[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Mustafà III - Viquipèdia

Mustafà III

De Viquipèdia

Mustafà III
Sultà Otomà
Califa
Retrat de Mustafà III
Regnat 17571774
Predecessor Osman III
Successor Abdul Hamid I

Mustafa III (turc otomà: مصطفى ثالث Muṣṭafā-yi sālis) (28 de gener de 171721 de gener de 1774) va ser soldà de l'Imperi Otomà des de 1757 fins a la seva mort. Era fill del soldà Ahmet III (170330) i cosí d'Osman III (175457) a qui va succeir.

Conscient de que la maquinària militar otomana havia quedat obsoleta en comparació amb les potències europees, Mustafà III va intentar modernitzar l'exèrcit. Però els seus intents van resultar infructuosos davant l'inmobilisme dels conservadors geníssers i imams que s'oposaven frontalment a qualsevol intent de modificar l'status quo fins al punt de la revolta. tanmateix, fou capaç d'organitzar un cos d'artilleria i de contractar generals extrangers per iniciar una reforma de la infanteria.

Davant la debilitat de l'Imperi, va procurar evitar la guerra centrant-se en la modernització de l'exèrcit i la promoció cultural (va fundar acadèmies de matemàtiques, nàutica i ciències). Va trobar un aliat en Frederic el Gran de Prússia. Però l'annexió per part de Caterina la Gran de Rússia de Crimea i els Principats del Danuvi (Moldàvia i Valàquia) van obligar-lo a declarar la guerra a Rússia poc abans de la seva mort el 1774.

La Mesquita de les Tulipes
La Mesquita de les Tulipes
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Mustafà III

Va tenir dos fills (Selim i Mohammet) i cinc filles. Feu construir la Mesquita de les Tulipes (Laleli Camii) a Istanbul.

A la correspondència que mantenien el Voltaire i Caterina la Gran, Mustafà III hi és contínuament ridiculitzat. El pensador francès defineix al soldà com a "gras i ignorant".