[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

L'albereda de València - Viquipèdia

L'albereda de València

De Viquipèdia

el passeig de l'Albereda.
el passeig de l'Albereda.
Localització del passeig i avinguda de l'Albereda
Localització del passeig i avinguda de l'Albereda

l'Albereda és un passeig i avinguda de la ciutat de València que tradicionalment s'estén des dels jardins de vivers fins a la Plaça de Saragossa, vorejant la riba nord del Jardí del Túria. Tot i això, les succesives ampliacions d'aquesta avinguda fins al port, ara sense l'aixopluc dels arbres, encara reben el nom de passeig de l'Albereda.

Taula de continguts

[edita] Història

l'Albereda era l'antic accés al Palau del Real des de la mar. Obert el 1677, en aquella època també se li anomenà el Prat de València per la seua amplitud i en referència a l'antic rahal o finca que abastava aquesta zona (vegeu Pla del Real). Durant els segles XVIII i XIX esdevingué el lloc més freqüentat per nobles i burgesos valencians que amb les seus carrosses i berlines es passejaven a través dels seus dos carrers (també anomenats salons). El 1932 l'Ajuntament de València republicà contracta Javier Goerlich per a portar a terme la seua reforma. Avui en dia forma un passeig de poc més d'un quilòmetre entre el pont del Real i el pont d'Aragó.

[edita] Les torretes

Les Torretes de l'Albereda
Les Torretes de l'Albereda

De la primitiva albereda s'hi conserven les dues torres dites dels Guardes construides el 1714 per ordre de l'intendent Rodrigo Caballero i dedicades a Sant Felip i Sant Jaume. La teulada de cada una té forma piramidal recoberta de teules vidriades blaves. A la façana llueixen els escuts de les famílies més influents del segle XVIII, que simbolitzen el caràcter aristocràtic de la nova València borbònica.

[edita] Elements importants

[edita] l'Albereda històrica

La part històrica o passeig corre dels Vivers municipals fins a la plaça de Saragossa, durant 1 km. És conectada amb el passeig de la Ciutadella, a l'altra banda del riu, per cinc ponts: el pont del Real, el pont de l'Exposició, el pont de les Flors el pont de la Mar i el pont d'Aragó. S'organitza en l'avinguda principal, dues calçades independents de tres carrils cada una amb zones d'aparcament tant al centre com a les vores; dues franges de devesa a banda i banda; i una via de servei de dos carrils en sentit únic (est-oest) adossat al nord. És ací que es troben les Torretes dels Guardes.

L'estació de metro situada davall del pont de l'Exposició, paral.lel a l'Albereda i amb accesos al mateix, fou dissenyada per Santiago Calatrava adoptant el nom en espanyol de l'antiga estació de ferrocarril Alameda que era situada a la veïna avinguda d'Aragó.

[edita] l'Albereda nova

La part nova o avinguda ja sense devesa corre entre la plaça de Saragossa i el cementeri del Grau, i entre d'elles hi ha quatre places giratòries amb escultures cèlebres com el Parotet. Té una llargada de 2,5 km. Ofereix l'entra principal del Palau de la Música, dissenyada també per Calatrava, i s'hi situa unes quantes seus d'empreses importants a més de la seu del consorci de turisme del País Valencià. Comunica amb l'altra riba a través de quatre ponts: el pont de l'Àngel Custodi, el pont del Regne de València el pont de Montolivet i el pont de la Serradora.

[edita] Curiositats

  • Tot i ser un passeig històric es manté com un pàrquing a l'aire lliure i una gran avinguda.
  • S'hi celebra la batalla de flors de la Fira de Juliol.

[edita] Enllaços externs



Coordenades: 39° 28′ 27.1″ N 0° 21′ 52.7″ O