Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Regal??ssia - Viquip??dia

Regal??ssia

De Viquip??dia

Viquip??dia:Com entendre les taules taxon??miques
Com entendre les taules taxon??miques
Regal??ssia

Classificaci?? cient??fica
Regne: Plantae
Divisi??: Magnoliophyta
Classe: Magnoliopsida
Ordre: Fabales
Fam??lia: Fabaceae
Subfam??lia: Faboideae
Tribu: Galegeae
G??nere: Glycyrrhiza
Esp??cie: G. glabra
Nom binomial
Glycyrrhiza glabra
L.

La regal??ssia o regal??ssia ??s l'arrel o rizoma de Glycyrrhiza glabra, de la qual se'n pot extreure una subst??ncia dol??a, anomenada ??pega dol??a??.

Taula de continguts

[edita] Etimologia

El nom cient??fic del g??nere, ??s a dir, Glycyrrhiza, ??s una paraula que prov?? del grec i significa "arrel dol??a" ja que sabem que el rizoma d'aquesta planta cont?? una subst??ncia dol??a anomenada "pega dol??a".

[edita] Descripci??

Planta plurianual de la fam??lia Fabaceae origin??ria del sud d'Europa i de l'??sia Menor. Arriba a fer un metre d'al??ada amb un rizoma vertical molt desenvolupat i tuber??s que continua m??s avall amb una potent arrel axonomorfa que es divideix en 3 o 5 arrels secundaries i varis estolons horizontals que poden medir fins a 8 metres. Aquestes branques subterr??nies plagi??tropes, ??s a dir, els estolons, serveixen per la propagaci?? vegetativa (molt activa en aquesta planta). Les fulles s??n caduques, compostes, alternes, imparipinnaticompostes de 7 a 15 cm amb 5-9 fol??ols el??ptics. Les flors s??n porpres o blau p??l??lid i formen una infloresc??ncia en forma d'espiga axilar, de petita mida i broten de llargs ped??ncles.Calze amb s??pals de forma acampanada i amb un gran n??mero de p??ls glandulars a la seva superf??cie.Corol??la papilion??cia, amb l'estendard que supera en longitud a les altres peces. Fruit en llegum oblonga comprimit de petita mida que pot arribar als 3cm de longitud, glabra, el contorn irregular, amb 2-5 llavors petites i arronyonades. Forma vital: Ge??fit.

[edita] Ecologia

La regal??ssia prov?? de l'Europa Mediterr??nia i de l'??sia Menor i es troba cultivada en molts llocs gr??cies a la seva naturalitzaci?? en zones humides, al costat de rius, barrancs, etc. A Espanya la trobem en zones fluvials, en ambients mediterranis poc plujosos. Sobretot en zones properes al riu Ebre i algunes ??rees disperses del Sud i Est de la Pen??nsula.

[edita] Conreu

Es pot reproduir per les llavors o multiplicar per les arrels o rizomes. La sembra o plantaci?? es pot fer a la tardor o a la primavera. Les llavors s??n de dif??cil germinaci?? i cal estovar-les 24 hores en aigua per tal d'activar-la. Els rizomes plantats han de tenir almenys un borr??. Una vegada nascuda la planta es comporta com una invasora i no deixa cr??ixer cap altra herba. Les arrels s'arranquen de la planta a la tardor del segon any. Gran part de la producci?? prov?? de plantacions silvestres i a Turquia, que era una gran exportadora, la planta ha esdevingut rara.

[edita] Part utilitzada: droga

Arrel i rizoma

[edita] Composici?? qu??mica

  • Sucres: glicirricina, glucosa i sacarosa
  • Flavonoides: licoflavonol, licoricona,glycerol, glyzarina, formononetina, isoliquiritigenina, glabrol, glabrona.
  • Saponines
  • Tanins
  • Betacarotens
  • Amino??cids: asparragina
  • Prote??nes
  • ??cids: salic??lic, m??lic, betul??nic, glicirr??tic
  • Minerals: calci, crom, cobalt, f??sfor, magnesi potassi, silici i sodi
  • Vitamines: vitamina C i tiamina

[edita] Acci?? farmacol??gica

Antiulcer??s, antiinflamatori, antibacteri??, antiv??ric, activitat estrog??nica i mineralocorticoide, antiespasm??dic, expecturant, antitossiu, cicatritzant, antial??l??rgic, immunoestimulant i antitumoral.

[edita] Usos

??s intern

La regal??ssia ??s una planta medicinal que t?? uns usos molt variats i s???est?? utilitzant molt actualment. Tan la seva rel seca en preparacions caseres com tota una s??rie de productes normalitzats i presents de diverses maneres (c??psules, tauletes, comprimits, tintures, crema seca,etc.) es pot trobar en les farm??cies o herbolisteries. Totes elles tenen com a base la rel d???aquesta planta i el seu component principal ??s la glicirricina. Aquest component s???ha elaborat tradicionalment a partir de les rels de tres anys que encara no han produ??t fruit i s???acostumen a recollir durant l???octubre i novembre. El proc??s consisteix en esmicolar-les i fer-les bullir a foc lent en unes olles de coure removent constantment fins a formar-se una pasta consistent. A aquesta pasta se li d??na la forma oportuna i es deixa assecar sobre taules de fusta. Actualment s??n unes m??quines qui realitzen aquest proc??s en unes c??meres de vapor.

En la composici?? de la regal??ssia hi ha altres productes edulcurants que disimulen l???amargor natural. Com que la glicirricina presenta certes incompatibilititats i una posible toxicitat, es venen uns productes normalitzats de regal??ssia sense aquest component que s???anomena DGL (Deglycyrrizinated Licorice).

A m??s de preparats normalitzats de regal??ssia, tamb?? s???utilitza la rel seca triturada per realitzar decoccions i tintures realitzades amb la rel seca macerada en alguna beguda alcoh??lica de 45 graus durant 15 minuts. L???avantatge de la rel ??s que un cop recollida i rentada adeq??adament es pot guardar i es conserva perfectament fins que decidim realitzar una preparaci??.


  • Aparell digestiu: antiespasm??dic, antiinflamatori i anti??cid: la rel d'aquesta planta presenta propietats antiespasm??diques i antiinflamatories de la mucosa g??strica que ajuda a prevenir o tractar la indigesti??, o altres malalties m??s greus de l'intest?? com la colitis ulcerosa o la malaltia de Crohn. Tot i aix??, s'ha demostrat la major capacitat dels preparats amb regal??ssia DGL per contrarestar l'acidesa estomacal neutralitzant l'exc??s d'ella mateixa. Aquesta propietat ??s molt interessant per aplicar tractaments en aquells casos que es requereixi rebaixar l'acci?? dels ??cids estomacals, com l'acidesa g??strica, l'??lcera g??strica, esof??gica o les llagues de la boca. El seu ??s tamb?? alleuja l'estrenyiment. Tamb?? s'ha comprovat que l'ingesti?? de productes normalitzats amb glicirricina de la regal??ssia exerceix una funci?? protectora del fetge, alliberant-lo d'aquelles subst??ncies t??xiques que li resulten perjudicials, protegint i revitalitzant les seves c??l??lules. Aquesta propietat ??s ??til per tractar malalties de del fetge com l'hepatitis B o la cirrosis.
  • Aparell respiratori: mal de coll, tos i refredats: a m??s de les seves propietats bactericides, la regal??ssia poseeix propietats antiinflamatories i suavitzants de les mucoses respiratories com els mals de coll, la tos, el pit carregat pel refredat, l'asma,etc.
  • Antiv??ric: la capacitat de la glicirricina per inhibir el creixement dels virus ha set utilitzada per combatir una s??rie de malalties de tipus v??ric: amb malalts de SIDA s'ha comprovat experimentalment que aquells pacients portadors del virus que se'ls subministra aquest component aconsegueixen retrasar els siptomes adversos que produeix aquesta malaltia un cop es manifesta.Aquestes propietats podrien ser utilitzades pel tractament del grip.
  • Antidepressiu: la regal??ssia ajuda a combatir la depressi??. Influeix en aquesta propietat la pres??ncia de varis minerals com el calci i el magnesi, la vitamina C i el flavonoide isoliquiritigenina, aquest ??ltim amb propietats estudiades experimentalment per inhibir el creixement de tumors cancer??gens, junt amb els betacarotens o l'??cid betul??nic.
  • S??ndrome del cansament cr??nic: la glicirricina d'aquesta planta t?? propietats hipertensores que poden resultar indicades per pujar la pressi?? arterial i pujar l'??nim d'aquells pacients amb s??ndrome de cansament cr??nic o altres tipus de cansament.
  • Menopausia: la glicirricina t?? la propietat de regular els estr??gens de la dona. La seva utilitzaci?? durant el per??ode de la menopausia podria millorar els siptomes adversos que el per??ode ocasiona molts cops.
  • Tabaquisme: resulta molt adeq??at xupar un tros de regal??ssia quan es t?? desig de fumar, no nom??s perqu?? substitueix l'h??bit reflex de xupar el cigarro sin?? perqu?? aquesta planta cont?? principis que ajuden a desintoxicar l'organisme i fan que el gust de tabac resulti desagradable.
  • Cop de calor: la regal??ssia constitueix un bon remei per baixar la temperatura corporal essent molt ??til per evitar els cops de calor, la deshidrataci??,etc. en estius molt calorosos. Amb les arrels d'aquesta planta es prepara "aigua de regal??ssia" un bon remei per treure la set i mantenir-nos frescos.

??s extern

Les aplicacions de la regal??ssia en ??s extern es basa en la capacitat de la planta per inhibir el creixement dels microorganismes, tan virus com bacteris com fongs. Com per exemple el virus de l'herpes, els fongs, psoriasis o infeccions de la vagina. Tamb?? ajuda a conservar el cabell a l'inhibir l'hormona dehidrotestosterona, disminueix les secrecions grases del cabell.


??s industrial

Donat que la regal??ssia t?? un poder com a edulcorant, s'utilitza en la confecci?? d'aliments i begudes. Igualment s'utilitza en la fabricaci?? de tabac per millorar-ne el seu gust.

[edita] Toxicitat

??s una planta que est?? demostrat que el seu ??s prolongat presenta una provada toxicitat. Tamb?? presenta unes contradiccions i unes interaccions amb certs medicaments que s'han de tenir en compte.

La glicirricina posseix propietats mineralcorticoide i glucocorticoide. El seu ??s prolongat produeix efectes negatius a l'organisme amb augment de la pressi?? sangu??nea (hipertensi??), augment del sodi i retenci?? d'aigua. Es produeix una p??rdua anormal de potassi que condueix a un estat anomenat hipocalemia o falta de potassi en sang.

Moltes de les intoxicacions es produeixen d'una manera inconscient amb l'??s habitual d'aquesta planta en caramels. Altres causants de les intoxicacions s??n beure quantitats grans de begudes que continguin regal??ssia, el fumar tabac tractat amb aquesta planta, etc.

Algun estudi tamb?? ha comprovat que el consum consecutiu pot provocar una disminuci?? de la testosterona i una inhibici?? del desig sexual.

No es pot utilitzar en casos de diabetis de tipus II, en pacients amb hipertensi?? arterial, en aquells que tenen poc potassi en sang, en malalts d'hepatitis i durant l'embar??s.

Els s??mptomes s??n mal de cap per augment de pressi??, edemes principalment a la cara i en els turmells, sensaci?? d'extremitats ardents, debilitat, rampes, orina de color fosc, p??rdua de la menstruaci??, arritmia, etc.

El seu consum no est?? recomanat si s'estan prenent altres medicaments com els que es subministren per augmentar la pressi?? arterial, ja que pot provocar un augment de la pressi??, els corticoides que produeix retenci?? de l??quids o els productes que s'utilitzen per tonificar el cor.

Per tant, com a tractament s'hauria d'abandonar l'ingesti?? d'aquest producte, atenci?? m??dica en casos necessaris amb respiraci?? assistida i vigil??ncia del ritme card??ac. En molts casos ser?? necessari proporcionar algun hipotensor per baixar la pressi?? arterial i controlar els electr??lits, especialment el potassi.

[edita] Curiositats

Hi ha altres esp??cies del g??nere Glycyrrhiza (G. lepidota, G. uralensis, etc??tera) tamb?? conreades fora de la zona del mediterrani.

[edita] Refer??ncies bibliogr??fiques

  • Zaragoz?? F, Ladero M, Rabasco A et al. Plantas Medicinales (Fitoterapia Pr??ctica). Segunda Edici??n, 2001.
  • ??? BOL??S, O. et al. Flora manual dels Pa??sos Catalans Barcelona 1990 (2a ed., 1993) Ed. P??rtic. ISBN 84-7306-400-3

[edita] Enlla??os externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multim??dia relatiu a:
Regal??ssia
Podeu veure l'entrada corresponent d'aquest ??sser viu dins el projecte Wikispecies