[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

TRAM Metropolità d'Alacant - Viquipèdia

TRAM Metropolità d'Alacant

De Viquipèdia

Logo TRAM
Logo TRAM
Un Tren-Tram a l'estació del MARQ
Un Tren-Tram a l'estació del MARQ

El TRAM metropolità d'Alacant és un sistema híbrid de transport que combina el tramvia en superfície i el tren lleuger (tant en superfície com en subterrani fins a velocitats de 110km/h) en el nucli urbà i fins a poblacions pròximes de l'àrea metropolitana i altres més llunyanes.

Està gestionat junt amb MetroValencia, la marca comercial que engloba el metro i els tramvies de València per Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV).

Taula de continguts

[edita] Història

  • 1914: Naix la línia ferroviària Alacant-Altea anomenant-se el trenet de la Marina
  • 1916: Naix la prolongació Altea-Dénia consolidant-se el trenet.
  • 1997: A causa dels creixents problemes de mobilitat i creixement urbanístic i demogràfic comença a plantejar-se la construcció d'un nou sistema de transport urbà i metropolità basat en la remodelació i modernització d'aquest eix ferroviari.
  • 1999: Naix el projecte del TRAM metropolità.
  • 2002: Comencen les obres en alguns trams.
  • 2003: Posada en marxa del primer tram que situa a Alacant com la cinquena àrea metropolitana d'Espanya, després de Madrid, Barcelona, Bilbao i València a disposar d'un sistema de transport urbà, modern i d'alta capacitat.
  • 2006: S'acaba la primera part del túnel que travessa el centre de la ciutat, concretament el que discorre davall la muntanya Benacantil i acaba en la futura estació subterrània de "Mercat central".
    • S'adjudica a l'empresa Subús, que gestiona el Transport Metropolità d'Alacant (TAM) la construcció de la línia 2 fins a la Universitat d'Alacant.
    • Es finalitzen les obres de la primera parada de tramvia, situada en la Glorieta Sergio Cardell, desenvolupada pel subarquitectura estudi d'arquitectes.
    • Comencen les obres de la futura estació de metro de la Plaça dels Estels.
  • 2007: El 10 de maig s'inaugura l'estació del Mercat posant-se en marxa el tram entre La Isleta i el Mercat i establint-se 3 línies: La L3, L4 i L9. També s'inauguren les cotxeres i tallers del TRAM al Campello.
    • El 31 de juliol entra en marxa la línia 1 de Tren-tram fins a l'estació de la Creueta.
Tallers i cotxeres del TRAM Metropolità d'Alacant al Campello
Tallers i cotxeres del TRAM Metropolità d'Alacant al Campello
  • 2008: El 2 de juny s'inaugura la prolongació de la línia 1 de Tren-tram fins a l'estació de Benidorm traslladant-se el transbord de la línia 1 a la 9 a l'estació de Benidorm en comptes de la Creueta.

[edita] Recorregut Subterrani

Estació del Mercat Central
Estació del Mercat Central

Es tractarà d'un túnel de quasi 3 km de longitud, que travessa el centre de Alacant des del viaducte que creua la Avinguda de Dénia fins a la futura estació intermodal. Discorrerà pel subsòl de la muntanya Benacantil i les avingudes d'Alfons X El Savi i Estació per davall d'un aparcament subterrani de dues plantes.

Tindrà quatre estacions subterrànies: MARQ, Mercat central construïda a 22 metres de profunditat, que inclou un auditori, Plaça dels Estels i Estació intermodal on s'intercanviaran diversos modes de transport, l'esmentada estació del TRAM junt amb la Estació Intermodal tindrà tres vies, dos per a les L1 i L2 i una altra per als trens amb destí Dénia.

Línies del TRAM Metropolità d'Alacant
Línies del TRAM Metropolità d'Alacant

A principis de l'any 2006 s'ha finalitzat el túnel pel tram que discorre per davall de la muntanya Benacantil i es preveu que a finals del 2006 o principis de 2007 entren en funcionament les estacions de "MARQ" i "Mercat central". L'estació d'"Estels" estarà finalitzada més o menys a finals del 2007. El túnel i les seues 4 estacions seran compartides per les línies 1, 2 i la futura R1 (nom encara no oficial però amb el que ja se la coneix en distints àmbits), línia de rodalia amb serveis de mitja (La Vila Joiosa i Benidorm) i llarga distància (Altea i posteriorment Dénia) dins de la província d'Alacant.

[edita] Línies

  • Línia 1 (TREN-TRAM): Actualment des del Mercat Central fins a Benidorm. El seu traçat serà des de l'Estació Intermodal fins a Dénia. Té el mateix recorregut que la línia Alacant-Dénia antiga però amb menys parades que les anteriors.
  • Línia 2: Actualment en obres, el seu traçat va des de l'estació Intermodal fins a Sant Vicent del Raspeig, passant pel Bulevard del Pla, l'Hospital General, Mare de Déu del Remei, la universitat i acabant en Sant Vicent del Raspeig.
  • Línia 3 (Tramvia de la Costa): Va entre el Mercat (futurament l'Estació intermodal) i El Campello, comunica el centre de la ciutat amb les platges de Sant Joan i El Campello, les unitats mòbils d'aquesta línia són trens-tram, que en la L3 circulen a un màxim de 80km/h, el traçat es realitza en uns 25 minuts i la línia mesura 16km.
  • Línia 4 (Platja de Sant Joan): Actualment (2007) va des de Porta del Mar fins a Avinguda de les Nacions, comparteix amb la L3 el tram entre la Sangueta i Lucentum (ambdues de 3 vies), dóna servei al Barri del Cap de l'Horta, la zona de Míriam Blasco i s'ampliarà en forma de bucle al voltant del barri de la Platja de Sant Joan fins arribar a la parada de Costa Blanca a la línia 3.
  • Línia 5: Encara en projecte. Va des de la parada de la Vila Joiosa fins a la parada de Garganes a Altea. Aquesta línia donarà servei als municipis de La Vila, Benidorm, L'Alfàs del Pi i Altea.
  • Línia 6: Recentment anunciada, comunicarà el centre de la ciutat amb el cementeri municipal, passant pels barris de Benalua i La Florida.
  • Línia 8: Serà la línia interna de Benidorm. Anirà, en una branca, des de la parada de Benidorm (que futurament es trobarà a l'Estació d'Autobusos) fins al centre de la ciutat fins al Racó de l'Oix i, per l'altra branca, fins a la mateixa Terra Mítica.
  • Línia 9 (Nord): Aquesta línia recorre tota la costa nord de la província d'Alacant, des de l'estació de Benidorm, passant per municipis com Altea, Calp o Dénia.

[edita] Parc mòbil

Tren lleuger Alstom
Tren lleuger Alstom
Tramvia de Bombardier Flexity-Outlook
Tramvia de Bombardier Flexity-Outlook

Actualment (2006) presten serveis 5 unitats Siemens cedides per la xarxa de MetroValencia.

Així mateix, estan encarregades 9 unitats de tren-tram a Alstom, amb capacitat per a 303 passatgers i velocitat màxima de 110km/h, aquests vehicles estan capacitats per a poder realitzar trajectes mixtos, és a dir de tramvia sobre un traçat urbà o de tren de rodalia en un mitjà suburbà o metropolità (podent abastar en aquest últim cas els 100 km/h). FGV també hi ha encarregat 30 unitats de tramvies flexity a Bombardier per a les seues xarxes a Alacant i València, dels quals 10 seran per a la xarxa d'Alacant. Quan la capital alacantina reba la nova flota tramviària, els siemens cedits per València tornaran a la capital del Túria.

Actualment (2006) s'han reformat, modernitzat i adequat a la marca comercial "TRAM metropolità" els trens MAN dièsel que circularan entre Altea i Dénia.

L'arribada del primer dels 9 Tren-Tram que Alstom està construint en la seua factoria d'Albuixec (València) s'espera per a finals de maig del 2006. Després d'un breu període habitual de proves al llarg de la línia entrarà posteriorment en servei.

Durant el mes d'agost s'espera que comencen a arribar els tramvies de Bombardier de la família Flexity Outlook que aniran incorporant-se progressivament a la línia i als seus ramals. Igualment s'espera que les freqüències en la línia vagen disminuint progressivament amb el suport del nou material tramviari i alhora que es vagen obrint al públic posteriors trams i ramals.

[edita] Futures ampliacions

Finalment, el consistori junt amb la Conselleria de Transports preveuen la construcció de noves línies que discorreran des de l'Estació Central Intermodal d'Alacant fins a la part sud de la ciutat. D'esta manera es contribuirà a acostar la xarxa Tram a barris tan poblats com La Florida, Babel, etc. i la unió d'Alacant i l'Hospital Universitari de Sant Joan per la Platja fins arribar a Sant Joan. En una fase posterior es contempla la possibilitat de tancar un anell tramviari entorn del centre de la ciutat.

Es projecta, de la mateixa manera, que la el Tram arribe a mitjà termini a la nova estació intermodal amb la que constarà l'Aeroport internacional d'El Altet-Alacant després de la remodelació i ampliació de què està sent objecte.

També estan previstes noves línies a Elx que es comunicara amb Alacant a través de la Via Parc i entrarà pel nord de la ciutat, aeroport, Santa Pola i Torrevella.

[edita] Enllaços externs


Països Catalans Xarxes de metro, rodalies i tramvia als Països Catalans
Rodalies Barcelona | Rodalies València | Rodalies Alacant i Elx | SFM Mallorca | TER Llenguadoc Rosselló | Tren de Lleida-La Pobla | FGC
Metro de Barcelona | Metro de València | Metro de Palma | Tramvia de Barcelona | TRAM Alacant