[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Els barrufets - Viquipèdia

Els barrufets

De Viquipèdia

Els barrufets són uns personatges de còmic infantil creats pel belga Pierre Culliford "Peyo" (1928-1992). Han protagonitzat una sèrie de dibuixos animats de Hanna -Barbera. Són unes criatures de color blau molt petites (de tres pomes d'alçada) que viuen al bosc vestides amb pantalons i gorra blanca.

La societat barrufeta és un trassumpte de la humana passada pel filtre dels contes infantils clàssics o els mites i amb un to d'humor. Els barrufets es passen el dia treballant i ballant plegats, i està mal vist la peresa o voler infringir les normes. Viuen dins bolets que fan servir com a cases.

Taula de continguts

[edita] Història

Els barrufets van apareìxer dins un altre còmic, el de dos amics anomenats Jan i Trencapins (Johan i Pirlouit en l'original) que passaven aventures a l'Europa medieval. Recuperant una flauta màgica van trobar-se amb un barrufet. El personatge es va fer molt popular i va nèixer la sèrie el 1958.

Des de llavors han aparegut en multitud de mitjans i els col·leccionistes guarden les figuretes de goma. La ideologia del còmic sovint reflecteix la seva època de creació (la postguerra). Fins i tot va aparèixer un parc temàtic entorn els barrufets.

[edita] Els barrufets arreu del món

Les seves aventures s'han adaptat a diverses llengües, traduint el nom dels personatges (pitufos, smurfs...). El nom català ve d'una antiga paraula per significar "dimoniet" i va ser usat a Cavall Fort gràcies a l'Albert Jané, on van aparèixer per primer cop el 1967. Sembla que també va ajudar al bateig el fet que el nom barrufet tingués una sonoritat similar a barretina, que és precisament la peça de roba que cobreix el cap dels barrufets.

El vocable castellà de "pitufo" és una adaptació de Patufet. El nom original "Schtroumpf" vol recordar la paraula alemanya per mitjó, ja que la gorra que duen al cap té aquesta forma. Molts idiomes han adaptat senzillament aquesta paraula a la seva fonètica (com l'anglès "smurf" o "smerfy" en polonès).

El basc ""pottokiak" relaciona els barrufets amb una raça de ponies, per la seva mida petita. Igualment el "dardak" hebreu o el "torpök" hongarès fan referència a éssers petits, com nens o follets respectivament.

[edita] Els personatges

Els barrufets són tots iguals, només alguns es diferencien per portar un barret (barrufet cuiner), una flor, un mirall... Representen professions o característiques morals (així per exemple hi ha el barrufet inventor i el rondinaire). Es diu que són cent, xifra simbòlica, però apareixen molts més.

El líder del poble és el Pare Barrufet, que va de color vermell i té una barba blanca. Ell marca les normes i controla la màgia. Part dels problemes vénen quan en Filòsof intenta igualar-se a ell. És l'únic barrufet més gran, la resta no creix ni mor, són sempre com nens.

Els barrufets són personatges plans i arquetípics, no evolucionen al llarg de les històries. Cadascú té un rol al conjunt (són personatges-funció en termes de narrativa).

[edita] La barrufeta

L'únic personatge femení és la barrufeta, creada per l'enemic Gargamel per crear divisió entre els barrufets introduint l'amor i la gelosia. El Gran Barrufet la transforma en bona i s'adapta a la vida del poble. No té relacions amb cap barrufet, tot i que sembla que el Barrufet Forçut l'estima. En la segona temporada de la sèrie té fills perquè ve la cigonya i altres barrufets es transformen en petits ficant-se dins el rellotge del temps (no hi ha sexe ni naixements a la sèrie, destinada al públic infantil)

[edita] Els personatges secundaris

Gargamel és un bruixot humà que viu al bosc amb el seu gat Azrael (anomenat així per l'àngel venjador) i que mira de destruir els barrufets (però mai no arriba a trobar el seu poble, allunyat de tot). A vegades surten altres personatges com L'Avi Barrufet, líder d'un altre poble, la Bruixa Foguera, la mare del Gargamel... En alguns episodis els barrufets viatgen al món dels humans (medieval) i troben altres perills. Hi ha anacronismes propis del món dels nens.

[edita] El llenguatge

Els barrufets s'expressen en un llenguatge propi, consistent a inserir la paraula "barrufet" (o el nom corresponent en altres idiomes) dins la llengua ordinària, sigui com a verb, nom o morfema. No usen paraules malsonants. Els humans no entenen el llenguatge barrufet, només els nens.

[edita] Referències

Les referències principals són les dels contes populars, com els dels germans Grimm. També apareixen mencions explícites a ACME, la marca dels Looney Tunes, i els superherois Marvel (els dolents volen "dominar el món" i tenir superpoders), degut a que Hanna Barbera va ser l'encarregada d'adaptar els còmics a la petita pantalla.