[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona - Viquipèdia

Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona

De Viquipèdia

Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona
Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona

El Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona (MHCB). Està situat a la plaça del Rei, al centre del barri gòtic, és un museu municipal, inaugurat el 14 d'abril de l'any 1943 sent el seu impulsor i primer director l'historiador Agustí Duran i Sanpere.

Taula de continguts

[edita] Història

Des el carrer Mercaders va ser traslladat l'any 1931, pedra a pedra, l'antic palau Clariana Padellàs del segle XV/XVI, d'estil gòtic català amb influència renaixentista als seus ornaments, que es trobava afectat per les obres d'obertura de la Via Laietana, reconstruint-lo al costat dels edificis medievals de la Capella de Santa Àgata i el Palau Reial Major (Saló del Tinell), els quals també es van afegir formant part del museu. Durant el trasllat i a causa de les excavacions per a fer els fonaments, es va posar al descobert part de la ciutat romana, l'antiga Colònia Iulia Augusta Paterna Faventi Barcino.

[edita] Col·lecció

Escales del pati de la Casa Padellàs
Escales del pati de la Casa Padellàs
Taula central del retaule de Jaume Huguet a la Capella de Santa Àgata
Taula central del retaule de Jaume Huguet a la Capella de Santa Àgata

Es va construir un sostre de formigó, fent possible la visita sota terra, de 4000 metres quadrats, de l'antiga ciutat romana, podent-se veure cap a la plaça del Rei la base de les construccions del segle I aC com les restes d'un barri de tallers amb tintoreria, instal·lació vinícola etc., i en un nivell superior, dels segles VI i VII la necròpoli visigòtica.

Sota el Saló del Tinell es poden veure exposades les escultures romanes que s'han trobat, com un tors de Diana, retrats d'Antoní Pius i Faustina Major en marbre i el petit bronze de la Venus de Barcelona.

Seguint per les voltes romàniques del subterrani s'uneix el recorregut amb les excavacions paleocristianes de la primitiva catedral amb arrencades de columnes de marbre blanc, el baptisteri i restes d'una església del segle VI.

A la casa Padellàs de dues plantes, es conserven objectes i documents dels antics gremis medievals que existien a la ciutat. El llibre del Comentari als Usatges de Catalunya de Jaume Marquilles de l'any 1440 i il·luminat per Bernat Martorell. Pintures de Francesc Soler Rovirosa i de Ramon Martí Alsina representant com era el Palau Reial Menor.

En el pis superior es troben objectes de l'estada a la ciutat de Carles V, i de la vida catalana i dels seus costums des del segle XVI fins als nostres dies.

A la capella de Santa Àgata, construïda al segle XIV, es pot admirar el sostre de fusta policromada per Alfons de Córdova amb la divisa de Pere de Portugal i el retaule de Jaume Huguet (1465) que el conestable va encarregar a l'artista per a la seva col·locació al mateix lloc on es troba a l'actualitat.

El retaule presenta als seus cossos laterals l'Anunciació i la Nativitat, La Resurrecció i l'Ascensió, la Pentecosta i l'Assumpció de la Verge i a la part central l'Adoració dels Mags.

Al pas cap al Saló del Tinell s'ha reconstruït una antecambra on s'han col·locat els frescos de pintura gòtica que van estar al Tinell cap al voltant de l'any 1300, on estan representades a la part baixa, la cavalleria seguint l'estendard de Sant Jordi i a la part alta la infanteria catalana presidida per la senyera reial.

La cambra Major o Saló del Tinell , és on es realitzen exposicions temporals continuades, va ser construïda l'any 1370 pel rei Pere el Cerimoniós d'estil gòtic amb sis arcs de mig punt que descansen sobre columnes amb capitells.

[edita] Annexos del museu

  • La Galeria de Catalans Il·lustres al Palau Requesens.
  • Necròpoli romana a la plaça de la Vila de Madrid.
  • Museu-Casa Verdaguer.
  • Museu del Monestir de Pedralbes.
  • Centre d'Interpretació del Parc Güell.
  • Espai Santa Caterina. Centre d'Interpretació Arqueològica.
  • Refugi 307.

[edita] Enllaços externs

[edita] Bibliografia

  • Cirici, Alexandre, Museus d’Art Catalans. 1982, Barcelona, Ed. Destino ISBN 84-223-1225-9
  • Volum 14 (2004), La Gran Enciclopèdia en català, Barccelona, Edicions 62. ISBN 84-297-5442-3
v  d  e
Llocs d'interès turístic de Barcelona MTR Logo