[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Vitamina - Viquipèdia

Vitamina

De Viquipèdia

Les vitamines (del llatí vita (vida) + ammoniakós (del grec producte libi, amoníac) + -ina (del llatí substància)), són compostos heterogenis. No poden ser sintetitzats per l'organisme, però l'hi són imprescindibles.


[edita] Introducció

Les vitamines són molècules orgàniques l'absència de les quals pot provocar malalties anomenades avitaminosi. Ja que l'organisme no és capaç de sintetitzar-les ha d'adquirir-les junt amb els aliments. Una dieta en que manqui alguna d'elles provocarà trastorns metabòlics que cabarán per provocar malalties, i inclús la mort.

També el seu excés hipervitaminosi pot resultar tòxic, especialment en el cas de les vitamines A, B6,C, D, i la niacina, i amb la resta es poden donar molèsties de diferent tipus. En alguns casos la intoxicació es pot produir fins i tot de manera acumulativa, durant un llarg període d'abús.

L'ideal és una ingesta regular en una dieta equilibrada, mantenit la quantitat diària recomenada (QDR).

Les vitamines també actuen com a substàncies antioxidants, que prevenen distints tipus de càncer. Així per exemple la vitamina E, sembla ser que presa en els aliments que la contenen, prevé del càncer de pròstata.

Actuen com a coenzims i grups prostètics dels enzims. En l'actualitat existixen 13 substàncies que es classifiquen com a vitamines, classificades en dos grans grups :

[edita] Vitamines hidrosolubles

[edita] Vitamines liposolubles

Actualment la vitamina D, no es considera una vitamina, sinó una hormona.