[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Mustafà IV - Viquipèdia

Mustafà IV

De Viquipèdia

Mustafà IV
Sultà Otomà
Califa
Retrat de Mustafà IV
Regnat 18071808
Predecessor Selim III
Successor Mahmut II

Mustafà IV (turc otomà: مصطفى رابع Muṣṭafā-yi rābi‘) (8 de setembre de 177915 de novembre de 1808) va ser durant un breu període entre 1807 i 1808 soldà de l'Imperi Otomà.

Fill d'Abdul Hamid I (17741789), ell i els seu germà Mahmut eren els únics descendents masculins de la casa d'Osman que quedaven i per tant eren els hereus del seu cosí, el soldà reformista Selim III (17891807). Selim els va tractar bé i Mustafà rebia els honors de successor al tron.

Després de la revolta encapçalada pels conservadors geníssers en contra de Selim i les seves reformes, Mustafà va ser nomenat soldà. Selim es va refugiar a palau, i després de jurar fidelitat a Mustafà com a nou soldà, va intentar de suïcidar-se. Mustafà va evitar-ho arrabassant-li la copa de verí que intentava beure.

L'inici del breu regnat de Mustafà va ser tumultuós: els geníssers es van fer amb el control d'Istanbul saquejant impunement i assassinant tothom sospitós de ser partidari de Selim. El comandant Mustafà Bayrakdar, un ferm partidari de les reformes destacat a les fronteres del Danuvi, va marxar cap a Istanbul amb el seu exèrcit per restituir el tron a Selim.

Per tal d'assegurar el seu lloc com a soldà, Mustafà va ordenar que assassinessin a Selim i al seu germà Mahmut. Selim va morir a mans dels eunucs, però Mahmut va poder amagar-se a temps. Quan els rebels van prendre Palau, Mahmut sortí del seu amagatall i va ser nomenat soldà en el lloc del seu germà, que fou executat.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Mustafà IV