[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Ramón Franco y Bahamonde - Viquipèdia

Ramón Franco y Bahamonde

De Viquipèdia

Ramón Franco l'any 1926
Ramón Franco l'any 1926

Ramón Franco y Bahamonde (Ferrol, Galícia 1896 - Illes Balears 1938) fou un militar i polític espanyol, germà de Francisco Franco.

El 1926 va volar des de Palos de la Frontera (Huelva) fins a Buenos Aires (Argentina) a l'hidroavió Plus Ultra, fet que es va considerar una gesta de l'aviació. El Plus Ultra va sortir de Palos de la Frontera el 22 de gener i va arribar a Buenos Aires, el 26. Va fer parades a Gran Canaria, Cap Verd, Pernambuco, Rio de Janeiro i Montevideo. Va completar els 10.270km en 59 hores i 39 minuts. El 1929 va intentar un altre vol transoceànic, però es va estavellar al mar.

Ideològicament, era republicà, i va participar en un complot contra la monarquia espanyola el 1930. Es va exiliar a Portugal i no va tornar a Espanya fins a la proclamació de la república. Més endavant va obtenir una acta de diputat a les Corts Espanyoles per Esquerra Republicana de Catalunya.

El 1936, en produir-se l'alçament del qual el seu germà formava part, era agregat a l'ambaixada espanyola als Estats Units. En tornar, s'imposà la lleialtat familiar a la ideològica: donà suport als revoltats. Va morir l'octubre del 38 durant una missió de bombardeig del País Valencià amb base a les Illes Balears, en caure el seu hidroavió al mar.