[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Bioquímica - Viquipèdia

Bioquímica

De Viquipèdia

Molècula d'Hemoglobina.
Molècula d'Hemoglobina.

La bioquímica és l'estudi de les reaccions químiques i interaccions que es donen en organismes vius, incloent l'estudi i l'estructura de proteïnes, carbohidrats, lípids, àcids nucleics i altres molècules presents en cèl·lules. En general, també es pot considerar part de la bioquímica l'estudi de qualsevol reacció química catalitzada per enzims naturals o artificials, tant si té lloc in vivo o in vitro.

[edita] Etimologia

El terme bioquímica (prové del grec βίος, bios, en relació a la vida i de l'egipci kēme, Terra

[edita] Història de la bioquímica

Wöhler observa la síntesi de l'urea.
Wöhler observa la síntesi de l'urea.
Friedrich Wöhler
Friedrich Wöhler

Antigament es considerava que els èssers vius no estaven subjectes a les lleis de la ciència igual que la materia inert. Era ampliament acceptat que les molècules de la vida només podien ser produits per èssers vius. El 1828, Friedrich Wöhler publicà com va sintetitzar la urea, provant que els compostos orgànics podien ser creats artificialment.[1][2]

El naixement de la bioquímica podríem considerar-lo el descobriment del primer enzim, diastasa, anomenada avui amilasa), el 1833 per Anselme Payen. Eduard Buchner contribuí amb la primera demostració de complexos processos bioquímics fora de la cèl·lula el 1896: La fermentació alcohòlica en extractes de llevat. Tot i que el terme "bioquímica" sembla haver-se usat per primera vegada el 1882, està generalment acceptat l'aparició del terme fou el 1903 per Carl Neuberg, un químic alemany. Prèviament, aquesta àrea s'havia anomenat química fisiològica. Des de llavors, la bioquímica ha avançat, especialment a partir de la segona meitat del segle XX, amb el desenvolupament de noves tècniques com la cromatografia, la difracció de raigs X, la ressonancia magnètica nuclear, marcatge radioisotòpic, la microscopia electrònica i l'espectroscopia molecular. Aquestes tècniques permeten a la descvoberta i l'anàlisi en detall de diverses molecules i vies metaboliques de la cèl·lula, com ara la glicolisi i el cicle de Krebs (cicle de l'àcid cítric).

Avui en dia, les troballes de la bioquímica s'usen en diferents àrees, des de la genètica fins a la biologia molecular passant per l'agricultura i la medicina, entre altres camps.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Bioquímica