[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

La Rambla - Viquipèdia

La Rambla

De Viquipèdia

Per a altres significats, vegeu «Rambla».

Coordenades: 41° 22′ 53″ N 2° 10′ 23″ E

Parada de flors a la Rambla de Barcelona
Parada de flors a la Rambla de Barcelona

La Rambla és un passeig emblemàtic de Barcelona que discorre entre la plaça de Catalunya, centre neuràlgic de la ciutat, i el Port Vell.

Aquest passeig és ple de gent durant tot el dia i fins passada la matinada. La Rambla és voltada de quioscos de premsa i parades de flors i d'ocells, actors ambulants, cafeteries, restaurants i botigues. Prop del port s'hi acostumen a instal·lar paradetes d'artesania, així com també pintors i dibuixants. Tot passejant per la Rambla es poden admirar diversos edificis d'interès, com el Palau de la Virreina, el mercat de Sant Josep o de la Boqueria la Antiga Casa Figueras i el famós teatre del Liceu), on es representen òperes i ballets. Els carrers laterals també tenen un encant especial. Un d'aquests, d'escassos metres de longitud, porta a la plaça Reial, amb les seves palmeres i voltada de porxos sota els quals hi ha un bon nombre de cerveseries i restaurants i on es reuneixen els diumenges al matí els col·leccionistes de segells i monedes.

La Rambla de Barcelona desemboca al Portal de la Pau, obert al Port Vell, on s'aixeca el cèlebre monument a Colom. Ben a prop s'aixeca el Museu Marítim, dedicat especialment a la història naval dins la Mediterrània i on s'exhibeix, entre d'altres, la reproducció a escala real d'una antiga galera de combat. El museu està situat a l'edifici medieval de les Drassanes Reials, on es construïen els vaixells que connectaven els extensos dominis de la Corona pel Mediterrani. El Port Vell ofereix altres atractius, com ara un centre d'oci, de botigues i restaurants (el Maremàgnum), un cinema IMAX i el major aquari de fauna marina mediterrània.

Al centre històric, ben a prop de la Rambla, també són interessants la Catedral, la plaça de Sant Jaume –que acull els edificis de la Generalitat de Catalunya i de l'Ajuntament de Barcelona– i els carrerons estrets i animats del barri gòtic, el Raval i la Ribera i el Born.

[edita] «Les Rambles»

Els diversos trams de la Rambla
Els diversos trams de la Rambla

La Rambla rep noms diferents segons els diversos trams, per la qual cosa es coneix també com les Rambles. De nord a sud, són els següents:

  • Rambla de Canaletes, amb la famosa font de Canaletes, instal·lada aquí des de temps molt antics, que segons la tradició fa que el visitant que en beu l'aigua torni altra vegada a Barcelona.
  • Rambla dels Estudis, anomenada així perquè en aquest tram hi havia l'Estudi General o Universitat, edifici del segle XV que va perdre el seu ús quan la Universitat fou suprimida per Felip V i es convertí en caserna militar. Es va enderrocar el 1843.
  • Rambla de les Flors (o rambla de Sant Josep, a causa de l'antic convent de Sant Josep), únic lloc de la ciutat en què al segle XIX s'hi venien flors i que avui conserva encara aquesta activitat, juntament amb les parades d'ocells.
  • Rambla dels Caputxins (o rambla del Centre), anomenada així per l'antic convent de frares caputxins.
  • Rambla de Santa Mònica, tocant al port, on s'aixeca la parròquia que li dóna nom i que va ser, temps enrere, convent dels Agustins Descalços.

Més enllà del port, la Rambla continua per l'anomenada Rambla de Mar, una passarel·la ondulada de fusta que comunica amb el moll d'Espanya, obra dels arquitectes Helio Piñón i Albert Viaplana, inaugurada l'any 1994. Més amunt de la plaça de Catalunya, la Rambla continua per la Rambla de Catalunya.

[edita] Vegeu també

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
La Rambla

[edita] Enllaços externs

v  d  e
Llocs d'interès turístic de Barcelona MTR Logo