[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

MetroValencia - Viquipèdia

MetroValencia

De Viquipèdia

Marca comercial de MetroValencia.
Marca comercial de MetroValencia.

MetroValencia és la marca comercial amb la que l'empresa pública Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) depenent de la Generalitat Valenciana gestiona les línies de ferrocarril i tramvia de la ciutat de València.

L'inici d'aquesta xarxa se situa en el popular trenet de València, una xarxa de ferrocarrils de via estreta construida en la seva major part a finals del segle XIX. La modernització de la xarxa i la seva conversió en un modern ferrocarril suburbà, ha donat origen a la xarxa de MetroValencia, que en l'actualitat 2007, disposa de tres línies de rodalies, i dues de tramvia.

El 2006 es va fer tristament famós en patir el major accident a la història d'aquest tipus de transport a l'Estat en el que 43 persones van morir i 52 van resultar ferides; Posteriorment, el Papa Benet XVI visitaria el lloc de la tragèdia i donaria el condol personalment als familiars i amics de les víctimes de la tragèdia, en la seua primera visita a Estat Espanyol com a cap de l'Església Catòlica.

Taula de continguts

[edita] Línies

Plànol de la xarxa de metro de València.
Plànol de la xarxa de metro de València.
Línies
 Longitud  Estacions  Viatgers 2006
Imatge:Linea1metrovalencia.gif  95,2 km  58 estacions  19.996.752
Imatge:Linea2metrovalencia.gif  ---  ---  ---
Imatge:Linea3metrovalencia.gif  24,7 km  27 estacions  26.658.245
Imatge:Linea4metrovalencia.gif  9,8 km  40 estacions  5.153.906
Imatge:Linea5metrovalencia.gif  24,1 km  31 estacions  12.780.000
Imatge:Linea6metrovalencia.gif  9,2 km  22 estacions  0
 64,7 km  31 estacions  --
 --  --  --
 --  --  --

[edita] La xarxa

[edita] Línia 1

La línia 1 a l'estació de Torrent Avinguda
La línia 1 a l'estació de Torrent Avinguda

Històricament la línia 1 prové de les línies de València-Jesús a Castelló de la Ribera (avui en dia, l'estació té el nom en espanyol de Villanueva de Castellón) i la línea de València-Pont de Fusta a Bétera i Llíria.

A l'any 1986 van començar els treballs de construcció d'un túnel passant sota la ciutat de València per unir les antigues línies de Castelló de la Ribera, a l'estació de Jesús al sud de València, i l'estació de València-Pont de Fusta amb Llíria i Bétera. Aquest túnel es va inaugurar el 8 d'octubre del 1988, i compren el traçat entre les estacions d'Ademús (Empalme abans de 1988, i després de març de 2001), i Sant Isidre.

El 3 de juliol de 2006, al tram comprès entre les estacions de Jesús i Plaça d'Espanya, es va produir un dels més greus accidents de ferrocarril a l'Estat Espanyol, que va terminar amb 43 persones mortes, i 52 ferits de diversa consideració (vegeu Accident de metro a València del 2006).

[edita] Estacions principals de la línia 1

  • Per una llista completa de les estacions d'aquesta línia, vegeu l'article principal
Tram: Bétera - Villanueva de Castellón Tram: Llíria - Torrent Avinguda

[edita] Línia 2

Actualment, la línia T-2 de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana està en construcció. S'estan construint les estacions del Alacant (paral·lela a l'Estació del Nord) i l'estació del Mercat Central, que s'ubica a la plaça de la Ciutat de Bruges. Ambdues són subterrànies. També s'està construint el tram sud, prop de la Ciutat de les Arts i les Ciències. L'explanació s'està construint en superfície en paral·lel al Centre Comercial El Saler i la seva extensió pel camí de les Moreres fins a Natzaret.

[edita] Estacions principals de la línia 2

  • Per una llista completa de les estacions d'aquesta línia, vegeu l'article principal
Tram: Tavernes Blanques - Natzaret
  • Tavernes Blanques
  • Sant Miquel dels Reis
  • Pont de Fusta
  • Museus
  • El Carme
  • Mercat Central
  • Ajuntament / Xàtiva
  • Alacant / Estació Central
  • Russafa
  • Ciutat de les Arts i les Ciències
  • Oceanogràfic
  • Natzaret

[edita] Línia 3

La línia 3 a l'estació d'Alboraia
La línia 3 a l'estació d'Alboraia

La línia 3, està basada en l'antiga línia del trenet que connectava l'estació València-Central (dècades més tard Pont de Fusta) i la localitat de Rafelbunyol.

El 5 de maig de 1995 es va inaugurar el primer tram del túnel de la línia 3. A partir de l'antiga línia del trenet entre la localitat de Rafelbunyol i l'estació del Pont de Fusta. Aquest túnel seguia un traçat distint en la seua entrada a la ciutat de València finalitzant a l'estació de l'Albereda, nomenada Alameda i situada a l'antic llit del riu Túria que va ser dissenyada pel famòs arquitecte valencià Santiago Calatrava. Posteriorment aquesta línia va ser ampliada el 16 de setembre de 1998 fins a la estació d' Avinguda del Cid existint un ramal que la unia a la línia 1 a l'altura de l'estació de Jesús i el 20 de maig de 1999 fins a l'estació de Mislata-Almassil a la pròxima localitat de Mislata.

[edita] Estacions principals de la línia 3

  • Per una llista completa de les estacions d'aquesta línia, vegeu l'article principal
Tram: Rafelbunyol - Aeroport

[edita] Línia 4

Tramvia de la línia T4 de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana.
Tramvia de la línia T4 de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana.

Aquesta línia va sorgir de la reconversió d'una part de l'antiga línia que passava pel nucli urbà de la ciutat (entre l'estació de l'Entroncament i la del Pont de Fusta i la línia que unia aquesta última amb el barri marítim va ser alçat i convertit en una línia de tramvia modern, convertint-se així en la primera ciutat de l'Estat Espanyol en tornar a introduir el tramvia inaugurant la línia 4 el 21 de maig de 1994. Aquesta línia ha patit diverses ampliacions en la seua zona oest, en concret es va inaugurar un ramal al març de 1999 fins a la TVV que cobria la demanda del campus de Burjassot de la Universitat de València , i al setembre de 1999 es va inaugurar un ramal que connectava la estació de TVV amb la fira de mostres.

[edita] Estacions principals de la línia 4

  • Per una llista completa de les estacions d'aquesta línia, vegeu l'article principal
Tram comú: Mas del Rosari - Doctor Lluch Tram: Ramals de Lloma-llarga/Terramelar i Fira

[edita] Línia 5

Estació d' Alameda.
Estació d' Alameda.

La línia 5 uneix el port amb l'aeroport sent inaugurat el primer tram entre l'estació d' Alameda i la d' Ayora el 30 d'abril de 2003. Un any després, el 3 d'octubre de 2005, es va crear l'estació de Bailén al ramal que unia les línies 1 i 5 entre les de Colón i Jesús, que valdrà com a connexió amb la nova estació del Nord subterrània. Finalment, el 2 d'abril de 2007 es va inaugurar l'estació Marítim-Serreria al carrer de la Serradora, una estació intermodal dissenyada per unir la línia 5 amb el tramvia al port (línia T5) i amb la línia T4.

[edita] Estacions principals de la línia 5

  • Per una llista completa de les estacions d'aquesta línia, vegeu l'article principal
Tram: Neptú - Marítim-Serreria Tram: Marítim-Serreria - Aeroport Tram: Colón - Torrent Avinguda

[edita] Línia 6

La línia T-6 uneix els barris d'Orriols i Torrefiel amb el barri marítim de València. El primer tram que es va inaugurar, de 9,2 kilòmetres, va ser el tram "Tossal del rei - Marítim Serrería" (compartint via amb la T-4 des de Pont de Fusta fins a Doctor Lluch. Es preveu que aquesta línia siga circular en un futur.

[edita] Estacions principals de la línia 6

  • Per una llista completa de les estacions d'aquesta línia, vegeu l'article principal
Tram: Tossal del Rei - Marítim-Serrería

[edita] Història

  • 8 d'octubre de 1988. Inauguració del túnel de 6,7 quilòmetres entre Jesús i la Connexió a la línia 1.
  • 21 de maig de 1994. Inauguració de la línia 4. El tram entre la Connexió i Doctor Lluch té una longitud de 9,7 quilòmetres
  • 5 de maig de 1995. Inauguració del túnel de 3 quilòmetres entre l'estació de Palmaret i l'Albereda a la línia 3.
  • 16 de setembre de 1998. Inauguració del túnel de 3,2 quilòmetres entre l'Albereda i l'Avinguda del Cid i del ramal de 2,4 quilòmetres entre Colón i Jesús, ambdós a la línia 3.
  • Març de 1999. Ampliació de la línia 4 des de l'Entroncament fins a TVV.
  • 20 de maig de 1999. Inauguració del túnel de 2,4 quilòmetres entre l'Avinguda del Cid i Mislata-Almassil a la línia 3.
  • Setembre de 1999. Creació del ramal del tramvia entre TVV i Fira.
  • 30 d'abril de 2003. Inauguració del primer tram de la línia 5 entre les estacions d' Alameda i Ayora amb una longitud de 2,3 quilòmetres.
  • 23 de setembre de 2005. Inauguració del ramal de la línia 4 entre TVV i Mas del Rosari de 3 quilòmetres.
  • 3 d'octubre de 2005. Creació de l'estació de Bailén entre les de Colón i Jesús.


  • 3 de juliol de 2006. Greu accident entre les estacions de Jesús i Plaça d'Espanya. El nombre de víctimes mortals va ascendir a 42 i el de ferits a 150. La caixa negra va revelar que el comboi viatjava en una corba a 80km/h, el doble de la velocitat permesa.
  • 2 d'abril de 2007. Inauguració de l'estació de Marítim-Serreria de la línia 5.
  • 16 d'abril de 2007. Posada en servei del tram tramviaire de la línia 5 " Marítim-Serreria - Neptú ".
  • 18 d'abril de 2007. Posada en servei del tram de 4,9 kilòmetres "Mislata Almassil - Aeroport" de les línies 3 i 5.
  • 27 de setembre de 2007. Inauguració de la Línia 6 (tramvia) de MetroValencia que en un principi cobreix el trajecte entre Tossal del Rei i Maritim-Serrería passant les universitats junt amb la línia 4 i arribant al recentment estrenat tramvia de la línia 5. En un futur la línia s'ampliarà i serà circular. (Empalme, Patraix i Ciutat de les Arts i les Ciències)

[edita] Futur

El futur de la xarxa.
El futur de la xarxa.

Imatge:Nueva1metrovalencia.gif

El desembre de 2008 o gener de 2009 s'inaugurarà el túnel que soterrarà les vies del Ramal de Llíria des d' Empalme (Beniferri - Paterna).

S'eliminarà l'anomenat "revolt de la mort" entre Plaça Espanya i Jesús, i es prolonga cap a les estacions Bailén (T2, L5, L7, Rodalies i Renfe) Peris i Valero, Ausiàs March i La Nova Fe (T6, T8).

Aquest túnel passa davall del futur Parc Central i modifica per complet la primera línia de MetroValencia donant servei a més als barris de Malilla, La Plata i Font de Sant Lluís.

Dates: Es va acordar que la línia 1 hauria d'arribar a La Nova Fe alhora que s'acabaren les obres del nou hospital, que aproximadament acabaran a 2008.

Imatge:Nueva2metrovalencia.gif

Nou tramvia que unirà el nord, centre i sud de la ciutat. Des de Tavernes Blanques fins a Natzaret, passant per Pont de Fusta, El Carme, Ajuntament, Alacant, Russafa i Ciutat de les Arts i les Ciències entre d'altes estacions.

El seu recorregut es en superfície exceptuant el tram entre Pont de Fusta i General Urrutia. Aquest serà el túnel a major profunditat de la xarxa de MetroValencia.

Està previst, encara que posteriorment puga ser utilitzat per altres línies, la creació de dos ramals al nord (Empalme -Marxalenes - Museus i Tavernes Blanques - Pont de Fusta - Museus) i dos al sud (Ciutat de les Arts - Marítim-Serrería i Ciutat de les Arts - Nazaret) quedant la T-2 com: Empalme (L1, T4, T6)/Tavernes Blanques - Marítim-Serrería (L5, T6, T10)/Natzaret (T10))

Dates: Tram Nord: 2007, Tram Sur: 2008, i, Tram Central: 2010.

Imatge:linea3metrovalencia.gif

El pas a nivell d'Alboraia quedarà eliminat el novembre o desembre de 2009.

Imatge:Nueva5metrovalencia.gif

Perllongació de la línia 5 fins a Riba-roja de Túria (Inauguració durant 2010) i possible ampliació posterior fins a Vilamarxant i Llíria per l'antic traçat de la C4 de Rodalies.

El tram tramviaire de Marítim Serrería (L5, T2, T6, T10) passarà a formar part de la línia 10.

Imatge:Nueva6metrovalencia.gif

La línia es convertirà en la Tramvia Orbital. Es tracta d'un tramvia que recorre els principals bulevards i avingudes perifèriques a la ciutat, enllaçant les estacions d'Empalme (L1, T2, T4) Orriols (T2), Tarongers (T4), Bulevard Sur, La Nova Fe (L1), Nou d'Octubre (L3, L5), Campanar (L1)... entre d'altres estacions.

Imatge:Nueva7metrovalencia.gif

MetroRibera: Un cop suprimida la corba entre Plaça Espanya i Jesús, es millorarà el servei entre les parades de Palmaret i Vva. Castelló (Castelló de la Ribera) mitjançant aquesta modificació de l'actual línia 3.

Imatge:Nueva8metrovalencia.gif

Tramvia de l'Horta Sud: comunicarà els municipis de Manises, Torrent, Paiporta... entre ells, tenint com intercanviador l'estació de València Sud.

Imatge:Nueva10metrovalencia.gif

Tramvia de la costa; recorre per complet la costa valenciana, des de Port Saplaya (Port Sa Platja) fins a El Palmar passant per la Malvarosa, Les Arenes (T4), Grau, Natzaret (T2).

Actualment una part del seu recorregut l'efectua la línia 5.

Les primeres obres de la fase Nord entre Serrería (t4) i Port Saplaya s'efectuaran davall la denominació de T4.

Tindrà 4 finals de línia: Port Saplaya, Neptú, Marítim Serrería i El Palmar. El tram sud finalitzarà en Natzaret (T2) i posteriorment es portarà fins a les platges de El Saler i l'Albufera.

[edita] Passatgers

Evolució dels passatgers a la xarxa de MetroValencia
Evolució dels passatgers a la xarxa de MetroValencia

La quantitat de viatjers transportats per la xarxa de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana a l'any 2006 és de 64.588.903. Les estacións amb més volum de passatgers (en millons) durant 2006 són:

  1. Xàtiva: 5.496.546
  2. Colón: 5.442.397
  3. Benimaclet: 3.024.960
  4. Àngel Guimerà: 2.985.612
  5. Facultats: 2.794.312
  6. Pl. Espanya: 2.699.019

L'ús de la xarxa de Ferrocarrils de la Generalitat Valeniana està en continu creiximant amb un creiximent del 154% acumulat en els últims anys degut tant a les contínues inauguracions, la supressió, i l'empitjorament de línies d'autobusos de Metrobús i la EMT, i el creixement incontrolat del nombre de d'habitants de l'àrea metropolitana de València.

El total de viatgers per anys:

  1. 2007 (provisional d'agost)): 46.728.163
  2. 2006: 64.588.903
  3. 2005: 61.395.294
  4. 2004: 57.586.069
  5. 2003: 51.026.260

[edita] Estadístiques

Nre. de línies: 5 (Tres línies de ferrocarril suburbà (L1, L3 i L5) i 2 de tramvía (T4 i T6)
Quilòmetres de xarxa: 143,884
Quilòmetres en túnel: 24,178
Quilòmetres en superfície: 119,706
Nre. d'estacions i baixadors: 171
Nre. d'estacions subterrànies: 31
Nre. d'estacions en superfície: 31
Nre. d'escales mecàniques: 130
Nre. d'ascensors: 62
Nre. de trens: 97

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
MetroValencia



Països Catalans Xarxes de metro, rodalies i tramvia als Països Catalans
Rodalies Barcelona | Rodalies València | Rodalies Alacant i Elx | SFM Mallorca | TER Llenguadoc Rosselló | Tren de Lleida-La Pobla | FGC
Metro de Barcelona | Metro de València | Metro de Palma | Tramvia de Barcelona | TRAM Alacant