[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Solimà I el Magnífic - Viquipèdia

Solimà I el Magnífic

De Viquipèdia

Solimà
el Magnífic
Sultà Otomà
Solimà el Magnífic, atribuït a Ticià
Regnat 15201566
Predecessor Selim I
Successor Selim II

Solimà I (en turc otomà, سليمان (Sulaymān), en turc modern, I. Süleyman o, amb el sobrenom i el títol, Kanuni Sultan Süleyman) (Istambul, 6 de novembre de 1494 - Szigetvár, Hongria, 5/6 de setembre de 1566) fou el desè soldà de l'Imperi Otomà (1520-1566). A Occident és conegut com a Solimà el Magnífic, mentre que en el món islàmic ho és com a Solimà el Legislador (en turc, Kanuni; en àrab, القانونى (al‐Qānūnī)).

Fill de Selim I, conquerí Belgrad el 1521, s’emparà de Rodes (1522) tot aprofitant les rivalitats francohispàniques sobre l’illa i, després d’haver derrotat i mort Lluís II d’Hongria a la batalla de Mohács (1526), saquejà i ocupà Buda, la capital; imposà vassallatge al principat de Transsilvània, on instal·là Joan I Szapolya; signada la pau amb Àustria, s’annexà, entre altres, Tabriz i Bagdad (1534), mentre que, a la Mediterrània, operaven eficaçment els seus almiralls corsaris Barbarossa i Turgut Reis.

Mort Joan Szapolya, reprengué el 1541 les campanyes a Hongria (hi signà la pau definitiva el 1562). A l’interior les rivalitats entre els seus fills i llurs intents de sedició, atiats per les intrigues de l’harem i, especialment, per la favorita Roxelana, donaren per resultat les execucions del primogènit Mustafà (1553) i de Baiazet (1561) i el triomf del futur Selim II. Com a estadista, reorganitzà l’administració, l’exèrcit, els imposts, etc, s’envoltà d’excel·lents col·laboradors, entre els quals cal assenyalar els polítics Ibrahim Paixà i Rustem Paixà, l’arquitecte i urbanista Sinan i homes de lletres adscrits a la cort, com el poeta Baki.

[edita] Enllaços externs

Biografia de Solimà I