[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Joan Massagué Solé - Viquipèdia

Joan Massagué Solé

De Viquipèdia

Joan Massagué Solé ( Barcelona 1953 ) és un científic i farmacèutic català, una de les principals autoritats en els estudis sobre el càncer.

[edita] Biografia

Llicenciat en Farmàcia i doctor en Bioquímica per la Universitat de Barcelona l'any 1978, es va traslladar el 1982 a la Universitat de Brown, a la ciutat nord-americana de Providence, Rhode Island, on va descobrir l'estructura del receptor de la insulina. Posteriorment, es va traslladar a la Universitat de Massachusetts, on va exercir la docència com a professor de Bioquímica.

L'any 1989 va passar a dirigir el departament de Biologia Cel·lular i Genètica del Memorial Sloan-Kettering Cancer Center de la ciutat de Nova York, on el 2003 va acceptar la direcció del programa de Biologia i Genètica sobre el càncer. Al seu torn, és investigador del Howard Hughes Medical Institute. Actualment és director adjunt de l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona IRB, integrat al Parc Científic de Barcelona a Pedralbes on desenvolupa un projecte centrat en la investigació de la metàstasi.

El 2006 li fou concedida la Creu de Sant Jordi pel Govern de la Generalitat de Catalunya.

[edita] Recerca científica

El treball de Massagué s'ha centrat, sobretot, en l'estudi dels mecanismes de senyalització que resulten essencials per al desenvolupament normal dels teixits i que s'alteren en presència del càncer. És el cas de el TGFβ (factor de creixement tumoral beta), un compost de la família de les citoquines, implicades en els processos inflamatoris, que regula la divisió cel·lular durant el desenvolupament embrionari.

Massagué és un dels investigadors més importants en les àrees de la regulació de la divisió cel·lular i de la metàstasi del càncer, autor d'uns 250 articles científics sobre aquests temes i un dels cinquanta investigadors més citats en totes les àrees científiques en els últims vint anys. La seva investigació ha estat clau per al coneixement dels mecanismes que permeten detenir la proliferació cel·lular, procés que quan es descontrola duu a la formació de tumors. Així mateix, el seu treball ha permès identificar els gens que controlen la metàstasi de les cèl·lules tumorals del càncer de mama cap a altres òrgans, descobriment que obre noves possibilitats d'investigació en aquest aspecte del càncer.

Massagué és membre de l'Acadèmia Americana de les Arts i les Ciències, de l'Acadèmia Nacional de Ciències d'Estats Units, de l'Organització Europea de Biologia Molecular i de les Reals Acadèmies Espanyoles de Medicina i Farmàcia. Ha estat distingit amb més de vint-i-cinc guardons, entre els quals destaquen el Premi Nacional d'Investigació "Rey Don Juan Carlos", el Howard Taylor Ricketts Award i el Premi Príncep d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica l'any 2004 juntament amb Judah Folkman, Tony Hunter, Bert Vogelstein i Robert Weinberg.

[edita] Enllaços externs