[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Erasme de Janer i de Gònima - Viquipèdia

Erasme de Janer i de Gònima

De Viquipèdia

Erasme de Janer
Erasme de Janer

Erasme de Janer i de Gònima (Barcelona, 10 de juny de 1857-19 de març de 1862). Industrial de teixits i hisendat barceloní. Alcalde de Barcelona (1846). Nét de l’industrial Erasme de Gònima i Pasarell. Casat el 1813 amb Josefa de Gironella i Ayguals, i en segones núpcies amb Pepita Vendrell.

[edita] Biografia

Fou un dels més destacats fabricants de teixits del seu temps. Tenia la seva gran empresa al carrer de la Riera Alta, coneguda com la "Casa de l'Erasme". Celebrà als seus locals una remarcable exposició industrial. Va presidir la Comissió de Fàbriques i el Cos de Fàbriques de Teixits i Filats de Cotó (1822).

Fou un dels prohoms i grans contribuents de la Barcelona de mitjans del segle XIX. Va ser alcalde de Barcelona (Gener 1846 - Agost 1846) i diputat provincial moderat (1852-1854 i 1856-1858) per Barcelona. Fou membre de la junta de govern de la Caja de Ahorros y Monte de Piedad de Barcelona, un dels fundadors de l' Institut Agrícola Català de Sant Isidre (1851) i de la Societat Econòmica d'Amics del País (1822), així com director del Teatre Principal a Barcelona.

Li han dedicat un carrer al barri del Raval de Barcelona, a prop d'on va viure.

[edita] Cites

  • En 1833 formaban el Ayuntamiento de Barcelona el conde de Santa Coloma, el marqués de Moja de la Torre, Joaquín Compte, Raimundo de Vedruna, José Mariano de Cabanes, el marqués de las Bárcenas, José de Plandolit, el barón de Foixà, Honorato de Puig, Jaime Tintó, José de Miró, Erasmo de Janer, el conde de Centelles y de Fuentes, Antonio Flaquer, Ventura Vallgornera (regidores) Pablo Solà, Antonio Guix, el marqués de Villalonga, Antonio Vallbona (diputados del común), el marqués de Monistrol (síndico procurador general) y Joaquín Palaudàries (síndico personero) (IMHB, serie siglos XVIII-XIX-XX (D), Polític i representacions, vol. de 1833).

[edita] Fotografies