla d'aprop.

Existeixen bots amb diverses utilitats;

  • Crear plantilles d'articles
  • Editar o destruir articles
  • Afegir enllaços interwiki
  • Canviar categories
  • ...

Els bots ben dissenyats, poden aportar beneficis concrets a la Viquipèdia, però cal anar molt en compte amb la utilització de bots, ja que aquests poden causar també edicions errònies.

Taula de continguts

[edita] Vegeu també

[edita] Sol·licituds de tasques a bots

Escriviu ací sota les vostres sol·licituds per a feines concretes que desitgeu que realitzi algun bot a la Viquipèdia catalana.

[edita] Veure també -> Vegeu també

  • Hi ha molts articles amb la secció Veure també quan la forma correcta és Vegeu també. De manera semblant i per homegeitzar la viquipèdia s'haurien de modificar les seccions External links, Lligams externs, Vincles externs, Enllaç i Enllaç extern per Enllaços externs Pasqual · * 02:26, 30 gen 2006 (UTC)
      • Ja he canviat "Veure també", "External links", "Lligams externs"(no hi havia cap) i "Vincles externs", però no he fet "Enllaç extern" perque en molts casos només hi ha un enllaç. No se... potser caldria una votació per veure si volem estandaritzar-ho tot a "Enllaços externs" encara que només hi hagi un enllaç?
      • Depenent del resultat d'aquesta hipotètica votació podria canviar els que només hi posa "Enllaç" a "Enllaç(os) extern(s)". Crec que hi ha 1-2 centenars de cada un d'aquests últims casos. --Razor Ramon HG 19:20, 30 gen 2006 (UTC)
    • També, en alguns articles, hi ha una secció que es diu Articles que s'hi relacionen, no té la mateixa funció que els EE? Pasqual · * 11:03, 30 gen 2006 (UTC)
      • Potser alguns dels articles que s'hi relacionen no son externs, per tant crec s'haurien de fer els canvis manualment --Razor Ramon HG 19:20, 30 gen 2006 (UTC)
        • És de veres, Articles que s'hi relacionen està en Seccions sota Temes relacionats Pasqual · * 10:29, 3 feb 2006 (UTC)
    • Això serà una mica més complicat (no gaire), perque aquestes frases no només estan als títols de les seccions, també poden estar dins del text... però afegint-hi el format: == External links == (amb o sense espais entre els '=' i el text) no crec que hi hagi cap substitució errònia:python replace.py -xml:dump.xml -regex "==[\s]*External links[\s]*==" "== Enllaços externs ==" Però seria més senzill fent servir una llista prèvia i no tot el dump sencer, recordo que un dia vaig trobar com fer queries SQL i en vaig fer una però ja no recordo la direcció, a veure si la torno a trobar(ja ho he trobat www.wikisign.org) --Razor Ramon HG 15:00, 30 gen 2006 (UTC)
  • Ho he buscat a cerca i hi ha moltíssims vincles externs, external links, lligams externs... crec que algun bot s'hi hauria de dedicar. N'he fet algun però vaig molt lent, algú que té bot ho podria fer?.--Joancreus (discussió) 12:06, 10 feb 2008 (CET)


[edita] Articles d'anys

Suposo que caldria parlar-ne i arribar a un acord abans, pero crec que es podrien arreglar algunes coses:

  • La majoria de titols de seccio tenen 2 punts al final, que hi sobren.
  • La divisio PPCC/Mon. Diria que s'ha fet una certa neteja, tot i aixi caldria:
    • treure els enllassos - no crec que calguin tants enllassos repetits a PPCC/Mon
    • assegurar-nos que es compleix un criteri raonable per tenir o/no aquesta separacio
      • Que tingui sentit parlar de PPCC en l'any que sigui
      • Que hi hagi prou elements pq la divisio tingui sentit (aixo vol dir potser criteris diferents en diverses secccions d'un mateix any)

Xevi 20:06, 24 abr 2006 (UTC)

[edita] Catalogar plantilles

Crec que aquí n'hi han moltes sense catalogar; Viquipèdia:Articles seleccionats... --Joanjoc (discussió) 14:29, 2 set 2006 (UTC)

[edita] Enllaços interns com a externs

Hi ha moltes pàgines internes en la Viquipèdia en català marcades com a externes (per exemple Plantilla:Comunitat en comptes de Plantilla:Comunitat que ens porten a una comparació entre dues versions de la mateixa pàgina) tot i que no ho són realment. Principalment són el cas de pàgines que enllacen amb un historial, amb una edició menor, amb l'opció editar, amb l'opció de nova entrada...

Un bon exemple d'aquest tipus d'enllaços es troba a Categoria:Viquipèdia:Esborranys, on a tots (menys als que jo he canviat) hi apareix "expandir-lo i millorar-ne la seva qualitat" com a enllaç extern tot i que realment és un enllaç intern a edita.

Proposo substituïr:

  • [http://ca.wikipedia.org/wiki/... <nom de l'enllaç>] per [[...|<nom de l'enllaç>]] ; desconec si ja hi ha algún bot que ho fa.
  • [http://ca.wikipedia.org/... <nom de l'enllaç>] per <span class=plainlinks>[http://ca.wikipedia.org/... <nom de l'enllaç>]</span>

de manera que quedi clar quan es tracta d'una pàgina interna i quan es tracta d'una d'externa de debò.--Iradigalesc (discussions · +) 02:11, 2 febr 2007 (CET)

No crec que el segon cas s'hagi de fer amb bots.--SMP​·d​·+ 13:17, 5 febr 2007 (CET)
Els bots heu de fer els canvis igual que un usuari normal amb l'avantatja/inconvenient que no es veuen en els canvis recents o disposeu d'algun programa o utilitat que permeti canviar coses automàticament?--Iradigalesc (discussions · +) 22:00, 6 febr 2007 (CET)
Hi ha els dos tipus, un que canvia les coses automàticament (molts dels que posen interwikis) i d'altres que són semi-automàtics (usant per exemple l'AWB).--Xtv (que dius que què?) 23:31, 6 febr 2007 (CET)
Llavors canviar els enllaços tal com he dit al segon pas és més fàcil fer-ho com a bot, no? Per això ho he dit aquí i no ho he fet jo mateix. M'equivoco?--Iradigalesc (discussions · +) 23:48, 6 febr 2007 (CET)
Ho dic perquè el segon pas només es podria fer després d'aplicar el primer, afectaria a molt poques pàgines (de fet, jo diria que a cap), hauria de ser molt controlat en cada cas i no seria fàcil aconseguir-ne la llista.--SMP​·d​·+ 15:02, 7 febr 2007 (CET)

[edita] Cometes als taxoboxs

Tenim moltes taules taxonòmiques (plantilla {{taxobox}}) enganxats de la viqui anglesa. El seu codi i el nostres és molt semblant, amb la diferència que ells han de posar cometes per aconseguir cursives i negretes que a la nostra plantilla venen de sèrie. Si no es treuen, aquestes cometes alteren el format de les nostres taules i, a més, les cometes que sobren es veuen. Caldria treure totes les cometes dels paràmetres dels camps genus, species i binomial, com a mínim. Us deixo una mostra del que demano [1].--Pere prlpz 20:30, 10 ag 2007 (CEST)

Si no es vol que el camp binomial tingui cap cometa llavors s'haurà de canviar la plantilla de taxobox per fer que surtin de sèrie. A l'exemple que poses li falten dues cometes per banda al paràmetre "binomial" i tres al "species" ja que el tàxon de l'article es ressalta de negre. Si és l'únic membre del tàxon jeràrquicament superior aquest també es ressalta igual. Aquestes negretes no les pot posar la plantilla, per què no sabria com fer-ho. Evolució 21:59, 10 ag 2007 (CEST)
En alguns taxoboxs hi sobren cometes en alguns camps (de fet, quan s'enganxa un taxobox directament de la viqui anglesa, hi ha tantes cometes que fins i tot en sobren algunes i es veuen a la pantalla). Em podries posar un exemple d'article amb el taxobox posat correctament, per veure quines cometes calen i quines no?--Pere prlpz 14:53, 11 ag 2007 (CEST)
Symbion i Trichoplax adhaerens són correctes. Llull · (vostè dirà) 20:26, 11 ag 2007 (CEST)

D'acord que no sobren totes les cometes, però sobren les cometes de les cursives, que el nostre taxobox ja incorpora però que en el taxobox anglès s'han de posar. Aleshores, sí que s'han de treure algunes cometes, sobretot dels camps del gènere i l'espècie, i sovint també dels tàxons superiors: on hi hagi dues cometes, treure-les, i si n'hi ha cinc, deixar-ne tres.--Pere prlpz 14:10, 25 set 2007 (CEST)

Aquesta tasca seguix pendent? –Pasqual · discussió 09:59, 13 març 2008 (CET)
Sí, segueix pendent. Cada vegada que s'enganxa un taxobox de la viqui anglesa es generen les cometes de més. Una solució alternativa seria modificar {{taxobox}} perquè en els camps conflictius, quan trobi dues cometes les ignori i quan en trobi cinc n'ignori dues.--Pere prlpz (discussió) 16:49, 16 abr 2008 (CEST)

[edita] Ranc i rang

Tenim una pila d'articles on surt la paraula "ranc", que vol dir coix, on hauria de dir "rang", que vol dir grau jeràrquic. Si hi ha manera de corregir-ho semiautomàticament, aniria bé.--Pere prlpz 14:55, 11 ag 2007 (CEST)

VP:AWB –Pasqual · discussió 09:52, 13 març 2008 (CET)

[edita] Moure articles entre categories

Per implementar els resultats de la Viquipèdia:Presa de decisions/2007/Categorització de balears, catalans i valencians, que pot suposar moure de categoria algun miler d'articles seria molt útil que es pogués fer amb bot alguna de les següents tasques (o totes):

  1. Moure tots els articles d'una categoria a una altra sense moure la categoria.
  2. Moure articles d'una categoria a una altra, seguint una llista.
  3. Afegir una categoria a tots els articles que en tinguin una altra o a tots els articles d'una llista.

A més, seran molt útils les funcions que ja existeixen de moure i intersecar categories.--Pere prlpz (discussió) 19:51, 25 gen 2008 (CET)

La 1 sembla equivalent a moure la categoria, ja que es quedarà sense articles.
La resta no ho entenc, no sé on he de mirar, a Viquipèdia:Presa de decisions/2007/Categorització de balears, catalans i valencians no sembla que s'haja resolt el tema.
–Pasqual · discussió 20:58, 25 gen 2008 (CET)
La diferència de la 1 amb moure la categoria és que no s'ha de moure les subcategories ni esborrar la pàgina de la categoria. La diferència és petita i suposo que es fa gairebé amb el mateix programa. Només caldria una plantilla diferent per demanar-ho.
Totes aquestes operacions són per facil·litar la feina d'anar separant els personatges històrics dels no històrics. En general, si funciona una de les operacions que he dit, no crec que calgui fer servir les altres.
Poso un exemple d'aplicació: Per separar la categoria:Presidents de la Generalitat de Catalunya en una amb els anteriors a 1714 i una altra amb els posteriors a 1931, la manera de treballar menys és posar manualment els 7 contemporanis a la categoria:Presidents de la Generalitat de Catalunya posteriors a 1931 (o un altre nom semblant), que estaria dins de categoria:Presidents de la Generalitat de Catalunya (i algun lloc més) i demanar a un bot que mogui els altres 65 presidents a la categoria:Presidents de la Generalitat de Catalunya anteriors a 1714, i, si pot ser, se li pot especificar que no mogui l'article President de la Generalitat de Catalunya (però això no és imprescindible perquè n'hi hauria prou amb revertir manualment el canvi). De fet, és més simple que moure la categoria, perquè no cal moure subcategories, perquè no cal esborrar la categoria vella i perquè de crear la pàgina de la categoria nova i de moure els articles que calgui moure a mà se'n pot cuidar el mateix que encomani la tasca. El bot només ha de canviar una categoria per una altra.--Pere prlpz (discussió) 21:23, 25 gen 2008 (CET)
Entesos, no serà gens complicat. Però no em queda clar on estan les llistes, o si s'han de confeccionar, ni tampoc si la presa de decisions ha finalitzat i ja es pot escomençar a modificar. –Pasqual · discussió 00:21, 26 gen 2008 (CET)
De la presa de decisions en Vriullop ha publicat les conclusions del segon sondeig. Si creieu que s'ha de discutir se'n pot parlar més.
Les llistes d'articles i les categories a moure les haurien de marcar els que estiguin categoritzant els articles per època (tot i que pot ser útil per qualsevol que estigui categoritzant articles de qualsevol tipus, de la mateixa manera que són molt útils els bots actuals que intersequen i mouen categories). La manera més còmoda de marcar la tasca 1 seria fer servir una plantilla de l'estil de la {{moure}}, però no sé si és el sistema més còmode pels que feu anar els bots (robotistes?). Per començar, amb això n'hi hauria d'haver prou, i si després veiem que cal fer peticions més complicades (fent llistes), es podrien fer en una pàgina de l'estil de la de les interseccions.--Pere prlpz (discussió) 10:54, 26 gen 2008 (CET)
Doncs la solució és crear una plantilla anomenada {{moure articles|categoria destí}} de manera que el bot moga únicament articles d'una categoria a una altra. Aquesta plantilla, com la de {{moure}} s'inclouria en la categoria i, si cal, categoritzaria esta a Categoria:Viquipèdia:Articles per moure a d'altres categories, encara que no ho veig necessari. Perdoneu per oblidar-me del cas ;) –Pasqual · discussió 22:31, 10 feb 2008 (CET)

Ja està tancada la presa de decisió, feta la plantilla, i posada a categoria:Presidents de la Generalitat de Catalunya. A veure com va.--Pere prlpz (discussió) 18:19, 7 març 2008 (CET)

[edita] Interviquis i commons a traves de viquiespècies

M'he trobat alguns articles que no tenen inteviquis ni plantilla {{commons}} però que tenen la plantilla {{wikispecies}}, i a viquiespècies hi ha l'article corresponent amb interviquis i enllaç a commons. Un bot podria repassar els articles amb {{wikispecies}} per posar-hi interviquis i commons amb la informació de l'article de viquiespècies.--Pere prlpz (discussió) 10:51, 13 feb 2008 (CET)

[edita] Municat

Ha canviat la url del municat. Per exemple, Barcelona:

Sembla que els paràmetres segueixen sent bons, encara que amb "cod" n'hi ha prou. --V.Riullop (parlem-ne) 15:08, 20 feb 2008 (CET)

Sembla que l'enllaç vell torna a funcionar. S'haurà d'observar a veure què passa. --V.Riullop (parlem-ne) 19:56, 20 feb 2008 (CET)


[edita] Esborranys fonamentals

Per un millor seguiment de Viquipèdia:Llista d'articles que totes les llengües haurien de tenir aniria bé saber quins d'aquests articles són esborranys. Segons el criteri de m:List of Wikipedias by sample of articles, serien els articles amb menys de 10.000 caràcters.--V.Riullop (parlem-ne) 11:25, 14 març 2008 (CET)

[edita] Eliminació d'enllaços d'una plantilla

Seria possible programar un bot perquè elimini tots aquells enllaços dins de les plantilles {{capentcat|}}, i que apuntin a redireccions circulars? – Leptictidium (pm!) 16:37, 16 abr 2008 (CEST)

Hi afegeixo que crec que en tota mena d'articles tenim redireccions circulars (enllaços a redireccions que apunten al mateix article on hi ha l'enllaç), i aniria molt bé localitzar-los tots d'alguna manera i fins i tot arreglar-los automàticament. Si s'arreglen directament, les contribucions del bot poden servir per comprovar si en algun d'ells hi havia algun altre error que causava la redirecció circular.--Pere prlpz (discussió) 16:42, 16 abr 2008 (CEST)
Jo entenc per redirecció circular, aquella pàgina de redirecció, o sèrie de pàgines de redirecció, que contenen com a redirecció final la mateixa pàgina inicial, i per tant no duen enlloc (A → A, A → B → A, etc.) Aquells articles que tenen la plantilla {{capentcat}}, solen tenir més text i per tant ja no són redireccions i menys encara redireccions circulars.
En principi no crec que cause cap problema tècnic tenir un enllaç de la mateixa pàgina dins d'esta, tipus Viquipèdia:Bots, sembla que el MediaWiki l'ignore, tal com passa si introduïm un interwiki ca: a esta pàgina ca:Viquipèdia:Bots. No sé fins a quin punt afecta el programari, però no em sembla útil posar en marxa un bot per això. –Pasqual · discussió 03:01, 20 abr 2008 (CEST)
Crec que hem fet servir malament el terme redirecció circular, perquè no estem parlant del mateix. El problema és quan en un article A hi ha un enllaç cap a un article B que és una redirecció cap a A. Aleshores, a l'article A l'enllaç cap a B es veu en blau però quan el cliquem tornem al mateix lloc on érem (o al principi de la pàgina). Com que, a més, la majoria d'aquests enllaços solen estar en llistes d'enllaços en que hi ha redireccions d'aquesta mena i enllaços a articles "bons", i el lector no té manera de saber quins són els bons i quins els inútils.--Pere prlpz (discussió) 11:12, 20 abr 2008 (CEST)

[edita] Plantilla:Variables

missatge traslladat de la Taverna (edició d'Aljullu).

Hola, necessitaríem un bot que actualitzés la plantilla {{Variables}}, ja que les dades actuals estan molt desfasades i els articles de totes les viquipèdies no mostren la informació correcta (vegeu, per exemple Viquipèdia en anglès). Algú el sabria fer? Moltes gràcies ;-) --Aljullu {disc. - correu} 11:52, 4 maig 2008 (CEST)

[edita] Importar coordenades

Al principi de funcionar el VP:COOR hi havia algú que amb un bot que es dedicava a copiar les coordenades dels articles de les altres viquipèdies, fent servir els interviquis. Crec que ho feia l'Iradigalesc, que fa dies que no és per aquí, i aniria bé que ho fes algú altre, perquè cada cop hi ha més articles amb coordenades en d'altres llocs i sense aquí.--Pere prlpz (discussió) 20:49, 9 maig 2008 (CEST)

[edita] Catalanització de municipis francesos

Com es va decidir va gairebé un any, cal usar districte, no arrondissement, així que estaria bé que en moltes plantilles de municipis francesos se substituís "admin4 = Arrondissement " per "admin4 = Districte ".

[edita] Poàcies

Ei, algun bot pot fer això? Canviar la categoria, de poàcies, a categoria:Rottboelliinae dels següents articles:

Chasmopodium
Coelorachis
Elionurus
Eremochloa
Glyphochloa
Hackelochloa
Hemarthria
Heteropholis
Jardinea
Lasiurus
Lepargochloa
Loxodera
Manisuris
Mnesithea
Ophiuros
Oxyrhachis
Phacelurus
Pseudovossia
Ratzeburgia
Rhytachne
Robynsiochloa
Rottboellia
Thaumastochloa
Thyrsia
Urelytrum
Vossia

Si és possible, us passaríem més feina, l'Usuari:Qllach i jo.

Ho he passat a Usuari:PasqualBot/intersecció de categories. Espero que funcioni.--Pere prlpz (discussió) 00:33, 27 maig 2008 (CEST)

[edita] Manteniment d'articles sobre éssers vius

[edita] Llista de taxocaixes

Seria possible que algun bot pogués realitzar un llistat de totes les pàgines que:

  • tinguin la plantilla {{Taxobox}};
  • incloguin la sintaxi genus_authority;
  • i no incloguin la sintaxi subdivision_ranks?

No és res urgent, simplement convindria per saber a quins articles sobre gèneres no tenen la llista d'espècies que inclouen.

[edita] Cursiva

Els noms en llatí s'han de posar sempre en cursiva, però hi ha moltíssims articles en què es deixen en escriptura normal. Seria possible que...

  • totes les paraules acabades en -idae, -inae, -morphia, i -opoda;
  • i que es fessin servir dins un article que es trobés a Categoria:Arbre de la vida, o una de les seves subcategories;

fossin automàticament posades en cursiva per algun bot, en el cas que no ho estiguessin?


[edita] Noms d'articles no catalanitzats

Els noms d'articles sobre tàxons per sobre el nivell de gènere haurien d'estar catalanitzats. Però hi ha articles que estan titolats amb el nom científic. Seria possible que un bot fes un llistat de tots els articles acabats amb les terminacions -idae, -inae, -morphia, i -opoda?

Gràcies. – Leptictidium (pm!) 22:56, 5 juny 2008 (CEST)


[edita] Insertar plantilles en articles

He creat unes quantes plantilles de navegació i s'haurien d'incloure en articles. Fa uns mesos ja vaig demanar una cosa semblant i potser es pot aprofitar part del codi (Viquipèdia:Bots/Arxius/2008#Inserir_plantilla_en_articles). En aquest cas, de la següent llista de plantilles, s'han d'incloure a tots els articles existents que estiguin a dins de la plantilla, a excepció dels enllaços a articles que estiguin en el títol de la plantilla"|title =".

Nota:

  • Cal tenir en compte que en molts dels enllaços el nom de l'article està amagat: [[Jordi Miquel i Pere|Jordi Miquel]]
  • Si pot ser, quan s'insereixi la plantilla, si en l'article ja hi ha alguna altra plantilla tipus Navbox, que estiguin una a sota de l'altre sense espais.

Aniré creant més plantilles, però de moment les que he creat estan a :Usuari:Schizodelight/PlantillesNavbox#Per inserir en articles.

--Schizodelight (discussió - xat) 20:54, 6 juny 2008 (CEST)