[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Basílica de la Mercè - Viquipèdia

Basílica de la Mercè

De Viquipèdia

Coordenades: 41° 22′ 43.9″ N 2° 10′ 44.84″ E

Basílica de la Mercè
Basílica de la Mercè
Interior de la basílica
Interior de la basílica

La Basílica de la Mare de Déu de la Mercè, coneguda simplement com Basílica de la Mercè, és una església d'estil barroc situada a la plaça de la Mercè, al Barri Gòtic de Barcelona. Es va construir entre 1765 i 1775, obra de l'arquitecte català Josep Mas i Dordal. Està dedicada a la Mare de Déu de la Mercè com a patrona de Barcelona, i és una de les esglésies més representatives de la ciutat comtal.

L'actual església s'aixeca sobre una anterior d'època medieval, construïda entre 1249-1267, que va tenir una ampliació en estil gòtic als segles XIV-XV. Formava un conjunt d'església i convent pertanyent a l'Ordre Mercedària, però l'edifici del convent fou objecte de desamortització el 1835, convertint-se primer en escola i, actualment, en seu de la Capitania General de la Quarta Regió Militar.

L'església es va construir amb planta contrareformista, de creu llatina, amb una nau central ampla i dues naus laterals davant de les capelles, situades entre els contraforts, hereus de l'estil gòtic, i un transsepte amb cúpula sobre el creuer. L'interior destaca per la seva monumentalitat, mitigada per la seva delicada decoració en estil rococó, amb rics revestiments en marbre i estuc i complicades gelosies en les tribunes altes.

La façana presenta dos cossos d'altura i està articulada per pilastres d'ordre corinti. Es caracteritza per la seva paret ondulant, d'nfluència borrominesca, per aconseguir una major integració espacial i una millor visibilitat en un espai que en el seu origen era tancat, ja que quan es construí no existia l'actual plaça i la façana donava a un carrer bastant estret. Així, la utilització de formes còncaves dóna espacialitat al conjunt, trencant la monotonia que hauria significat la confrontació de dues superfícies planes paraŀleles entre sí. Un ampli frontó triangular remata la part superior de la façana, reforçant així el caràcter clàssic de la mateixa. La part escultòrica de la façana fou obra de Carles Grau.

El 1870 es va instaŀlar al lateral de l'església pertanyent al carrer Ample una façana d'estil gòtic flamíger del segle XV traslladada de l'antiga església de Sant Miquel. El 1888 es va construir una gran cúpula sobre el creuer, obra de Joan Martorell i Montells, així com la capella del Santíssim en el costat de l'Evangeli i un cambril per al culte de la Verge. La cúpula es va coronar amb una imatge de la Mare de Déu de la Mercè, obra de Maximí Sala, derruïda el 1936 i reconstruïda el 1956 pels germans Oslé.

[edita] Bibliografia

v  d  e
Llocs d'interès turístic de Barcelona MTR Logo