Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Pasqual Maragall i Mira - Viquip??dia

Pasqual Maragall i Mira

De Viquip??dia

Pasqual Maragall i Mira
Pasqual Maragall i Mira
127?? President de la Generalitat de Catalunya
20 de desembre del 2003 - 28 de novembre del 2006
Nascut 13 de gener del 1941
Barcelona
Signatura Signatura

Pasqual Maragall i Mira (Barcelona, 1941), fill de Jordi Maragall i Noble, ??s un destacat pol??tic i antic president del Partit dels Socialistes de Catalunya que va ser president de la Generalitat de Catalunya des de desembre de 2003 fins a novembre del 2006. Abans, havia estat alcalde de Barcelona de 1982 a 1997. Durant el seu mandat van tenir lloc els Jocs Ol??mpics de Barcelona 1992.

Taula de continguts

[edita] Inicis

Doctorat en Ci??ncies Econ??miques per la Universitat Aut??noma de Barcelona i llicenciat en Dret i en Econ??miques per la Universitat de Barcelona, Pasqual Maragall ??s n??t del poeta Joan Maragall i germ?? del tamb?? pol??tic Ernest Maragall. Particip?? activament en la lluita clandestina contra la dictadura franquista com a militant del Front Obrer de Catalunya des de la seva creaci?? el 1961 i posteriorment prengu?? part en la formaci?? de Converg??ncia Socialista de Catalunya l'any 1974, embri?? del futur Partit dels Socialistes de Catalunya.

Fins l'any 1976 treball?? de funcionari t??cnic al gabinet de programaci?? de l'Ajuntament de Barcelona.

L'any 1979 es present?? a les eleccions municipals de Barcelona ocupant el segon lloc de la llista del Partit dels Socialistes de Catalunya darrera de Narc??s Serra que el nomen?? tinent d'alcalde.

[edita] Alcalde de Barcelona (1982-1997)

L'any 1982, despr??s de la vict??ria del PSOE a les eleccions generals i la marxa de Narc??s Serra al Govern espanyol, fou elegit alcalde de Barcelona.

La vict??ria del PSC en les eleccions municipals del 1983 el va confirmar en el c??rrec. Posteriorment seria reelegit a les seg??ents eleccions municipals de 1987 i 1991. El 1992 prengu?? possessi?? de la presid??ncia del Consell de Municipis i Regions d'Europa. Com a batlle de la ciutat, al 1987 guanya la candidatura -iniciada en temps de Narc??s Serra- per organitzar els XXV Jocs Ol??mpics d'estiu de 1992 que esdevenen un ??xit i promocionen la ciutat a nivell mundial. A les eleccions municipals del maig del 1995 s'impos?? a la candidatura de Miquel Roca i Junyent i fou reelegit per tercera vegada consecutiva batlle de Barcelona. Al mar?? del 1996 fou elegit president del Comit?? de Regions de la Uni?? Europea, en substituci?? del franc??s Jacques Blanc.

El setembre del 1997 deix?? l'alcaldia de Barcelona, tal com havia anunciat mesos abans en un congr??s del PSC de Barcelona, i s'instal??l?? per un temps a Roma, i fou substitu??t a per Joan Clos. Aquest mateix any fou elegit president honor??fic del Consell de Municipis i Regions d'Europa.

[edita] Cap de l'Oposici?? (1999-2003)

El 1998 accept?? la candidatura socialista a la presid??ncia de la Generalitat per a les eleccions al Parlament de Catalunya de 1999.

El mateix 1999 es cre?? la plataforma Ciutadans pel Canvi amb la voluntat de donar suport Pasqual Maragall amb l'objectiu d'aconseguir l'altern??ncia al Govern de la Generalitat despr??s de gaireb?? vint anys de pujolisme.

A les eleccions del 17 d'octubre de 1999, la coalici?? Partit dels Socialistes de Catalunya - Ciutadans pel Canvi, encap??alada per Maragall, obtingu?? la majoria relativa de vots i 50 escons, insuficients per arribar a la presid??ncia de la Generalitat degut al sistema electoral catal??, que prima les prov??ncies de Tarragona, Girona i Lleida sobre la de Barcelona, tradicional feu socialista. Tot i aix??, els resultats de 1999 foren els millors resultats de la hist??ria del PSC en unes eleccions al Parlament de Catalunya.

Aix?? doncs, Converg??ncia i Uni?? obtingu?? 56 escons i el president del Parlament, Joan Rigol, encarreg?? Pujol tornar a formar govern. El dia 17 de novembre de 1999, Pujol fou reelegit president de la Generalitat en primera sessi?? amb el suport del Partit Popular, el vot en contra de PSC i Iniciativa per Catalunya-Verds i l'abstenci?? d'ERC, el que li supos?? 68 vots a favor, 55 en contra i 12 abstencions.

El 2000 Maragall present?? un Govern alternatiu amb la voluntat de "marcar l'acci?? del govern en cada departament" i "explicar a la ciutadania com s'hauria de fer". La composici?? del Govern alternatiu era:

  • Pasqual Maragall President
  • Joaquim Nadal Conseller Primer, d'Educaci?? i de Treball
  • Assumpta Baig Consellera adjunta d'Educaci??
  • Josep Maria Ra???? Conseller adjunt de Treball
  • Mart?? Carnicer Conseller d'Economia
  • Josep Maria Vall??s Conseller de Presid??ncia i Just??cia
  • Antoni Siurana Conseller de Governaci?? i Interior
  • Marina Geli Consellera de Salut i Benestar Social
  • Carme Figueras Consellera adjunta de Sanitat
  • Miquel Barcel?? Conseller d'Universitats, Ind??stria i Societat de la Informaci??
  • Teresa Serra Consellera adjunta de Societat de la Informaci??
  • Montserrat Duch Consellera adjunta d'Universitats
  • Josep M. Carbonell Conseller de Cultura i Audiovisual
  • Ramon Vilalta Conseller d'Agricultura, Turisme i Comer??
  • Montserrat Tura Consellera de Medi Ambient
  • Oriol Nel??lo Conseller de Pol??tica Territorial
  • Manel Nadal Conseller d'Infraestructures
  • Andreu Morillas Secretari General

L'any 2001 Maragall present?? en el registre del Parlament una moci?? de censura contra el President de la Generalitat, amb l'??nica voluntat de presentar un programa alternatiu de Govern. La moci?? fou molt pol??mica pel fet de que respongu??s a ella el conseller en cap, Artur Mas, en lloc del president de la Generalitat.

Finalment i com era de preveure, la moci?? fou rebutjada per 55 vots a favor de PSC i ICV, 68 vots en contra de Converg??ncia i Uni?? i PP, i 12 abstencions d'Esquerra Republicana de Catalunya.

[edita] President de la Generalitat (2003-2006)

A les eleccions del 16 de novembre de 2003, Pasqual Maragall torn?? a encap??alar, aquest cop com a favorit, la candidatura del Partit dels Socialistes - Ciutadans pel Canvi al Parlament de Catalunya per la circumscripci?? de Barcelona, sota el lema "El canvi per a Catalunya", per intentar desbancar la federaci?? de Converg??ncia i Uni?? del Govern.

El Partit dels Socialistes torn?? a obtenir el major nombre de vots i 42 escons, tot i que CiU torn?? a esdevenir el grup parlamentari majoritari al Parlament amb el conseller en cap Artur Mas com a candidat a la presid??ncia de la Generalitat.

La nit electoral Maragall va recon??ixer que el resultat "no era l'esperat" tot i que va remarcar "la vict??ria de les esquerres" i es va mostrar disposat a "assumir la seva responsabilitat" per encap??alar un govern de progr??s.

Al llarg de les setmanes seg??ents, Esquerra Republicana de Catalunya va negociar per separat amb CiU i PSC amb la voluntat de formar un govern de concentraci?? nacional, proposta que fou rebutjada per Maragall.

Finalment, el Partit dels Socialistes de Catalunya, Esquerra Republicana de Catalunya i Iniciativa per Catalunya Verds - Esquerra Alternativa signaren el 14 de desembre de 2003 l'Acord per a un Govern Catalanista i d'Esquerres a la Generalitat de Catalunya o Acord del Tinell, en refer??ncia al Sal?? del Tinell del Palau Reial Major de Barcelona, lloc on els l??ders de les tres formacions signaren el pacte.

El 16 de desembre, Pasqual Maragall fou investit pel Parlament de Catalunya amb 74 vots a favor i 61 en contra nou president de la Generalitat, c??rrec del que prengu?? possessi?? oficialment el 20 de desembre de 2003. D'aquesta manera es consum?? el canvi pol??tic i el pas de Converg??ncia i Uni?? a la oposici?? despr??s de vint-i-tres anys de govern.

El 22 de desembre prengu?? possessi?? del nou govern de la Generalitat, amb alguns canvis d'estructura o nomenclatura:

Per altra banda, Josep Llu??s Carod va cessar a petici?? pr??pia com a conseller en cap de la Generalitat arran de les seves converses amb la ETA, c??rrec en el que va ??sser substitu??t al cap d'un mes pel tamb?? republic?? Josep Bargall??, que a la vegada va ??sser substitu??t al departament d'Ensenyament per Marta Cid.

Pasqual Maragall i la seva muller Diana Garrigosa
Pasqual Maragall i la seva muller Diana Garrigosa

Pere Esteve tamb?? va deixar el Govern, per?? per motius de salut, essent substitu??t al departament de Comer??, Turisme i Consum pel portaveu d'ERC al Parlament de Catalunya Josep Huguet.

El 21 de juny de 2006, poc despr??s del refer??ndum sobre la reforma de nou estatut d'autonomia, Pasqual Maragall anuncia que no es presentar?? a les pr??ximes eleccions catalanes. Durant una visita a l'escola Mare Nostrum de Barcelona, Maragall contest?? a la pregunta d'un dels alumnes sobre la seva candidatura, anunciant que no es presentaria a les eleccions catalanes. Per aquells dies la seva muller, Diana Garrigosa, manifestava la seva voluntat prou eloq??ent de donar-se de baixa del Partit dels Socialistes de Catalunya. Posteriorment, Maragall faria oficial la seva posici?? en una roda de premsa des del Palau de la Generalitat, i poc despr??s manifestaria que el fet de no ser candidat era degut a que ning?? del seu partit li ho havia demanat.

[edita] L'ex-president

Viquinot??cies A Viquinot??cies hi ha not??cies de contingut lliure relacionades amb Pasqual Maragall i Mira: Maragall anuncia que no es presentar?? a la reelecci??

A finals de 2006, feu p??blica la seva intenci?? d'entrar al consell d'administraci?? del consorci europeu que construeix l'Airbus com a representat de l'estat espanyol. Fins a la data, el seu desig no s'ha materialitzat.

A l'abril de 2007, un mes abans de les eleccions municipals, Pasqual Maragall va fer un seguit de declaracions en les que es queixava de l'actitud deslleial cap a la seva persona del president Zapatero i del propi PSC al final del seu mandat com a President. Tant ??s aix?? que en un m??ting a favor de l'Estatut celebrat al Pavell?? de la Mar Bella el juny del 2006, Diana Garrigosa, muller de Pasqual Maragall li va preguntar a Jos?? Luis Rodr??guez Zapatero "??qu?? te ha hecho mi marido para que lo trates tan mal?"[1]. Durant els mesos seg??ents, va decidir deixar de ser militant del Partit dels Socialistes Catalans i va declarar que no seria candidat del partit europeu el qual promou[2] , que ??s el Partit Dem??crata Europeu, registrat a Catalunya com a Partit Catal?? d'Europa. El 20 d'octubre de 2007 Maragall va anunciar [3] p??blicament que patia la malaltia d'Alzheimer i que dedicaria els seus esfor??os en lluita contra la malaltia, per?? sense abandonar la resta de les seves activitats. El 29 de mar?? de 2008 fou elegit Catal?? de l'any i anunci?? la presentaci?? d'una fundaci?? dedicada a la lluita contra la malaltia que pateix.[4]

[edita] Refer??ncies

  1. ??? Diana Garrigosa a Zapatero: ??qu?? te ha hecho mi marido para que lo trates tan mal?. www.e-noticies.com. Data d'acc??s: 21-03-2008.
  2. ??? http://www.avui.cat/article/mon_politica/9338/pasqual/maragall/anuncia/pateix/principi/la/malaltia/dalzheimer.html
  3. ??? http://www.avui.cat/article/mon_politica/9439/pasqual/maragall/anuncia/pateix/principi/dalzheimer.html
  4. ??? Maragall elegit catal?? de l'any

[edita] Enlla??os externs


Precedit per:
Narc??s Serra i Serra
Alcalde de Barcelona

1982???-1997
Succe??t per:
Joan Clos i Matheu
Precedit per:
Jordi Pujol i Soley
President de la
Generalitat de Catalunya


2003???-2006
Succe??t per:
Jos?? Montilla Aguilera
Precedit per:
Raimon Obiols i Germ??
President del PSC

2000???-2007
Succe??t per:
???
Precedit per:
Joaquim Nadal i Farreras
Cap de l'Oposici??
1999???-2003
Succe??t per:
Artur Mas i Gavarr??



 
Presidents de la Generalitat de Catalunya
Flag of Catalonia