[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Abdülâziz - Viquipèdia

Abdülâziz

De Viquipèdia

Abdülâziz I
Sultà Otomà
Califa
Abdül Aziz
Regnat 18611876
Predecessor Abdülmecit I
Successor Murat V

Abdülâziz (turc otomà: عبد العزيز) (9 de febrer de 18304 de juny de 1876) va ser soldà de l'Imperi Otomà, regnant entre el 25 de juny de 1861 i el 30 de maig de 1876. Era fill del soldà Mahmut II i va succeïr el seu germà Abdülmecit.

Nascut a Istanbul, Abdülâziz va rebre una educació otomana, però va ser un admirador del desenvolupament d'Europa. Les occidentalitzants reformes Tanzimat que havia divisat el seu pare i havia començat implantar el seu germà, van ser continuades durant el regnat d'Abdülâziz sota la direcció dels seus ministres principals: Fuat Paixà i Alí Paixà.

  • Creació de nous districtes administratius (vilayets) (1864)
  • Establiment d'un Consell d'Estats (1868)
  • Organització de l'escola pública segons el model francès (1861)
  • Modernització de la Universitat d'Istanbul (1861)
Retrat d'Abdülâziz
Retrat d'Abdülâziz

Va cultivar bones relacions amb França i Gran Bretanya i va ser el primer soldà otomà a visitar Europa Occidental, el 1867. Durant la seva estada a Anglaterra va ser ordenat Cavaller de la Garrotera per la reina Victòria. El 1869 va rebre la visita de l'Emperadriu Eugènia de França i d'altres sobirans estrangers que visitaren Istanbul de pas cap a la inaguració del Canal de Suez.

Mantenia interés en la literatura i era un compositor de música clàssica.

La seva incapacitat per controlar les rebel·lions a les províncies dels balcans, que es van estendre a Bulgària (1876), així com la mala collita de 1873 i les ostentoses despeses del soldà en la construcció de palaus i en les forces navals van atiar el descontentament públic.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Abdülâziz

Abdülâziz va ser deposat el 30 de maig de 1876, i en el seu lloc el proclamà soldà el seu nebot Murat V. La seva mort uns dies després es va atribuir al suïcidi.