[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Bolet - Viquipèdia

Bolet

De Viquipèdia

Bolet.
Bolet.
Estructura d'un bolet de la classe dels basidiomicets i ordre dels agaricals
Estructura d'un bolet de la classe dels basidiomicets i ordre dels agaricals

Un bolet és l'aparell esporífer (carpòfor) de diversos tipus de fongs superiors. Consta d'un casquet esfèric, o barret, sostingut per una cama. És la part visible d'aquests organismes.

A Balears i a part del País Valencià els bolets són coneguts amb el nom popular de esclata-sangs (que originalment feia referència únicament a Lactarius sanguifluus) i, quan no són mengívols, esclatabufes. El nom de pebràs s'utilitza freqüentment per a Lactarius piperatus, o per a Rusula delica, per la seua picor com el pebre, encara que el terme es generalitza per a altres bolets. A Menorca s'utilitza el terme pebrada o pixacans per designar els bolets que no s'aprofiten per menjar i que normalment s'aplica als bolets del gènere Suillus mentre que a Eivissa, el terme prebassus o prebassos (per derivació de pebràs) també es fa servir per a molts bolets (especialment als Rusulae), si bé el nom popular de prebassus fa referència més sovint, en el cas de Mallorca, als rovellons (Lactarius sanguifluus).

A Catalunya es fa servir el terme pinetell per a Lactarius deliciosus i cep per aBoletus edulis.

Taula de continguts

[edita] Estructura

Aquest model és el que té més parts de l'estructura encara que algunes espècies poden mancar d'un o alguns dels elements descrits a continuació.

[edita] Capell

El capell o barret és la part fonamental per la identificació del fong a primera vista. La seva mida varia notablement, des de tenir pocs mil·límetres en algunes espècies, en altres pot assolir els 30 cm. És difícil crear un estàndard doncs la seva forma també és molt variada, però acostuma a assemblar un paraigües que compleix amb la seva utilitat: d'aixopluc del himeni. Quan és jove sol estar tancat al voltant del peu. Algunes espècies poden canviar vàries vegades de forma i de color a mesura que augmenta la seva edat. La pell que el cobreix s'anomena cutícula i pot presentar diversos aspectes com per exemple arrugues, esquerdes, de consistència envellutada o coberta per escames. Poden tenir ornamentacions molt variades com pics, berrugues, dibuixos... Pot ser brillant o mat, sec o humit al tacte. La vora del barret pot ser estriat, llis, enrotllat, acanalat...

Totes aquestes dades poden ser útils a l'hora d'identificar els bolets.

Aquestes serien les formes principals de capell:

Capell semiesfèric
Semiesfèric
Capell ovoide
Ovoide
Capell ondulat
Ondulat
Capell en forma d'embut
Amb forma d'embut
Capell convex
Convex
Capell cònic obtús
Cònic obtús
Capell cònic agut
Cònic agut
Capell cilíndric
Cilíndric
Capell aplanat deprimit
Aplanat deprimit
Capell acampanat
Acampanat
Capell acampanat cònic
Acampanat cònic
Capell esfèric globular
Esferic globular
Capell umbonat obtús
Umbonat obtús
Capell umbonat agut
Umbonat agut

[edita] Gastronomia

Cistells de rovellons que s'utilitzen tradicionalment a la cuina catalana.
Cistells de rovellons que s'utilitzen tradicionalment a la cuina catalana.

Moltes espècies de bolets son comestibles, i s'utilitzen tradicionalment a la cuina catalana. Ara bé, moltes espècies són verinoses, i poden produir greus lesions i fins i tot la mort si s'ingereixen. En alguns casos un petit tros de bolet pot emmalaltir greument a una persona, cas de les amanita. Malgrat això entre les amanita n'hi ha de molt comestibles. En alguns casos els bolets verinosos són molt semblants als comestibles, com les rusula, si bé en aquest cas no son molt verinoses, i son fàcils de detectar pel seu mal gust, molt picant. També hi ha espècies verinoses molt semblants a altres comestibles entre els lactarius.

Algunes espècies no son verinoses però tot el bolet, o una part, és massa llenyós per ser comestible.

D'altres bolets també s'han usat tradicionalment amb finalitats medicinals. Actualment s'està investigant l'ús de diverses substàncies químiques obtingudes de bolets amb finalitats terapèutiques.


[edita] Espècies de bolets

A continuació es llisten algunes de les espècies de bolets mes habituals a les terres de parla catalana, amb una petita descripció de cada un d'ells.

[edita] Bolets comestibles

[edita] Bolets no comestibles

[edita] El bolet a la cultura

A banda dels seus úsos gastronòmics, els bolets poden usar-se com a droga o medicament. Estan molt lligats a la cultura del bosc i anar a collir bolets és una activitat tradicional.

Apareixen també en la cultura popular, ja que són la casa dels barrufets o d'alguns gnoms. També juguen un paper primordial en els videojocs de Super Mario Bros, ja que el fan créixer i aguantar més danys dels enemics. Aquest joc ha fet que el bolet aparegui en molts logotips de marques pensades per als joves.

[edita] Vegeu també

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Bolet