[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

José María Socias Humbert - Viquipèdia

José María Socias Humbert

De Viquipèdia

José María Socias Humbert (Barcelona, 24 d'octubre de 1937) fou advocat i el darrer alcalde de Barcelona provinent del règim franquista, entre desembre de 1976 i gener de 1979.

Llicenciat en Dret i Diplomat en Administració d'Empreses, es va formar en el Frente de Juventudes, i féu la seva carrera professional dins la Central Nacional Sindicalista de Barcelona, on ostentà, entre altres, els càrrecs de vicesecretari provincial, secretari general i finalment Delegat Provincial. En la seva etapa de màxim responsable s'encarà a les grans vagues i protestes i inicià el desmuntatge dels sindicats verticals. Fou Procurador sindical a Corts de 1967 fins el 1976, que passaria a ser Procurador municipal.

Subordinat de Martín Villa durant la seva època de ministre, sent delegat provincial de sindicats a Barcelona, fou el seu l'home de confiança a Barcelona durant la transició. Es va dedicar a desmuntar, des de dins, l’aparell polític i administratiu de l’ajuntament franquista, en aquell moment governat per l’alcalde Viola i Sauret.

Del seu mandat destaca la col·laboració amb l'arquitecte Joan Antoni Solans, que va iniciar el procés de creació de noves places i parcs, la realització d'una dotzena de nous centres cívics, i la compra de terrenys per equipaments. El seu projecte urbà més destacable és la remodelació d'una part del Raval, que tot just s'està completant actualment.

L'any 1977 fou nomenat senador pel rei Juan Carlos I, fins el seu cessament l’any 1979. Posteriorment es va apropar ideològicament al PSOE.

L'any 2008, la Generalitat de Catalunya li atorgà la Creu de Sant Jordi[1] per l'impuls urbanístic que propicià el desenvolupament de la ciutat, així com la introducció d'un estil proper a la ciutadania.

[edita] Referències

[edita] Bibliografia


Precedit per:
Joaquim Viola i Sauret
Alcalde de Barcelona

1976–- 1979
Succeït per:
Manuel Font i Altaba