[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Albert Bastardas i Sampere - Viquipèdia

Albert Bastardas i Sampere

De Viquipèdia

Albert Bastardas i Sampere (Barcelona 1871 - 1944) fou un advocat i polític català. Membre del Partit Republicà Autonomista, amb el qual el 1908 fou nomenat primer tinent d'alcalde de l'ajuntament de Barcelona i fou alcalde accidental el 1909. El 1911 fou secretari de la Unió Federal Nacionalista Republicana, amb la que el 1913 fou elegit diputat de la diputació provincial i intervingué en la constitució de la Mancomunitat de Catalunya, de la qual en fou vicepresident. Era casat amb Dolors Parera i Bisbal, hereva de les destil·leries Parera.

Quan Miguel Primo de Rivera va dissoldre la Mancomunitat el 1926 es va exiliar. Va tornar quan es proclamà la Segona República Espanyola i el 1932 fou diputat al Parlament de Catalunya per Granollers. Va promoure les assegurances socials i la prevenció d'accidents i, com a president del Patronat de Previsió Social de Catalunya i Balears, aconseguí que fossin obligatoris el retir obrer i l'assegurança de maternitat. El 1936 fou president de la secció de legislació obrera del Primer Congrés Jurídic Català, de la Junta de Museus, del Patronat d'Aprenents, de l'Associació Protectora de l'Ensenyança Catalana i de l'Orfeó Català. La seva tasca fou molt important en la promoció cultural i la reforma interior de Barcelona.

En acabar la guerra civil espanyola el 1939 abandonà tots els seus càrrecs i marxà a l'exili. És el pare del llatinista Joan Bastardas i Parera