[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Arxiu General de la Guerra Civil - Viquipèdia

Arxiu General de la Guerra Civil

De Viquipèdia

Façana de l'Arxiu General de la Guerra Civil a Salamanca
Façana de l'Arxiu General de la Guerra Civil a Salamanca

L' Arxiu General de la Guerra Civil, situat a la ciutat de Salamanca, (Espanya), va ser creat pel règim franquista per donar suport a la repressió després de la Guerra Civil de 1936.

Un dia abans de l'entrada de les tropes franquistes a Barcelona, el cap de l'Equip de Recuperació de Documents del govern del dictador Franco rebia ordres des de Salamanca de requisar tota la documentació de l'enemic existent a Catalunya.

A partir de cartes, arxius i llibres d'institucions i particulars del bàndol republicà es van treure noms de gent que havia format part de partits o sindicats i se'n van fer fitxes per a la policia, moltes de les quals es van usar en consells de guerra de l'època.

En només 4 mesos, del 27 de gener fins al 3 de juny, l'anomenat Servicio de Recuperación de Documentos va fer més de 1.700 registres. De casa de Jesús María Bellido, comissari de Cultes del govern de la República i amic personal del president Juan Negrín López, s'ho van endur tot, fins i tot els mobles. En tornar de l'exili, la seva filla Carolina va aconseguir recuperar alguns dels llibres de la família, però poca cosa més.

El gruix del material requisat es va portar a Salamanca per fer-ne una anàlisi més profunda. Se'n van extreure 3 milions de fitxes.

Taula de continguts

[edita] Restitució

Cartell reclamant el retorn dels "Papers de Salamanca" en un acte de l'11 de setembre del 2004, a Barcelona.
Cartell reclamant el retorn dels "Papers de Salamanca" en un acte de l'11 de setembre del 2004, a Barcelona.

La restitució dels documents, ha comptat amb molta oposició a Salamanca, a on s'han de desplaçar sovint els estudiosos de l'arxiu. Ha estat reclamada per la Generalitat de Catalunya des de la transició democràtica, essent aprovada ja pel govern espanyol l'any 1995. Tot i que darrerament el Partit Popular i l'ajuntament de Salamanca s'hi han oposat. Tot i així aquestes disposicions no van ser executades, fins a 31 anys després de la mort del dictador, quan la pressió popular a Catalunya, i les promeses electorals del govern Zapatero van forçar la situació.

El gener de 2006 es produeix finalment el retorn parcial,[1] malgrat els intents de darrera hora de l'ajuntament de Salamanca d'impedir-ho per la via judicial.[2]

El 17 de febrer de 2006, l'ajuntament de Salamanca adoptà la decisió de canviar el nom del carrer on es troba l'Arxiu, que ha passat de dir-se carrer de Gibraltar a calle de El Expolio [3].

Tot i així, gairebé dos anys després [4] [5] de la llei de restitució, no s'ha tornat cap del més de 1.500 documents que queden retinguts, per la qual cosa la Comissió de la Dignitat convoca noves mobilitzacions.[6]

[edita] Referències

  1. LEY 21/2005, de 17 de noviembre, de restitución a la Generalidad de Cataluña de los documentos incautados con motivo de la Guerra Civil custodiados en el Archivo General de la Guerra Civil Española y de creación del Centro Documental de la Memoria Histórica. al BOE
  2. RECURSO de inconstitucionalidad número 9007-2005, en relación con la Ley 21/2005, de 17 de noviembre, de restitución a la Generalidad de Cataluña de los documentos incautados con motivo de la Guerra Civil custodiados en el Archivo General de la Guerra Civil Española y de creación del Centro Documental de la Memoria Histórica. al BOE
  3. http://www.diariodeleon.es/se_castillayleon/noticia.jsp?CAT=247&TEXTO=4556258
  4. Vilaweb 20-9-2007
  5. Vilaweb 26-5-2008
  6. Notícies de la Comissió de la Dignitat
  1. REAL DECRETO 426/1999, de 12 de marzo, de creación del Archivo General de la Guerra Civil Española.

[edita] Vegeu també

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Arxiu General de la Guerra Civil